10 МиГ-23 чакат купувач в двора на ТКЗС


10 МиГ-23 чакат купувач в двора на ТКЗС
Су-25 в полет
07 Декември 2012, Петък


Пилоти разкриха и подложиха на унищожителен огън продажбата на 6 щурмови самолета Су-25

Автор: Ани Петрова

Знаете ли с какво е известно пловдивското село Катуница? С имението на така наречения Цар Киро? Ядец! Селото е известно с притежанието на цяла ескадрила изтребители МиГ-23БН и няколко бройки от емблематичните реактивни учебно-тренировъчни самолети Aero L-39, съхранявани надлежно в селскостопанския двор на бившето ТКЗК. Тук ключовата дума е „надлежно”, а не ТКЗС, но за това по-нататък.
В случая не става дума за разкриването на дълбоко пазена военна тайна, а за огласяване на нещо, което е типично за българската армия, превърнала се в дойна крава за печени чиновници. За които пък е нормално да карат „Ламборджини” вместо „Голф”, например…

В скоби: Стоян Стоянов (Стуци Ламборджинито) не търгуваше точно с изтребители, а беше шеф на мегаагенцията „Социални дейности” в Министерство на отбраната. През 2009 г. ДАНС му отне достъпа до класифицирана информация и го подпука, водено от подозрения за подмяна на договори при строителството на скъпото и непродаваемо военно НДК в София. А после го и уволниха от армията.
Но в гаража на Стоянов остана едно уникално Lamborghini countach, оценявано на около 2 млн. долара. А да – и пикантериите около пребоядисването на 2 БМВ-та втора ръка в цвят „пепел от рози”…

Ако излезем от гаража на човека с ламборджинито и се завърнем в селскостопанския двор на бившето ТКЗС в Катуница, за момент можем да си помислим, че сме попаднали в авиобаза Чешнигирово, но малко назад във времето – някъде през 2002 година, когато е бил последният полет на МиГ-23БН.
Ето какво казва в тази връзка анонимен автор във форума на столичен всекидневник:

Предишните две правителства са съсипали армията. Те изтъргували 140 военни самолета като старо желязо за стотинки. МиГ-23БН са купени като старо желязо за 2 бона парчето преди години. Според непотвърдена информация с тях разполага фирмата „Йотов и син". Земеделска кооперация край Пловдив разполага с 10 изтребителя бомбардировача. Бойните самолети отлежават от 5 години в двора на бившето ТКЗС в село Катуница. Последният полет на МиГ-23БН бил през 2002 г. от авиобаза Чешнигирово. Летището имало общо 36 бомбардировача, преди да го закрият. Шест били загубени през годините при катастрофи и аварии. Съдбата на останалите 30 доскоро бе неясна.
Съдбата на десетте изтребителя, за които говорим, остава неясна, но поне за моментното им състояние има доста подробна информация.

МиГ-23БН и L-39 са в учудващо добро състояние и видимо не липсват части от тях. За всяко набито око е ясно, че някой поддържа техниката, пише форумец с никнейм „Минувач”.  Човекът явно живее в Катуница или поне често минава оттам, или пък има професия, която му дава възможност да разпитва този и онзи – знае ли човек.
От постинга му научаваме, че два пъти в месеца в ТКЗС-то в Катуница идват техници, които нещо човъркат по самолетите - така разказвали по-разговорливите от селото.

Следващите редове са скучни за неизкушените от военната летателна техника, но пък носят ценна информация: Прицелните системи на миговете и въоръжението им са в наличност. Уязвимите им части са грижливо покрити. Съдейки по центъра на тежестта, двигателите на изтребителите не са демонтирани. Бомбодържателите, оръдията и лазерните прицелни системи са по местата си. Антените на комуникациите, навигацията и системите за активен отговор и опознаване също са по самолетите. Важните системи не са махнати, защото се демонтират в комплект - блокове, кабели, антени, пултове за управление.
Тази информация говори, че самолетите са купени и се стопанисват от фирма, която има пълен лиценз за търговия с бойна техника и оръжие. Нали помните – предупредихме ви, че ключовата дума е „надлежно”.

Както и че вероятно се изчакват купувачи, готови да броят достатъчно много за тези морално остарели, но иначе култови като тактико-технически характеристики изтребители, които високо се ценят в някои малки африкански държави. А също и от някои големи американски колекционери на летателна техника.
А сега нека се върнем и към повода бивши и настоящи пилоти да пропишат по форумите с гняв и мъка. В понеделник един прилично отдалечен от управляващите вестник разкри, че 6 щурмови самолета Су-25 от авиобаза Безмер са продадени за над 8 млн. лв. и вече пътуват по море за Грузия…след малко ще разберете защо.

Разглобяването на самолетите е започнало в средата на миналия месец. Сайтът "Бесове" пусна  снимки с натоварените части на кораба Pera, който пътува за Грузия. Справка в сайта marinetraffic.com показва, че корабът плава под флага на Сиера Леоне, а крайната му дестинация е пристанище Поти. Разглобените самолети ще бъдат доставени в авиационния завод Tbilisi Aircraft Manufacturing в Тбилиси, където ще претърпят капиталов ремонт, за да могат да летят отново, разказаха източници от оръжейния бранш.

Това е цитат, затова и не сме поправили капиталовия ремонт на капитален…  Ценното в публикацията, за която говорим е, че предизвика Министерство на отбраната да отговори от страниците на друг, доста приближен до управляващите вестник.
Така научаваме, че през лятото фирма „Снабдяване и търговия - МО" е обявила търг с тайно наддаване за шест Су-25 с начални цени от 96 700 до 101 200 лв. за всеки самолет. В наддаването са участвали 7 фирми, а побеждава „Трансмобил" ООД. Дружеството е предложило да плати по 1 350 000 лв. за четири от машините и по 1 340 000 лв. за останалите две без ДДС. Чуйте сега и политическата (само)оценка:

Това е втори много успешен търг на "Снабдяване и търговия - МО", която преди година успя да продаде шест бойни хеликоптера Ми-24 и шест транспортни Ми-17 за близо 30 млн. лв.
Новата политика на МО е да продава всичко ненужно на армията, а парите да бъдат използвани за модернизация на техниката. Само за деветте месеца на тази година "Снабдяване и търговия - МО" има 62 млн. приходи от продажба на техника и боеприпаси.

В тази връзка читател с никнейм „Старият капрал” казва това, което си мисли всеки нормален българин: Няма ли прокуратура да спре това безобразие-още не е късно! Значи за метнат домат те съдят и те заплашват 2 години затвор, а за неизгодна вредоностна сделка-да продадеш стари самолети на безценица, и после да купиш наново стари самолети -но за стотици милиони-няма последици? Значи ако говориш против власта и мяташ домат-затвор, а за далавери със военно имущество-няма последици?

А ето и още информация от анонимен форумен автор, която може да ви направи малко по-подковани в търговията с оръжие на старо, както и в технологията на някои търгове.
„Според мен схемата е следната:
1. Съвсем съзнателно е определена изключително ниска първоначална цена за самолет с цел да се подведат евентуалните участници в търга да вдигнат цената до 200, айде 300 000, но определена фирма със сигурност да спечели "изненадващо" с по 1 000 000 на самолет. (За сведение, мисля, новопоръчаните тролейбуси за Софийския градски транспорт са по около 1 000 000 лв. броя.)

2. Въпросната фирма има предварителна договореност с Грузия за продажба, примерно на двойно по-висока цена, която включва както печалбата за фирмата, така и комисионните на всички "фактори", осъществили сделката. Не е изключено разходите по сделката, както и комисионните да бъдат покрити от презокеански "спонсори".

3. Най-вероятно самолетите няма да останат в Грузия, а на тях след съответни тренировки ще летят преминали на страната на сирийските "бунтовници" летци, познаващи тази техника.
Една такава схема до известна степен обяснява и ниската първоначална тръжна цена и ниската продажна. Обяснява и политическите мотиви за сделката”.

Толкова засега. Някога Су-25 беше основен самолет за бойната ни авиация. Неговото предназначение е да поддържа операциите на сухопътните войски.
Но в момента, както писа в миналия брой Велизар Енчев, сухопътните ни войски не могат да напълнят дори и половината стадион „Българска армия”.
И затова на тази армия са й оставени цели 12 самолета Су-25, които доскоро не летяха поради липсата на пиропатрони за катапултите на летците.

И накрая, но не на последно място – мнозина смятат, че продаваме на безценица добри самолети, за които имаме обучени пилоти и технически персонал, за да си купим безбожно скъпи за възможностите на България изтребители-втора ръка, най-вероятно F-16. Което също може да бъде добра сделка за когото трябва и за който знае достатъчно…



Минута мълчание в памет на уморените криле МиГ-23 вече е в музея, но на много места по света все още е страшно оръжие

В категории: Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Ina Fornachon
05.04.2019 13:23:23
0
0
Hi,

David the promotion guy said I should send you this to help with your site on desant.net. We just saw this coupon to get some free content to use on the website, you know, to keep things fresh and updated to stay on the nice side of Google. This is normally $40 worth of goodies!

The code is "1AFKXC7945DQ" without the quotes.
Redeem it here: http://bit.ly/2OMoADJ

Best,
Ina
3
Нико
24.11.2018 11:40:11
0
2
Не се научихте, че марката коли се казва "ЛамборГини", а не "ламборДЖини". Че се казва "Кико", а не "Чико". Неграмотници!
2
марио
07.04.2017 14:33:38
2
0
депутатите си напълниха гушите с милиони а сега се уплакфат ааа и пак сме под турско робство в другият смисъл
1
kapitana graf petko vojvoda
11.12.2012 12:03:17
2
0
tova koeto e sas stara bojna tehnika v balgaria go ima i v drugi strani.
i pri prevoarashavaneto na balgarskata armia shast ot novite zakupeni orashia
mogat da badat zakupeni ot strani kato USA AMERIKA kadeto ima podobna situazia no s hiljadi pati poveshe neispolsvaema upotrebjavana voenna tehnika,
taka she voennite ministri i targovzi da nabavjat svedenia ot zjal svjat
za prodavashta se voenna tehnika i mogat da kupuvat i preprodavat s peshalbi
ako sa dobri targovzi i posnavashi na voenna tehnika.
vaprosa e kakva e mojata fajda kato njamam garanzii za djal peshalbi % ot tesi
sloshni targovii
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки