В отговор на вашите въпроси


13 Декември 2012, Четвъртък


Изключително съм притеснен от така наречения бум на хепатит С.



Как се лекува това заболяване с помощта на билките и как трябва да се храним, ако вече сме заразени?

Ивелин Господинов, Котел


Хепатитът е възпаление на черния дроб, предизвикано най-вече от инфекция. Различават се първични и вторични инфекциозни хепатити, съпровождащи някои заболявания, например инфекциозна мононуклеоза, брузелоза, малария и др.
Причините за заболяването могат да бъдат и различни отрови, предизвикващи поражение на черния дроб, които постъпват в него от червата при отравяне с арсен, отровни гъби, някои промишлени и битови вещества (тринитротолуол, дихлоретан, алкохол).

Различават се още остри и хронични хепатити. Основен признак на острите е жълтеницата, съпровождана с редица други симптоми. Понякога възниква и от токсикози при бременност.
Заболяването се причинява също и от вирус, който се открива в чернодробните клетки и в кръвта. Заразяването става чрез преливане на заразена кръв или чрез употреба на замърсен инструмент с инфектирана такава. Много рядко болестта може да се предаде и по полов път.

Вирусът на хепатит С е открит през 1989 г. За съжаление, ваксина против него няма.
Опасността се състои в това, че обикновено инфекцията е без симптоми и откриването й може да стане след месеци, дори година. Болните се оплакват от немотивирана умора, слабост и липса на апетит.
Най-неприятното е, че хроничният хепатит С често пъти преминава в цироза или рак на черния дроб, и то особено при хора, които не спазват строг режим на хранене и подходяща диета.

Сред храните, които не трябва да се консумират в такива случаи, са сланина, маргарин, супи с месни, гъбени и рибни бульони, мазна риба, свинско месо, колбаси, лютиви храни, твърдо сварени яйца, солени и мариновани плодове и зеленчуци, бобови храни и др.
Разрешени са зехтинът, вегетарианските и млечни супи, телешки кюфтета на пара, риба треска, шаран, обезмаслена домашна извара, нискомаслено кисело мляко, рохки яйца, узрели и сушени плодове, пресни или варени зеленчуци, мед и др.

Рецепта 1: Смесват се добре 100 г плодове от шипка, по 60 г корени от жълта тинтява, стрък змийско мляко и мента, по 120 г корени от глухарче, камшик, стръкове цикория и по 80 г хвощ, корен от синя жлъчка, стрък синя метличина и кора кисел трън. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вряла вода. Оставя се да кисне 1 час и след това се пие 4 пъти на ден по 150 мл преди хранене.

Рецепта 2 (за регулиране на стомаха при хепатит): Смесват се по 20 г корен от глухарче и кора от зърнастец, по 15 г листа от водна детелина, стръкове от жълта тинтява, стръкове от змийско мляко и листа от мента. 2 супени лъжици от билковата смес се заливат с 1 чаена чаша вряла вода и се варят на водна баня 30 мин. Запарката се оставя да кисне 10 мин. и се прецежда. Долива се с вода до 200 мл и се пие по 100-150 мл три пъти дневно 30 мин. преди хранене.

Рецепта 3 (Латинка Шкетиева, Бургас): Взимат се 4 стръкчета от билката змийско мляко и се варят в 1 л вода около 3-4 мин. След това отварата се оставя да изстине и се прецежда. От нея се пие по 1 супена лъжица сутрин на гладно, докато се изпие цялата течност.
Ако е нужно, може да се направи още един курс след почивка от 10 дни.
Забележка: Билката е отровна, затова трябва да се внимава да не се превишава препоръчителното количество от 1 супена лъжица.

Рецепта 4 (Бонка Тасева, Ловеч): Смесват се добре 60 г стрък червен кантарион, по 100 г стрък бял равнец, синя жлъчка и змийско мляко и по 80 г корени от жълта тинтява. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вряла вода. Оставя се да кисне 1 час. Пие се 4 пъти на ден по 150 мл преди хранене.

Рецепта 5 (Бонка Тасева, Ловеч): Разбъркват се по 100 г корени от черен оман, глухарче и стрък цикория, по 80 г ревен и пелин. 2 супени лъжици от билковата смес се варят в 1 л вода . Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти





0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки