70 млн. на БНТ, за да слугува на ГЕРБ


70 млн. на БНТ, за да слугува на ГЕРБ
Седма година БНТ отказва да отразява протестите на Обединените пенсионерски съюзи, провеждащи се всеки четвъртък на площад „Александър Невски“
14 Декември 2012, Петък


На думи Българската национална телевизия е национална, по закон - обществена, на практика - правителствена

Автор: Велизар Енчев

Да се информираш от Българската национална телевизия е мъчително упражнение, резервирано за крайно непретенциозни зрители, за които свободата на словото е абстрактно понятие. БНТ е уникален случай в европейското телевизионно пространство. По статут тя е обществена, но в действителност е медийна слугиня на всяка власт, при това издържана с пари на данъкоплатците. И тук откриваме отвратителна перверзия – на думи БНТ е национална, по закон е обществена, а на практика е правителствена.

Половин година преди приемането на бюджета за 2013 г. босовете на БНТ започнаха кампания за още пари, внушавайки ни, че без тях държавата ще пропадне. Истината обаче е друга – държавата пропада именно заради подобни медии, лапащи от държавната хранилка милиони, за да фризират истината за живота в България и обгрижват диктатора Бойко Борисов.
За следващата година БНТ очаква субсидия от 70 млн. лева, което е със 17 милиона повече от изхарчените през 2012 г. Още през лятото генералният директор Вяра Анкова депозира в Съвета за електронни медии новия бюджет, като най-нахално посочи държавните постъпления чак до 2015 г.

Без да си дава сметка, че черните страници от историята на БНТ Анкова поиска за 2013 г. 94 975 000 лв, за 2014 г.- 96 975 000 лв, а за 2015 г. – 99 975 000 лв.
При положение че в най-големите частни телевизии работещите са до 500 души, БНТ е истински кадрови динозавър с щатните 1364 бройки. Тук не влизат една дузина външни продуценти, автори и сътрудници на хонорар, дискретно гълтащи още стотици хиляди левове.
По коридорите на „Сан Стефано“ 29 се говори, че Вяра Анкова сплотява колектива с обещанието да повиши заплатите, което се вижда от планираното увеличение на разходите за персонал и издръжка със 727 000 лв.

Ако мислите, че набъбващият до 100 млн. лева бюджет е предостатъчен за издръжка, грешите. Вече 23 години БНТ получава както държавна субсидия, така и десетки милиони от реклама, като през 2013 г. Анкова планира да спечели 8 млн. рекламни лева.
Точейки пари от две ясли, БНТ е играч на телевизионния пазар, имайки рамото както на държавата, така и на частните рекламодатели. Което е не само нелоялна конкуренция, но и предпоставка за корупция, защото разпределението на рекламните пари в БНТ е най-голямата тайна.

Вяра Анкова постоянно иска повече време за реклама, обяснявайки че ограниченото от закона рекламно време до 15 минути на ден пречи на нормалната работа на БНТ.
Всички частни телевизии с основание възразиха, настоявайки за пълно спиране на рекламите по БНТ, тъй като даването на рекламно време на БНТ е неправомерна държавна помощ, нарушаваща конкурентната среда по един брутален начин.
Говорим ли за медийна бруталност, БНТ е утвърден лидер в тази категория. Почти всяка година тя получава допълнителни субсидии, извън утвърдения от парламента бюджет, което е директен подкуп за слугинската роля на държавните телевизионери.

И с пълно основание Асоциацията на европейските журналисти обвини БНТ, че не  отрази правдиво протестите срещу Закона за горите на Орлов мост.
Помните ли, че в средата на юни 2012 г., само на метри от сградата на БНТ на "Сан Стефано" № 29, станаха най-масовите спонтанни протести в последните години, на които хиляди млади хора блокираха центъра на София с искане да бъдат отменени криминалните поправки в Закона за горите? Това събитие не бе отразено в "По света и у нас”, като БНТ не даде думата на нито един от протестиращите. Затова пък телевизията полегна пред герберския депутат Емил Димитров – автор и открит лобист за този скандален закон.

Така си припомнихме черните страници от историята на БНТ отпреди 17 години, когато червената тогава телевизия показа като централна новина хорото, изиграно от премиера Жан Виденов, вместо да започне емисиите си с трагичната новина за смъртта на 14 войници на Околовръстния път в София.
Че БНТ е медийният пудел на Борисов, следващ всяка негова стъпка, това отдавна не е новина. Но че платената телевизионна любов си струва, видяхме на 28 юли, когато премиерът обеща да финансира излъчването на мачове от футболното първенство по Българската национална телевизия.

„Правителството ще финансира БНТ с 1.8 милиона лева, за да предава националната ни телевизия срещите от "А" група през следващия сезон“, обяви премиерът и два месеца по-късно  обещанието влезе в сила.
Ако имахме опозиция, тя щеше да разкъса ГЕРБ за този подарък, но настъпи странно мълчание, което е логично. Опозицията не иска да се смразява с държавната телевизия, защото идат парламентарни избори и всяко гостуване в сутрешните блокове и „Панорама“ е от полза за рейтинга.

Друг е въпросът, че рейтингът на БНТ главоломно пада и тя вече е на четвърто място по гледаемост.
Говорим ли за рекламата в БНТ, нека погледнем европейската практика. Рекламата в обществени телевизии е забранена в Белгия, Великобритания, Дания, Естония, Испания, Франция, Финландия и Швеция.
В Европейския парламент надделяват настроенията обществените телевизии да се издържат само от телевизионни такси, или само от държавния бюджет, без обаче правителствата да могат да цензурират свободното слово.

Защото рекламата от частни фирми превръща обществената телевизия в корпоративна слугиня. Каквато е БНТ, но с тази разлика, че обслужва и правителството, като така има двама господари.
Именно защото е слугиня на властта, седма година БНТ отказва да отразява протестите на Обединените пенсионерски съюзи, провеждащи се всеки четвъртък на площад „Александър Невски“.
В навечерието на поредния протест, в качеството си на национален говорител на пенсионерските съюзи, изпратих това писмо на дирекция „Новини“ на БНТ:

„От името на "Съюз на пенсионерите 2004", Съюз на пенсионерите към КТ ПОДКРЕПА и Движение "Социална солидарност“ Ви уведомяваме, че на 22 ноември, от 11.00 часа, на площад "Александър Невски", Обединените пенсионерски съюзи ще проведат протест срещу "Бюджет 2013".
Въпреки че БНТ вече седма година бойкотира нашите протести, отказвайки да изпрати камери за тяхното отразяване, ние отново Ви каним да дадете трибуна на мъката на Вашите бащи и майки, едва оцеляващи с мизерните си пенсии. Днешният протест включва и шествие около Народното събрание.

Ако случайно имате свободна камера, която не е заета със заснемане на поредната отрязана от премиера лента, имате възможност да изпълните своята гражданска мисия.
От името на пенсионерските съюзи Ви напомняме, че по статут БНТ е обществена, а не правителствена телевизия, поради което сте длъжни да давате трибуна на най-голямата социална общност в България - българските пенсионери.

Със своето системно мълчание за нашите протести, Вие не само сте длъжници на 2 300 000 пенсионери, но и нарушавате моралния кодекс на българските медии, поради което в следващите дни ще сезираме Съвета за електронни медии“.
Както и очаквах, БНТ не изпрати камера на протеста, събрал 1300 души, чиято средна възраст бе над 70 години. Последното е тъжен факт, без прецедент в Европа, където няма да видите шествие от стотици немощни хора, протестиращи с последни сили срещу глада и оскъдицата.

Ще прозвучи наивно, но се питам: тези в БНТ от камък ли са направени? Нима техните майки и бащи получават максималната пенсия от 700 лева, която след падането на тавана ще скочи до 1200 лева?
Всъщност, защо изобщо търся морал и етика в БНТ? На „Сан Стефано“ 29 това са мръсни думи, предизвикващи насмешка и елитарно презрение. Затова от 1364 щатни телевизионери нито един не дойде на протеста на 1300 пенсионери. И от 70-милионния бюджет на антиобществената БНТ нито един лев не е изхарчен за протестите на най-бедните пенсионери в ЕС.

Пука й на генералната директорка, че пенсионерите мразят нейната БНТ. За такива като нея е важно да са любимци на първата и втората власт, а не на третата възраст.
Пък и футболната съпруга Вяра Анкова-Лафчис няма да кара старините си тук, а ще е пребогат и задоволен пенсионер към гръцката пенсионна система, в която най-ниската пенсия е 500, а най-високата – 5000 евро.
Кога ли ще ги стигнем гърците?


Анализирай това
Точейки пари от две ясли, БНТ е играч на телевизионния пазар, имайки рамото както на държавата, така и на частните рекламодатели. Което е не само нелоялна конкуренция, но и предпоставка за корупция, защото разпределението на рекламните пари в БНТ е най-голямата тайна.




В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
18.12.2012 14:20:34
0
0
Не се питай,техните майки и бащи действително получават максимални пенсии,а и тези които работят там и обгрижват власта също няма да останат гладни.След като от най-високо държавно ниво сме обявени за лошокачествен матрял и електорат на комунистите,какво да правят помиярите,лаят както им наредят.Много удобна позиция е да се фукаш с финансова стабилност,без да си си изплатил борча към предишното поколение.Сит на гладен не вярва!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки