В Бесарабия пазят родовата памет и език чрез хумора


В Бесарабия пазят родовата памет и език чрез хумора
Освен с хумор, членовете на българския младежки клуб „Актив“ веселиха публиката и със своите музикални изпълнения
18 Декември 2012, Вторник


За трета поредна година през ноември българите в Украйна се събраха за поредния  кръг от хумористичното състезание


Автор: Георги Ваташки

„Клуб на веселите и находчивите“ (КВН).  Проявата представлява своеобразна надпревара между 10 отбора, състоящи се от млади бесарабски българи. Те се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации и предварително подготвени сценки. То се организира от „Конгрес на българите в Украйна“ с подкрепата на българския младежки клуб „Актив“. Откриването на форума се състоя на 21 ноември в Дома на културата на Политехническия университет в Одеса. Почетен гост на мероприятието беше българският  консул Илиян Костов.

Тази година в състезанието взеха участие 10 отбора като най-колоритни бяха „Люти чушки“, „Дивитлийски гламур“, „Делжилерски трeндафил“ и „Сляпа уличка“. Любимци на публиката обаче станаха  студентите от „Три пиперя“ и „Шопски диалект“, които заедно се класираха за полуфинала на турнира през февруари 2013 година. На финала през април догодина най-добрият отбор в КВН ще спечели голямата награда – едноседмична почивка в България.

Освен от Одеса и околностите в състезанието се включиха и много наши сънародници от селата Дивитлия, Бургуджи, Делжилер и Нови Троян. Всички те са от района около Болград. Сред приятните изненади тази година бе първото участие на българи от съседна  Молдова. Това бе отборът „Шопски диалект“ на българското село Паркани в Приднестровието.

Самата игра се състои от три конкурса. Първият конкурс е под наслов „Приветствие”. Следва „Разминка“, което е своеобразно загряване за участниците. В тази част участниците трябва да импровизират на сцената, като за 30 секунди играчите трябва да измислят някакъв интересен, смешен отговор на зададен им от журито въпрос. На  финала се провежда и „Музикално домашно задание“, където проличават истинските таланти. В тази част студентите пеят, танцуват и представят хумористични миниатюри.

На финала на празника Юрий Граматик, председател на „Конгрес на българите в Украйна“, заяви: „Едно от нещата, което обединява стотици българи в Одеса, е хуморът. Това мероприятие сплотява младото поколение, а също така и създава мостове за сътрудничество с други наши сънародници. Културните мероприятия на роден език способстват за запазването и развитието на националната ни идентичност. Затова и „Клубът на веселите и находчивите“ за три години стана мащабно мероприятие, очаквано от всеки българин в Украйна“.



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки