Я изгрей, ясно слънце


Я изгрей, ясно слънце
Най-малките участници в концерта по време на репетиция. Зад тях са Антоанета и ЕвелинаНай-малките участници в концерта по време на репетиция. Зад тях са Антоанета и Евелина
18 Декември 2012, Вторник


Антоанета Павлова е светъл по визия и по душа човек на 59 години. Заедно със съпруга си Павел Павлов (63 г.) тази година са решили


Автор: Дора Вучкова

да направят един нетрадиционен коледен подарък на своите деца Евелина и Георги, с които споделят една и съща професия. Всички в семейството са хореографи, а от няколко години ръководят заедно школата за народни песни и танци „Фолклорика”. Клубът има 11 филиала в София, а мечтата на младите Павлови е да видят всичките си участници на сцена в общ концерт. Въпреки трудната организация и още по-трудното финансиране, с тази задача са се нагърбили техните родители. Благодарение на усилията на Антоанета и Павел, на 16 декември в зала 1 на НДК ще бъде представен техният първи голям спектакъл.

Седмица преди събитието Антоанета репетира усилено с най-малките танцьори от школата, предава им своето умение да се играе красиво и точно народния танц. В такъв момент е трудно да бъде откъсната от работата си. Но въпреки това, с удоволствие разказва за концерта, който се казва също като песента на Калинка Вълчева „Я изгрей, ясно слънце”. В него ще вземат участие и музикантите от група „Траки” на музикалния ръководител Росен Генков, вокално трио „Евридика”с ръководител Георги Петков, а в отделните картини ще се включат над 350 изпълнители от школа „Фолклорика“.

Това е голямо предизвикателство и изисква огромни усилия от всички – хореографи, корепетитори, изпълнители. Зрителите ще имат възможност да се насладят на танци и песни от пет етнографски области на България – добруджанска, тракийска, северняшка, пиринска и шопска. Както и на неповторимите пъстри фолклорни носии.
Тях Антоанета сама ги шие. Държи всяко мънисто или ширит да е добре захванат на мястото си, за да издържи на буйните танци. После прави пробите, облича и съблича децата в шарените дрехи, стъкмява забрадките на „добружджанките”, или преглежда „опинците на пиринските моми”.

Докато вечер тя твори с иглата, Павел и Ева обсъждат организацията по концерта. Като дългогодишен служител в импресарска дирекция, бащата бил организатор на различни прояви в НДК и затова има ясна представа как се организира такъв голям концерт-спектакъл.
На една от последните репетиции вниманието привлича слабичко момиче, с ученическия си бележник в ръка. Подава го за проверка на Евелина и чак тогава влиза за танците. Девойката учи в хореографска паралелка на училище „Народни будители”, а в свободното си време играе във „Фолклорика”.

Заради натоварената програма Евелина се притеснява, че възпитаничката й може да изостане от уроците и да намали успеха си, затова редовно проверява оценките й от училище. Защото знае, че в утрешния ден на България ще й трябват отговорни и грамотни хора, здраво свързани със своите корени.



Антоанета сама шие пъстрите носии, защото държи на качеството им

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки