Крайморие ще си има неделно училище


Крайморие ще си има неделно училище
Дядо Йоаникий положи първия камък от строежа на бъдещото православно школо
10 Декември 2012, Понеделник


Бургаският квартал Крайморие вече ще има свое православно неделно училище.


Автор: Десант

Основополагащият камък на бъдещата школа за християнски добродетели бе осветен и положен на празника на морския град – Никулден, от сливенският митрополит Йоаникий.
„Рядко в България се строят неделни православни училища. Благослови Господи това училище да бъде завършено и нито вятър, нито вода, нито зла умисъл да не може да го повреди”, каза по време на събитието Негово Високопреосвещенство Сливенският владика. Той обеща да дари на бъдещото училище 20 книги по православно вероучение и още няколко на читалището в Крайморие.

Неделното школо се изгражда изцяло с помощта на дарители. До момента от благодетели са събрани 30 000 лева, което прави възможно започването изпълнението на проекта. За цялостната му реализация обаче са нужни общо около 200 000 лева. Църковното настоятелство се надява с дарения да се включат повече представители на местния бизнес и хора с добри сърца и желание да духовно просвещение.

Неделното училище ще се намира в непосредствена близост до църквата „Св. Пимен Зографски“. Сградата ще е разположена върху площ от 160 кв. м. В нея ще има 2 помещения. Предвижда се в едното от тях да се обособи малък църковно-исторически музей, в който ще бъдат изложени икони, църковна утвар и плащеница, основно от странджанския край. Настоятелството вече има уверението на Божидар Димитров, че историческият музей ще подари оригинални странджански икони за експозицията. Второто помещение ще се ползва като неделно училище и молитвен дом за срещи на вярващите, място за изповед, кръщенета и помени.



В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки