Селско читалище учи на родолюбие


Селско читалище учи на родолюбие
Решената във възрожденски стил сграда на НЧ „Просвета – 1872“ е зорко „охранявана“ от паметника на поп Груйо Тренчев Бански
11 Декември 2012, Вторник


Патриотизмът в панагюрското село Баня се предава по наследство

Автор: Веселина Николова

В  началото на ноември т. г. читалище „Пробуда – 1872“ в панагюрското село Баня отпразнува своята 140-годишнина. Тържествена програма по повод празника бе един истински поучителен урок по родолюбие. Освен концерт, се състоя и спектаклово представяне на възстановката „Родовата памет и нашите корени“. Сценарият е на секретаря на читалището Радка Мутева, която го пише вдъхновена от творчеството на режисьора Леон Даниел.

Постановката бе представена съвместно със самодейци и регионалния клон на патриотичния клуб „Традиция“. Част от нея бе пресъздаването на моменти от славната българска история и усилената борба на прадедите ни за просвета. Местен учител по изобразително изкуство пък се включва в инициативата с изработването на декорите. Даровитият художник успява да пресъздаде двореца в първата българска столица Плиска и даде напътствия за разположението и вида на обектите,  станали част от основните действия в програмата.

Актьорите, пременени с прабългарски облекла, успешно пресъздават съюза между славяни и прабългари, могъществото на българската държава в годините преди „Златния век“ и посрещането на Климент, Наум и Ангеларий от княз Борис-Михаил. Като завършек на родолюбивия празник малки и големи местни патриоти рецитираха стихове за България.
Фолклорната група пък се представи с „Банска седянка“, която върна местни към фолклорните занаяти и обичаи столетие назад.
„Знаем ли кои сме ние и откъде сме тръгнали?

Познаваме ли историята си, възраждането и Паисий и осъзнаваме ли красотата на българското слово и реч? Това бяха въпросите, на които трябваше да си отговорят жителите на Баня, по време и след нашето тържество. Хората си тръгнаха дълбоко трогнати и дори разплакани, усетили възродената си любов към всичко българско и родно“, похвали се организаторката на събитието Радка Мутева.

През 1854 г. в с. Баня е открито първото килийно училище от местния преподавател Леко Брънчев. През 1865 г. за него е издигната и сграда в двора на църквата. В една от стаите му през 1972 г. родолюбиви банци създават българско ученолюбиво дружество „Мравка“. Това е и началото на читалищната дейност тук. През 1907 г. духовното средище е преименувано на „Пробуда“.

Иначе родолюбието на местното население е известно още от миналото. Тук например Добри Юруков, също даскал, основава едно от първите български списания за език и култура - „Факел“.
Днес читалището и неговите дейци се стремят да поддържат този патриотичен дух жив чрез няколко формации. Сред тях е детският танцов състав „Изворче“, който се изявява по сцените из цяла България вече петнадесет години, както и фолклорната група „Златна есен“, съществуваща цели 60 творчески сезона.
Естествено има самодейни инициативи и за най-възрастните почитатели на народното творчество – това е вокалната група „Втора младост“.

Работят и няколко различни клуба в направленията „Екология“ и „Приятели на книгата“, както и един, свързан с поезията.
„Най-характерни за този край на България са носиите. Те са доближени до панагюрската – със зелените фустани, сатенените престилки и дантели, с моравите кърпи... Нашите народни облекла не са били така пъстри и ярки като останалите тракийски носии“, разказва още Мутева.

Сградата на читалището е направена в много автентичен възрожденски стил по проект на арх. Саранделиев. До нея е паметникът на друг местен родолюбец и участник в Априлското въстание – заклинателят на оборищенци поп Груйо Тренчев Бански.

Сега жителите на Баня очакват с нетърпение предстоящите празнични дни, защото читалището им е подготвило нови изненади. Тези дни ще пристигне Дядо Коледа, с шейна или... с каруца, ако няма сняг. Всеки малчуган ще трябва да си заслужи подаръка, като участва в коледното надпяване или пък се хване на дългото право българско хоро, което ще се извие в центъра на селото.



Сцена от спектакъла, в която княз Борис посреща учениците на Кирил и Методий Фолклорната група пресъздаде обичаите от едно време в сценката „Банска седянка“

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки