Как се спазват повелите на Конституцията


Как се спазват повелите на Конституцията
17 Декември 2012, Понеделник


Уважаема Редакция на „Десант“,
Вече 23 години живеем в демократична, правова и социална държава.




Надявахме се, че животът ни ще се подобри. Но алчността за власт, слава и богатство на управляващите ни, без управленски опит и знания, попари надеждите ни. Обществото ни за кратко време се раздели на новобогаташи, малобройна средна класа и много бедни. Няма никакви изгледи положението да се оправи.
Великото Народно събрание през 1991 г. прие новата ни Конституция, многократно досега изменяна и допълвана. Никой от досегашните ни правителства, партии, парламентарни или съдебни институции не намери сили и воля да въведе ред и законност в държавата, за стриктно спазване на Конституцията.


Чл. 63 „Народното събрание се състои от 240 народни представители“.
Въпрос 1: На какво основание се определя броят им? За справка, населението на Белгия, Италия, Франция, Германия, Испания, Холандия и Унгария е общо около 283 милиона, а депутатите в тези страни са общо 2 659, или средно един депутат се избира от 9 8670 жители. А в България един депутат се избира от 30 700 жители. Ако ще се учим от европейските страни, у нас трябва да има 75 депутати, според броя на населението.
Въпрос 2: Как така Унгария преди година се засрами и съкрати депутатите си наполовина – от 386 на 199, а ние не можем?

Чл. 71 „Народните представители получават възнаграждение, чийто размер се определя от Народното събрание“.
Още древнокитайският философ Конфуций е казал: „Никой не приема закони против себе си“. А българите казват: „Който реже баницата, оставя за себе си най-голямото парче“. Нека читателите сами да преценят с какви очи да гледаме на депутатите.

Чл. 11 (4) „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт“.
Да, ама не – има такава партия. Конституционният съд обаче си затваря очите. Смятат, че ДПС не е политическа партия, а движение.

Чл. 13 (4) „Религиозните общности и институции са отделени от държавата и не могат да се използват за политически цели“.
Да, ама не! И още какво могат?

Чл. 16 „Трудът се гарантира и защитава от закона“.
Каква илюзия!

Чл. 28, чл. 32 (1), чл. 33 (1) По тези три члена делата са хиляди и дългогодишни, но в съдебната практика понякога оправдават нарушителите, а осъждат потърпевшите.

Чл. 36 (1) „Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани“.
Чл. 36 (2) „Гражданите, за които българският език не е майчин език, имат право наред със задължителното изучаване на българския език, да изучават и ползват своя език“.
Тук езиковите проблеми все още не са решени.

Чл. 52 (1) „Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и на безплатно медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон“ .
У нас няма безплатно медицинско обслужване, но затова пък си имаме демокрация.

Чл. 53 (1) „Всеки има право на образование.“
(2) „Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително“.
(3) „Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени условия от закона, образованието във висшите държавни училища е безплатно“.
Много от въпросите на безплатното образование са проблемни.

Чл. 157 „Великото Народно събрание се състои от 400 народни представители, избрани по общия ред“.
Интересно кой и на какво основание е определил броя на народните представители във Великото Народно събрание? Впрочем, то е изиграло своята роля в историята на България, но днес вече не е нужно, а е само финансово бреме и загубено време за нацията.
Трябва да се приеме закон, според който разпоредбите и дейността на Великото Народно събрание да се изпълняват от обикновено народно събрание. Това е най-приемливият вариант.
Конституцията, лоша или добра, е основен закон в Р. България и трябва всички стриктно да я спазваме и изпълняваме нейните разпоредби.
Да се надяваме, че новоизбраният Конституционен съд ще следи за точното изпълнение на всяка буква от закона.
Амин.

С надежда и упование:
Иван Вутов, Варна
(Живял през фашизма, социализма и капитализма)



В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки