Априлци празнува Деня на сланината... и греяната ракия


Априлци празнува Деня на сланината... и греяната ракия
Десетки традиционни и новаторски гозби и мезета от и със сланина могат да се видят в Деня на сланината и греяната ракийка
11 Декември 2012, Вторник


Много от храните, които до скоро се приемаха като вредни за хората, днес се препоръчват като полезни.


Автор: Веселина Николова

Една от тях е сланината. И макар по-голяма част от европейците да я отбягват, защото тя е концентрирана мазнина и е много калорична, през последните години се доказаха и редица ползи от нея, сред които, че регулира нивото на холестерол в кръвта и участва в строежа на клетките в човешкия организъм.
Ако тръгнете из балканските селца обаче и разпитате хората, кое е най-доброто мезе за домашната ракийка или пък за чаша червено вино, две мнения няма да получите.

Защото на балканджиите най им се услажда блажната сланинка.
В едно такова старопланинско градче, разположено в подножието на връх Ботев и недалеч от връх Марагидик, вече няколко години си правят празник на сланината и греяната ракийка. Градът, както може би повечето от вас се досетиха, е Априлци.
А вече традиционният панаир тук се организира в деня на Месни заговезни (който се отбелязва всяка година 40 дни преди Великден). Инициативата пък е на едно от местните читалища - „Светлина - 1895“.

През 2012 г. празникът протича в края на февруари. Освен изложба на всякакви гозби със сланина, домакините отпускат въображението си и грижливо приготвят освен традиционните бабини манджи и мезета и доста интересни неща като балканджийски цървул от свинско филе, наложник, гушки, пишмер, баница с праз и сланина и десетки видове мезета от резенчета от вкусното мезе, овкусено с различни подправки.
Само че какво е едно мезе без ракийка, затова  своеобразният събор протича и с конкурс за най-блага греяна ракийка.

На площада се изкарват скари и други помощни средства, където претендентите запичат тънки резени сланина, които след това овалвал обилно в червен пипер и пред очите на всички гости загряват малко  домашна сливова или гроздова.
Всички участници и гости се прибират вкъщи освен със зачервени бузки и пълни кореми, и с една добра емоция и поздрави за отличната си продукция. Победителят пък отнася и голямата награда – обикновено това е живо прасенце.

„Още по-интересна програма за напиращата вече 2013 г. трескаво подготвя ръководството на НЧ „Светлина – 1895“ от няколко дни.
Преди това обаче априлци ги очакват два големи коледни празника на 16 и на 23 декември“, казва Радостина Маринова, помощник-библиотекар към културната институция.
По думите й стана ясно, че и за децата на възрожденското градче ще има големи изненади и много положителни емоции, а духовното средище ще продължи да работи за съхраняването на българските традиции и дух.



В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки