В Балчик се сдобиха с древна котва от римска либурна


В Балчик се сдобиха с древна котва от римска либурна
18 Декември 2012, Вторник


Благодарение на щедри дарители Историческият музей в Балчик се сдоби с уникална находка – щок (напречник) от античен кораб.


Автор: Пламен Николов

Във времената на криза музеите не могат да си позволят да откупуват със собствени средства намерени от частни лица исторически ценности. И нерядко ценните за миналото ни предмети биват изнасяни зад граница, където се намират хора, които да платят добри пари за тях.

Преди около два месеца е било направено предложение до Историческия музей в Балчик да откупи частта от кораб, плавал по Черно море през античността. Находката се оказа автентична, изключително ценна и атрактивна, съобщи за „Десант” Дарин Канавров – уредник в музея в добруджанския крайморски град. Напречникът е добре запазен. Прави впечатление необичайно големият му размер – почти човешки бой. Дължината му е 1,60 м. Тежи 147 килограма. Изработен е от олово, което покрива дървената сърцевина. Очевидно е от голям античен кораб и в този смисъл представлява важно материално свидетелство за историята на корабоплаването през древността.

Предполага се, че корабът, на който е принадлежал напречникът, е римски и е  порил вълните на Евксинския понт (Черно море) през I в. пр. Хр. По правило този тип котви са използвани за римските бойни либурни и по-точно в ранните им черноморски разновидности. Неговата възможно най-ранна черноморска датировка е 72 г. пр. Хр., т.е. от времето на похода на Марк Лукул.
Либурната е римски боен кораб с дълъг и тесен корпус, само с един ред гребци. Отчитайки важността на рядката находка, в продължение на около месец бяха положени усилия за осигуряване на средства за придобиването й.  То стана възможно благодарение на балчиклията Обретен Обретенов, който успял да осигури необходимата за откупката сума. Очаква се древната котва да се превърне в един от най-атрактивните експонати в експозицията на балчишкия музей.  



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки