Хора и пътища в бедствено положение


21 Декември 2012, Петък


Едва ли официалните данни за закъсали коли, автомобили, тирове и обществени превозни средства в настъпилата суматоха

Автор: Моника Белова

 покрай снеговалежа в средата на предпразничната седмица  могат да обхванат статистически всички бедстващи и измръзнали по българските „първокласни пътища и магистрали“.
През целия ден в четвъртък в цели 12 области в Североизточна и Източна България бе обявен Оранжев код. А зимната ваканция за стотици ученици подрани с два дни.
Повече от денонощие пожарникарите и спасителите изтегляха затънали в преспите автомобили, отстраняваха срутили се камъни и счупени клони и дървета от шосетата и помагаха на хора в нужда.

Стотици селища в цялата страна останаха без ток за повече от два-три дни, някои от тях нямаха електричество и към момента на редакционното приключване на броя.
Един автобус заседна в преспите край сливенското село Гавраилово още в сряда сутринта, след като бе оставил децата в училище. В съседното Чинтулово пък часове наред в преспите останаха 20 деца с друг училищен рейс.

На следващата сутрин, 20 декември, друг специализиран превоз за деца попадна в снежен капан в балканското село Новачево. За късмет – празен, само с дежурния учител и шофьора.
Още четири ученически автобуса, пълни с невръстни малчугани, претърпяха аварийни ситуации в натрупания сняг край търговищките села Александрово, Момино, Надарево, Острец и Бистра. 45 деца бяха евакуирани през нощта срещу Игнажден от екохотел в Правец.

В най-критичните райони – Шуменска, Разградска и Великотърновска области – верижни машини транспортираха болни, нуждаещи се от хемодиализа, както и хора, на които спешно се налагаше да им бъде оказана медицинска помощ. Сред тях и няколко родилки, две от които бяха извозени до МБАЛ-Бургас от екипи на Гражданска защита. За куриоз, линейка с пациент бе заклещена в образувалата се колона край несебърското село Баня!

Силният вятър скъса контактната мрежа по жп линията София-Бургас и стана причина за спирането на няколко влака по маршрута, в които пътниците прекараха часове в неведение кога ще започнат да се движат към крайната точка на пътуването си. Клиенти на БДЖ прекараха и цялата нощ на 19 срещу 20 декември в неотоплената чакалня на гарата във Варна, тъй като тренът, с който трябваше да пътуват, бе отменен. Някои от тях, за да се спасят от гарантираната им настинка, хукнаха да си търсят хотели в морската столица. В четвъртък два пътнически влака със 110 човека в тях не можаха да помръднат с часове от района на старозагорската гара Радунци.

Лошото е, че празниците стремглаво наближават, всеки планира пътуване – къде при близки и роднини, студентите пък – до родните си места, а както личи по всичко, положението по пътищата в страната няма признаци да бъде подобрено.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки