Мрачен рекорд за убити и затворени журналисти


Мрачен рекорд за убити и затворени журналисти
Френският телевизионен журналист Жил Жакие бе убит в началото на годината
14 Декември 2012, Петък


Смъртните случаи тази година са 119, а други 232 са зад решетките


През 2012 г. 232 репортери са излежавали присъди в затвори по целия свят, отчете базирана в Ню Йорк организация Комитет за защита на журналистите (CPJ.org).
Този брой е с 53-ма повече спрямо 2011 г. и най-високият, откакто организацията започнала да води статистика през 1990 г. Той обаче не включва много кореспонденти, хвърлени в затвора и освободени в рамките на тази година.

В доклад комитетът посочва, че най-честите обвинения срещу журналистите през 2012 г. са за противодържавна дейност, включително тероризъм, измяна и подривна дейност.
"Живеем във времена, когато антидържавните обвинения и етикетът "терорист" се превърнаха в предпочитано средство на правителствата за сплашване, задържане и хвърляне в затвора на журналисти", казва изпълнителният директор на комитета Джоел Саймън в комюнике.

"Криминализирането на разследващите репортажи по неконвенционални теми нарушава не само международното право, но и правото на хората по света да събират, разпространяват и получават независима информация", допълва той.
Турция е начело на списъка със страните, в чиито затвори има най-много журналисти – 49 (до 1 декември), включително десетки кюрдски репортери, задържани по обвинения в тероризъм, и други журналисти, обвинени в заговор срещу правителството.

АП цитира турския телевизионен редактор на новини Мехмет Али Биранд, според когото турското правителство не прави разлика между свобода на словото и тероризъм.
Втори в списъка е Иран с 45 журналисти зад решетките, следван от Китай с 32-ма затворени представители на медиите, пишат авторите на доклада.

В първата петица на страните с най-много представители на медиите в затвора попадат още Еритрея с 28 репортери и Сирия с 15. Следват Виетнам с 14, Азербайджан с 9, Етиопия с 6, Саудитска Арабия с 4 и Узбекистан с 4.
Представители на медиите зад решетките има в общо 27 страни по света.
Предишният рекорд от 185 затворени журналисти в света беше поставен през 1996 г.

През ноември Международният институт за печата (FreeMedia.at) отчете, че и броят на убитите журналисти тази година е рекорден - 119 души.
Това е най-големият брой жертви в професията, регистриран от 1997 г. насам.
Миналата година при изпълнение на служебните си задължения са загинали 103 журналисти. Предишният печален рекорд бе регистриран през 2009 г. - 110 убити.

Според данните Сирия е най-опасната държава за журналисти с 36 установени смъртни случая. 16 техни колеги са намерили смъртта си при целенасочени атаки в Сомалия.
Сред твърде рисковите държави институтът нарежда също Мексико, Пакистан и Филипините.
Правосъдието не е потърсило отговорност от нито един виновник, с което продължава да култивира безнаказаност, а това е насърчение за нови нападения, подчертава институтът.

В общия брой загинали са включени журналистите, чиято смърт е свързана с естеството на работата им или е настъпила по време на мисия. Това означава, че в равносметката влизат например и жертвите на пътнотранспортни произшествия.
При все това "огромното мнозинство" от загиналите журналисти са изгубили живота си при директно насочени нападения, изтъква институтът.



В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки