С цитра и картечница край Дойран


С цитра и картечница край Дойран
Симеон Чорбаджиев като офицер от армията на Негово Величество
19 Декември 2012, Сряда


След уволнението си от армията капитан Симеон Чорбаджиев отваря първия музикален магазин в Плевен



Автор: Диана Славчева Снимки: личен архив на сем. Чорбаджиеви

В Индия вярват, че цитрата е свещен инструмент, създаден в чест на богинята Сарасфати. За  малкото подобие на арфа говори и Омир в своята „Илиада“, а легендите разказват, че докато Аполон дърпал струните й, музите танцували и пеели край него. През ХІІІ век цитрата се разпространила нашироко в Бавария и Австрия, където днес се счита едва ли не за национален инструмент.
У нас обаче тя е твърде непозната и тези, които могат да изкарат мелодия от нея, буквално се броят на пръстите на едната ръка.

Допреди години единственият българин, който е можел да свири на този екзотичен музикален инструмент, е плевенчанинът Симеон Чорбаджиев. На Плевен наистина му се носи славата като люлка на много именити наши музиканти. В съдбата на този наследник на известен плевенски род обаче музиката се преплита със свистенето на куршумите, тактуването на картечните откоси и драматичните акорди на взривяващи се   снаряди. Защото както надува кларинета или пък плъзга лъка по струните на цигулката си в първия симфоничен училищен оркестър, така още ученик се записва доброволец в избухналата Балканска война и отива на фронта.

Две години по-късно, през 1915 г., Симеон завършва Военното на Негово Величество училище с чин подпоручик и веднага е включен в състава на Четвърти плевенски пехотен полк, в чиито редици отново се завръща на бойното поле. Сега той взима участие в тежките сражения край Дойран, където предвожда като командир пехотен взвод, а след това и 4-та картечна рота.
Тук, на Дойранския фронт, поручик Чорбаджиев завързва крепко приятелство с немския офицер капитан Франц, който започва да го учи да свири на непознатия у нас сладкогласен струнен  инструмент.

Музикалната дарба и подготовка, която има зад гърба си, помагат на талантливия българин бързо да усвои тънкостите на майсторлъка да накараш цитрата да „запее“ омайни мелодии.
По-късно самият той ще започне да дава частни уроци и ще стане единственият преподавател на цитра в нашата страна по онези времена. А може би остава единствен и до днес. Ние поне не можахме да открием някой да предлага сега обучение на този инструмент. Симеон Чорбаджиев е и единствен изпълнител на цитра в България за времето си. През 1957 г. изнася едночасови концерти с нея по радио Киев, Москва и Ленинград, свири също на сцени в Прага и във Варшава.

Сегашните му потомци ревностно пазят като безценна семейна реликва едночасов запис на негово изпълнение, много ноти, както и цитрата, подарена му от немецът Франц. За нещастие съдбата запраща по-късно този негов приятел на Западния фронт, където той намира смъртта си в легендарната битка при Вердюн между армиите на Франция и Германия – сражение през Първата световна война, останало известно в историята като „месомелачката“.

Любопитна подробност е, че често в укритието на Чорбаджиев на Дойранския фронт се отбива, за да слуша свирнята му, писателят Николай Райнов, който по това време е военен кореспондент към 9-та Плевенска дивизия, в чийто състав влиза и полкът на командира-музикант.
След като свършва войната будният българин започва да учи пък пиано при слепия хърватин Николо Диклич – иначе известен музикален педагог. Освен това продължава да свири и на цигулка, а също и да пее в църковния хор при храм „Св. Параскева“ и хоровия ансамбъл на туристическото дружество.

В по-нови времена – в средата на 50-те години на миналия век, сам открива музикални школи за преподаване на цигулка и пиано в читалището на плевенското село Пордим и в Долни Дъбник. Той става един от основателите на самодейната оперета в Плевен, като сам аранжира отделните вокални партии и инструменти на оперетите „Волния вятър” и „Цигулката на Чанита”. Част от репетициите за представленията често се провеждат в гостоприемния му дом.

Освен като изпълнител и педагог, Чорбаджиев се проявява и като много даровит композитор. Негова е музиката на няколко песни, посветени на родния му град, по текстове на известните поети Георги Константинов, Константин Георгиев и др., както и мелодиите на изпълняваните и до днес при тържествени случаи „Скобелев марш”, „Руски братя” и „Марш за Плевен”.
В началото на 1925 г. Симеон Чорбаджиев открива срещу сградата на плевенския театър музикален магазин, наречен „Златолира“. В него се продават музикални инструменти, нотни партитури, струни, грамофони... По-късно собственикът му става представител на радиоапаратите „Телефункен“ и „Сименс“, които предлага на клиентите си – в голямата си част негови войници или пък ученици – и на изплащане. Покрай търговията, тук се приемали за поправка повредени цигулки, китари и мандолини, както и заявки за изработване по поръчка на струнни инструменти.

В „Златолира“ се продават също и книжарски стоки, сред които и първите автоматични писалки от марките „Кавеко”, „Пеликан” и „Монблан”, върху които по желание на клиента със специална машина се надписвало името му. От 1927 г. Чорбаджиев започва да развива и полиграфическа дейност. След настъпването на така наречената народна власт магазинът му е закрит, а печатницата - национализирана.

Името на Симеон Чорбаджиев е запазено в паметта на съгражданите му и като на голям патриот и дарител. Той внася пари във фондове за строеж на почивни домове за печатари, за стипендии на студенти, за изграждане на емблематичния за Плевен парк „Кайлъка“. Дарява пари, книги и вещи на читалища, библиотеки и музеи...

Достоен наследник на именития музикант е неговият син д-р Николай Чорбаджиев. Той завършва медицина в Карловия университет в чешката столица Прага и се пенсионира като ръководител на голяма клиника в плевенския медицински университет. Известен е като сърцат краевед и е един от сладкодумните автори на в. „Десант“.



Николай Райнов като военен кореспондент към 9-та Плевенска дивизия в укритието на Чорбаджиев на Първа бойна линия край Дойран Поручик Чорбаджиев с капитан Франц през 1917 г. на Дойранския фронт Поручик Чорбаджиев с цитрата в укритието си Ученическият оркестър в Пордим през 1956 г. с диригент Симеон Чорбаджиев (вдясно)

В категории: История , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Енгибаров
01.04.2014 11:00:20
0
0
Такава цитра съм виждал в дома на баба ми и дядо ми в Бургас.В техния дом се е събирал домашен оркестър, където дядо ми Марко Стефанов Каракостов свиреше на цигулка а баба ми и майка ми са свирили на домашния роял.След 09.09.1944г.и настаняване на квартиранти в къщата,тази семейна идилия е ликвидирана и аз като дете съм виждал цитрата скрита върху един гардероб.После всичко изчезна,заедно с една много богата библиотека на пра-дядо ми Стефан Каракостов събирана из Русия с цел да послужи и като допълнителна историческа фактология при възстановяването на самостоятелността на БПЦ в Цариград през 1870г.
3
kapitana graf petko vojvoda
20.12.2012 07:26:29
0
0
naj patriotishnite dvishenia v balgaria sa NDSV koito sa naslednizi na tesi balgari koito se opitvaha za sashalenie ne mnogo uspeshno da da razshirjat balgaria sled osvoboshdenieto ot tursko robstvo,vladishestvo ,prisastvie.
sega edna nova patriotishna partia kato NFSB se opitva balgaria da zaeme po dobri
posizii v v balgaria ,evropa i po sveta.
tova go ima v mnogo strani kadeto ima vatreshni protivoreshia i borbi podvlastni na MVR i borbi i protivoreshia s konkurentni strani tova e rabota na MnVR.
moshe da se vseme primer i ot UKRAJNA dori kojato se stremi da bade shlen na EC
i dori na NATO i da ima poveshe politisheska i ikonomisheska nesavisimost za da pokashe hristianskata si prinadleshnost e sloshila
hristianski znazi -krastove dori i na tankovete si .
kato se pregledat voennite paradi na mnogo strani po sveta i balgaria i tekstovete i pesnite koito se pejat ot voennite horove moshe da se vidi dali
sa s agresivna nasoshenost ili samo da povdigat duha na armiata.
taj kato shivjah v zapaden berlin v edin vid podslushvatelni kapani koeto ne mi haresvashe taj kato takiva kapani se izpolsvat da se ograbvat intelektualnite bogatstva na tesi koito sa popadnali v kapanite kato go spodelih v balgaria
mi napraviha podslushvatelen kapan i tuka kakto pres vreme na komunisma
a za da imat posvolenie za tova predpolagam she i s pomoshta na balgarski i nebalgarski donoszizi sa izpolsvali falshifizirali rasgovori ,donosi,fotomontashi.preshili mi da imam sobstveni pari i ot tova obednjala balgaria,preshili mi da imam sobstveni zdravi deza na koito da sam biologishen bashta i ot tova se namalila plodovitosta i rashdaemosta na balgarite.
i zatova pri njakoi ot moite promenlivi razmishlenia si kasah ne e naj dobria izhod da bada kato kapitan petko vojvoda ili graf von monte kristo a da bada
targoveza odissej kashoggi cincinnatus kojto rabotil za mnogo balgarski i nebalgarski kompanii koito mislili she e rabotnik ot kremikovzi ili ot vmz sopot
na kojto mogat i da mu platjat njakoj si den.
dobre she imam i germanski pasport edin den pone pensia da polusha ot germania.
na tova se nadjavat i okolo 1 milion balgari koito shivejat v shushbina.i shast ot koito sa popadnali v podslushvatelni kapani.

donosi,fotomontashi

i pesnite koito se
2
kapitana graf petko vojvoda
19.12.2012 12:20:13
0
0
kato se shetat voennite istorii na balgaria i na drugi strani mogat da se ustanovjat interesni podrobnosti.vremenata na bezsmisleni gerojstva sa otminali
moshe bi no vremenata na targovii s orashia ne sa otminali.
voennite zavodi ako iskat da sa na peshalbi e dobre da kooperirat s orashejni
fabriki na sajusni strani i zaedno da si tarsjat pasari za produkziata.
ljubopitni sravnenia na harakteristiki na orashia i zeni mogat da se pravjat po informazii ot internet i na izloshenia na voenna tehnika koito stavat po zjal svjat.
naprimer sravnenie na gaubiza G 6 -52-L made in jushna afrika i gaubizi
made in argentina ,gaubizi made in germani streljat do 60-70 km daleko
s desetki izstrla v minuta.
ima tarsene na gaubizi po pasarite po sveta

trjabvat samo dobri targovzi i dobri military advisers i pravni savetnizi
za sdelki v rasreshenite zoni.

as lishno predposhitam da imam apartamenti i shopping center i da prodavam kafe kakao spirtni napitki
puri zigari suveniri


1
kapitana graf petko vojvoda
19.12.2012 12:20:03
0
0
kato se shetat voennite istorii na balgaria i na drugi strani mogat da se ustanovjat interesni podrobnosti.vremenata na bezsmisleni gerojstva sa otminali
moshe bi no vremenata na targovii s orashia ne sa otminali.
voennite zavodi ako iskat da sa na peshalbi e dobre da kooperirat s orashejni
fabriki na sajusni strani i zaedno da si tarsjat pasari za produkziata.
ljubopitni sravnenia na harakteristiki na orashia i zeni mogat da se pravjat po informazii ot internet i na izloshenia na voenna tehnika koito stavat po zjal svjat.
naprimer sravnenie na gaubiza G 6 -52-L made in jushna afrika i gaubizi
made in argentina ,gaubizi made in germani streljat do 60-70 km daleko
s desetki izstrla v minuta.
ima tarsene na gaubizi po pasarite po sveta

trjabvat samo dobri targovzi i dobri military advisers i pravni savetnizi
za sdelki v rasreshenite zoni.

as lishno predposhitam da imam apartamenti i shopping center i da prodavam kafe kakao spirtni napitki
puri zigari suveniri


Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки