Рождественска благословия


Рождественска благословия
21 Декември 2012, Петък


Раждането на нашия Господ Иисус Христос е събитие от изключително важно значение за човечеството и за неговата по-нататъшна съдба.



Христос е духът на всемирната история. Хилядолетия преди него човечеството се е подготвяло за неговото раждане, а хилядолетия след неговото раждане човечеството преосмисля и проумява смисъла на раждането на нашия Господ Исус Христос.
Никое историческо събитие, никакво природно бедствие, никаква военна битка или каквото и да друго, случило се в световен план, не е по-значимо, не е от по-голямо значение от раждането на нашия Спасител.

Господ Иисус Христос, който държи света в своите ръце, можеше да се роди не в тъмните Витлеемски пещери, заобиколен от агнета и теленца и от неговата пречиста майка, а можеше да се роди в царски палати или в дворец, където да бъде заобиколен от велможи и прислуга и да бъде захранен със златна лъжичка.
Но от младенецът се искаше раждайки се в тъмна пещера и избирайки за първо земно жилище това място, по този начин да ни покаже, че всеки трябва да се задоволява с това, което има и с толкова, колкото има.

А от друга страна младенецът ни показва с изключителната си своя скромност и раждането си в пещерата, че нито царският палат има значение за повишаване стойността на човека, нито пък обикновената овчарска  колиба има значение за понижаването й. Човекът сам по себе си е една изключителна ценност, нямаща равна на себе си. И материалното му благосъстояние нито натежава, нито отнема някаква стойност от неговата цена.

Трябва да знаем, че Господ Иисус Христос се роди за всички – и за бедни, и за богати, и за заможни, и за знатни и незнатни, за учени, за неграмотни и за всички, които вярват в него и търсят спасението. Господ Иисус Христос дойде и ни донесе мира между човеците и благоволението между хората.
Сам Господ Иисус Христос казва на едно място в светото Евангелие: „Мир ви давам, моя мир ви давам. Аз не ви давам както светът дава. Да не се смущава сърцето ви и да не се плашите от нищо“.

Отбелязвайки тези дни раждането на Спасителя, нека всички да се възрадваме и да се веселим, за да можем наистина да изпитаме от душа светлото Христово Рождество.
Честито Рождество Христово!

Отец Боян Саръев
Храм „Св. Успение Богородично“
Кърджали



В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки