В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Отслабването трябва да се съчетава и с физически натоварвания и упражнения
06 Декември 2012, Четвъртък


Как да се преборя с наднорменото тегло с помощта на билките,



без след това да си възвърна отново свалените килограми?

Мария Николова, Своге

Затлъстяването се получава в резултат на нарушения в обмяната на веществата, а също и при липса на хранителен и двигателен режим. Среща се във всяка възраст, като началото му може да се корени още в детските години.
То се проявява със значително увеличаване на телесното тегло за сметка на натрупани подкожни мазнини. Следствие на това се стига до смущения в работата на сърцето, промени в опорно-двигателния апарат и нарушения в обмяната на веществата, които пък от своя страна спомагат за развитието на атеросклероза, захарен диабет и ранно стареене на организма.

Затлъстяването е огромен проблем, защото близо 40 процента от населението на Земята е с различна степен на затлъстяване. Различават се няколко негови степени. Първата е наднормено тегло до 29 на сто от нормалното, втората е до 30-49 на сто, третата – до 50-99 процента и най-високата - четвърта степен, е когато теглото на тялото надминава със 100 и повече процента нормалните килограми.
Във всички тези случаи се препоръчват диетични хранения, двигателен режим и водни процедури, както и да се спре употребата на алкохол.

В настоящия момент различните вестници и списания предлагат най-разнообразни рецепти и диети за справяне с наднорменото тегло, но досега нито една не се е оказала успешна. Причината за това е, че не се отчитат 3 основни правила. Първото е, че не е възможно теглото да се намали, ако лекуващият се консумира повече калории, отколкото изразходва.

Второто е, че всеки опит за отслабване със свирепо гладуване е опасен за гладуващия, защото, за да се чувства отлично един организъм, той трябва да получава необходимите му за нормалното развитие белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, антиоксиданти, биоактивни вещества и др. И трето – за да не се получи провисване на кожата и да се запази мускулатурата в добро състояние, необходими са физически натоварвания и упражнения, тъй като те поддържат всички системи в отлично състояние.

Рецепта 1: Взема се 1 кофичка българско кисело мляко. Към него се прибавя 1 супена лъжица планински мед и 1 чаена лъжица зехтин. Приготвя се и 1 банан. Сутринта в 7.00 ч. се изяждат 2-3 супени лъжици от сместа. След час и половина действието се повтаря. След още толкова време се отхапва едно парче от банана. И така в същата последователност се продължава до вечерта.

Ценното в тази рецепта е, че освен осигуряването на всички необходими съставки за нормалното развитие на организма, неусетно се постига свиване на стомаха и, ако се прилага няколко седмици, свирепият глад ще отстъпи място на нормалното огладняване.
Вечер може да се изяжда по една зеленчукова супа. Необходима е воля през първите 3-4 дни. След това за един месец ще се „изгубят“ 4-5 кг и то така, че организмът няма да страда от липсата на всекидневните жизненоважни хранителни съставки.

Рецепта 2: 1 супена лъжица корени от зърнастец се варят в 500 мл вода за 10 мин. на тих огън. След изстиване течността се прецежда и от нея се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди хранене.

Рецепта 3: Смесват се по 20 г мехуресто водорасло, корени лечебен селим, корени зърнастец и стръкове бял равнец. 1 супена лъжица от наситнената билкова смес се вари 30 минути в 250 мл вода, прецежда се и отварата се изпива наведнъж половин час преди хранене.

Рецепта 4: В 600 мл кипяща вода се поставят 1, 2 или 3 чаени лъжички корени от зърнастец. Дозата се увеличава до получаване на лаксативен ефект два пъти дневно. Прибавят се по 1 чаена лъжица гръмотрън, резене и лен. Вари се 3 мин. Оставя се да кисне около половин час и се прецежда. Отварата се приема 3 пъти дневно по 180 мл преди ядене.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти




В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки