Вече се чувства празничният дух на Коледа


Вече се чувства празничният дух на Коледа
Коледният дух витае в салона, където тече базарът в подкрепа на Медицинския център за деца с проблеми в развитието
10 Декември 2012, Понеделник


Българите отварят сърцата си за добрини и подават ръка на деца в нужда

Автор: Веселина Николова

С настъпването на декември коледният дух неизбежно обхваща целия християнски свят. Хората по цялата планета събуждат доброто в себе си и отварят сърцата си за онези, за които Коледата е невъзможна или поне изглежда много по-различна от истинската.

Обикновено това са опърпаните бездомници, които съзираме всеки ден да се свират в сенките на сградите и едва подавайки се на тротоарите с наведена от срам глава, да протягат ръка за милостиня. Но има и такива несретници, които няма как да видим, тъй като са прибрани в т. нар. домове за деца. Да, те имат покрив над главата си, но пък нямат семейство. А без него как да празнуваш Рождество?!

Отбелязването на светлата дата разпалва благоразположеността и към онези хора в неравностойно положение, за които по принцип държавата не си мърда пръста.
За щастие не са малко организациите, които са се заели с идеята да озарят с добрини най-светлия християнски празник
специално за децата в неравностойно положение. И едни от най-често организираните прояви в тази насока са благотворителните коледни базари.

На едно такова събитие бе дадено началото още на 3 декември. То е инициирано в подкрепа на Медицинския център за деца с проблеми в развитието. Базарът се провежда в бл. 11 в  Студентски град, където се намира и специализираното здравно заведение.
От него посетителите могат да си закупят коледни картички, както и да изненадат близките с уникални бижута и украшения, изработени от ръцете на малките малчугани, ощетени от съдбата, както и от техни близки и приятели.

„От доста време родители на деца със специални нужди се събираме да работим в специализирания център за рехабилитация, който бе направен по родителска инициатива. В нашата „Работилница за мечти“ изработваме бижута от стъкло и ни хрумна идеята да направим благотворителен базар за Коледа. Специално за 9 декември (неделя), когато очакваме да има най-голям интерес към събитието, сме приготвили и коледни сладки“, сподели Боряна Драганова, една от организаторките на проявата. Благородната инициатива ще продължи до 28 декември. А събраните от нея средства ще се вложат за подпомагане работата на Центъра, който е изцяло на родителска самоиздръжка.

На 5 декември отвори врати и една друга коледна благотворителна разпродажба – на Неделното училище по вероучение за деца с увреден слух и деца в норма към Енорийски център при храм „Св. св. Кирил и Методий“ в София.
Коледните произведения на изкуството, включени в този празничен базар, са изработени с много фантазия и ентусиазъм от самите невръстни миряни, са изложени в столичната Ателие-книжарница „Къща за птици“ на ул. Асен Златаров 22. Събраните средства ще бъдат използвани за поклоническо пътуване на децата до Рилския манастир през пролетта.



Прекрасните коледни картички, изработени от децата с увреден слух към Неделното училище по вероучение към столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки