Тангото на Младенов с Македония


Тангото на Младенов с Македония
Един от многото помпозни македонски паметници
10 Декември 2012, Понеделник


Една напред, две назад в българската дипломация



Автор: Мария Цветкова

На срещата на върха през декември трябва да бъде решено дали Македония ще получи дата за преговори за членство в ЕС. Това ще зависи най-вече от позициите на нeйните съседки Гърция и България.
Македония е кандидат за влизането в ЕС от 2005 година.

Преговорите за членството на страната в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония, тъй като това е названието на нейна северна провинция.
Скопие обяви независимост през 1991 г. и първата държава, от която получи признание, бе България. В последно време обаче заради провокациите от нейна страна по отношение на българската история и език, нашата държава изостри позицията си за еврочленството й.

След като години наред българските управляващи заявяваха безусловната си подкрепа, най-накрая правителството на ГЕРБ направи опит да постави условия на Македония по пътя й към евроинтеграцията. Причината – непрекъснатото антибългарско говорене и провокации.

Свидетели сме как всеки, който се самоопредели като българин, е подложен на натиск, заплашван с изгонване от работа, преследван и даже съден и хвърлян в затвора заради българското си самосъзнание. Примери за това са случаите със Здравко Здравески, Мирослав Ризински и Спаска Митрова, която бе отделена от невръстната си рожба, тъй като родителските й права бяха отнети.

Другият проблем, който копае пропаст между двете държави с общ народ, е кражбата на българската история и говора на омраза от страна на македонските власти и медиите. Примери за фалшификация на неоспорими исторически факти са твърденията на македонски историци и автори, че български герои като Гоце Делчев, Тодор Александров, Иван Михайлов, Даме Груев, Никола Вапцаров, братя Миладинови, Кирил и Методий, Климент Охридски, цар Самуил и много други светли личности в българската история, са македонци.

Доказателство за нелепите амбиции на югозападната ни съседка да изгради своя история за сметка на българската и тази на други древни народи, е архитектурният проект „Скопие 2014“.
Той струва 400 милиона евро и разкрива цинизма на македонското правителство, което настоява за изграждането му на фона на финансовата криза, нарастващата безработица и демографските проблеми в страната. Освен паметниците на исторически личности, принадлежали на различни епохи и националности, на централния площад в Скопие се издига и гигантска триумфална арка.

Върху нея са изобразени релефи с карта на Македония, чиито граници навлизат в териториите на България, Гърция и Албания. Докато гръцкото външно министерство светкавично изпрати протестна нота до Македония, българската дипломация остана безмълвна по случая.
Чашата преля създаването на скандалния филм „Трето полувреме“, който предизвика остри реакции в българската общественост. Във филма тенденциозно са представени събитията около депортацията на евреите от Македония и Беломорска Тракия по време на Втората световна война.

Филмът е опит да бъде унизена и дискредитирана българската държава пред света, като се внушава лъжата, че България е обрекла евреите на смърт. Срещу скъпоплатената продукция в последните месеци имаше реакции от евродепутати, от обществени организации, както и от някои български институции. Филмът цели да злепостави България и най-страшното е, че той не е само плод на нечие манипулативно творческо виждане, а е подкрепен и финансиран от македонското правителство.

Бюджетът на провокативния филм е 3 млн. евро, като половината от тях са осигурени от правителството на Македония. Най-оскърбителното е, че на неговото представяне присъстваха премиерът Никола Груевски и президентът Георге Иванов. И ако след всички тези явни обиди към България нашето правителство не се възползва адекватно от пълноправното си членство в ЕС, тогава ще означава, че неслучайно балканските ни съседи си позволяват демонстративно да злоупотребяват с нашето добросъседство.



В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
asparuh-makedonski
10.12.2012 23:28:29
0
0
ej fala mu na boga eden pameten bugarin,malku si nacionalisticki nastroen no sepak se gleda deka si obrazuvan covek i pred se-pameten,pozdrav od eden makedonec
1
попалексов лдп
10.12.2012 18:10:31
0
0
ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, СЪНАРОДНИЦИ,
Три дни ни делят от исторически вододел в най-новата ни история.
Три дни от деня, в който България ще защити своите национални интереси или ще бъде употребена за защита на чужди.
Три дни ни делят от заемането на катастрофална за българските национални интереси позиция с българско “НЕ” на РМакедония за ЕС.
Трима български политици /премиерът и неговите външен министър и президент/ и трима български учени /Божидар Димитров, академик Георги Марков и проф. Пламен Цветков/ се изправиха срещу България, поставиха България в услуга на Гърция, Сърбия и просръбски кръгове в Скопие, изправиха България срещу собствените цели и идеали. Прикривайки лични обвръзки и зависимости към чужди държави и чужди национални инереси, тези “национално отговорни патриоти”, “родолюбци” и “защитници” на България подготвят акт най-позорен в новата ни история с “вето” за преговори на Македония за ЕС.
ДА или НЕ на Македония в ЕС?
НЕ на Македония е крещящо несъответствие с българските национални интереси.
НЕ на Македония е продължаване на 100-годишно подтисничество над българите от страна на Гърция и Сърбия и просръбски кръгове в Скопие - много по-жестоко от турското.
НЕ на Македония е ДА на великосръбския антибългарски шовинизъм и национализъм.
НЕ на Македония е ДА на великогръцкия антибългарски шовинизъм и национализъм.
НЕ на Македония е ДА на апартейда спрямо останалите българи в РГърция - европейска държава, част от Европейския съюз в 21 век.
НЕ на Македония е ДА на унижението да слугуваме на просяци и босяци гърци и национално катастрофирали сърби.
НЕ на Македония е ДА на положението на Балканите като втора категория район от ЕС.
НЕ на Македония е НЕ на десетките хиляди български граждани в републиката.
НЕ на Македония е ДА на нова национална катастрофа, без да сме водили война.
Последици, които са в полза на всяка друга страна, но не и на България.

ДА на Македония е ДА за нашите сънародници в РМакедония, независимо как се определят днес.
ДА на РМакедония е ДА за всички българи и българско по света.
ДА на Македония е ДА за нашата лична гордост и самочуствие.
ДА на Македония е ДА за нашата лична отговорност като български граждани за Родината.
ДА на Македония е ДА за нашата национална сигурност и териториална цялост.
ДА на Македония е ДА на Нова, Голяма, Велика като дух Европейска България.
ДА на Македония е голямо ДА за Република България, ДА на нашето национално достойнство и самочуствие.
Три дни ни делят от Национална гордост или Национален позор.
Нека изразим нашето отношение към антинационалната, антибългарската, неевропейска позиция на българското правителство.

Ако споделяте и подкрепяте гореизложеното, копирайте и публикувайте.
П.П И един глас в пустинята на тотална безотговорност на политици, учени, академии, университети, институти и институции е от огромно значение.
П.П. Националната сигурност на България има отношение към всяка тема, националната сигурност на България не е спам.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки