Царевицата – достойна съперница на хляба


13 Декември 2012, Четвъртък


Зърнената култура предпазва от болести по зъбите и стомаха

Автор: проф. Христо Мермерски

В днешно време у нас царевицата се отглежда главно за храна на животните. Но преди 50 г. тя се използва често под формата на просеник и качамак, слагани на трапезата главно в по-бедните семейства. И досега обаче малко хора знаят, че царевицата е много по-пълноценна храна от хляба. Тя съдържа седем от осемте незаменими аминокиселини, които са изключително важни за нормалното функциониране на човешкия организъм.

Освен като хранителен продукт, царевицата се използва и като лекарство. Най-новите изследвания показват, че тя е „склад“ на много от необходимите витамини и микроелементи. Най-голямо в нея е съдържанието на витамините В1, В2, РР и Е, а по съдържание на витамин К няма равна. Изобилието от желязо, цинк и калий при незначителното й съдържание на натрий пък я прави незаменима част от диетата на сърдечно болните. В нея има и много фосфор, който пък  подобрява работата на мозъка, укрепва костите и зъбите, помага за бързото освобождаване на енергия в тъканите, а също регулира и дейността на нервната система.

Царевицата е богата на целулоза. Влакнестата растителна съединителна тъкан не просто стимулира дейността на червата, а и „поглъща“ и неутрализира всеки попаднал в нашия организъм карциногенен продукт. Неразтворимата целулоза намалява времето за контакт между карциногените и съединителната лигавична обвивка на червата. Освен това успокоява и храносмилането.

Растението съдържа каротиноиди, които придават красивия жълт цвят на зърната му и ги превръщат в мощен антиоксидант.
Царевичните трици до голяма степен снижават нивото на холестерола в кръвта. По същия начин действа и царевичното масло. То съдържа така необходимите за организма полиненаситени мастни киселини. Ако включим в менюто си тези продукти, ние ще направим добра профилактика на атеросклерозата.

В народната медицина това растение се използва като кръвоспиращо, пикочогонно, жлъчегонно и противовъзпалително средство. Употребява се и при възпаление и камъни в бъбреците и в пикочния мехур, както и при воднянка. Нашата народна медицина препоръчва царевичната коса при атеросклероза, захарна болест, за отслабване, при отоци, жълтеница и др. Зърната й пък са едно добро подсилващо средство, защото имат висока биологична стойност. Те са богати на захари, белтъци, минерални соли и витамини (А1, В1, В2, РР). В някои страни се използват като лекарство против диабет.

Поради ценните й вкусови качества и високата й биологична стойност царевицата е много добра храна за деца, болни и възрастни хора. Тя оказва диетичен и лечебен ефект при болни от язва и гастрит. За варене трябва да се избират крехки кочани, млечно-восъчни на вид, а не стари и твърди. Презрелите зърна със своята груба структура трудно се усвояват от организма.
Много полезен продукт е и олиото, получено от зърнената култура. В Америка то дори се е наложило като основната мазнина за готвене. Има същия цвят и почти същия вкус като слънчогледовото олио.

Най-полезно е това, приготвено от царевични зародиши. Съдържанието на масло в тях достига 50 процента. То притежава особеността да намалява нивото на холестерола в кръвта. Съдържа и много витамин Е, продължаващ нашия живот и забавящ стареенето на организма. Неслучайно в козметиката се използват добавки от царевично масло. То подобрява еластичността и защитните свойства на кожата, а освен това образува на повърхността й полупроницаема влагоустойчива пелена.



В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки