Нона Караджова ядоса старозагорци


Нона Караджова ядоса старозагорци
Министър Нона Караджова (пред микрофоните) обяви, че автомобилният трафик е виновен за системното обгазяване на Стара Загора
16 Декември 2012, Неделя


Посещението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова в началото на седмицата в Стара Загора


Автор: Гергана Господинова

предизвика остра реакция сред местната общественост. Гневът на старозагорци бе провокиран от твърдението й, че надвишаването на средночасовите норми на азотен диоксид във въздуха на Стара Загора цели 33 пъти в рамките само на месец било причинено от интензивния автомобилен трафик и наличните инверсионни процеси. Така тя прехвърли топката за решаване на проблема с обгазявания на Града на липите към общинското му ръководство, което бе натоварено от нея да изготви в най-кратки срокове програма за намаляване на фините прахови частици и азотните окиси в атмосферата над Стара Загора, както и да изготви спешна актуализация на плана за развитие на градския транспорт.

Специалисти контрират, че ако наистина причината за обгазяването на града е  автомобилният трафик, то освен превишените стойности на азотен диоксид, трябваше да бъде отчетено и увеличено съдържание на въглероден диоксид, тъй като съотношението на двете съединения в отделяните от автомобилите газове е 3 към 1.

„Министър Нона Караджова е лишена от всякакви познания в тази област и изказаните от нея твърдения не й правят чест. При това тук е налице съществено нормативно нарушение, тъй като по закон не трябва да има превишаване на допустимите норми повече от 18 пъти годишно, докато в Стара Загора само за месец това е регистрирано над 30 пъти”, коментира химикът Марина Бояджиева.

Броени дни преди да се появи в Стара Загора, министър Караджова бе на международната конференция на ООН за климатичните промени в Доха. Там тя се срещна със зам.-министъра на околната среда на Турция Мохамет Балта, който пък на свой ред отрече, че Анкара има намерение да строи електроцентрала в непосредствена близост до българската граница. Нещо, което звучи твърде странно на фона на лично поднесената от президента Плевнелиев информация след завръщането му от турска земя, че съседите ни изобщо не са се отказали от този проект.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки