Настана векът на хранителните добавки


Настана векът на хранителните добавки
06 Декември 2012, Четвъртък


Напоследък у нас се наблюдава бум на използването на хранителни добавки за щяло и нещяло.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн. Специалист по клинична фармакология и терапия

Тук-таме обаче започнаха да се прокрадват съмнения в тяхната ефективност и дори се споменава, че може да нанесат вреда на здравето ни. Каква е истината?

Доротея Тодорова,
София


В разговор с директора на Националния център по заразни и паразитни болести неотдавна  една журналистка от Българската национална телевизия установи стряскащата новина, че в световен мащаб бързо се разпространява една разновидност на Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН), но причинена не от прословутия вирус HIV и предавана не по полов и кръвен път. Особено опасната за живота на хората имунна недостатъчност в случая е предизвикана от масовата и безотговорна продажба и употреба на... т. нар. хранителни добавки. И у нас вече имало единични случаи!

Впрочем това разкритие не е нещо ново, нито пък е сензация – за лекарите и специалистите, разбира се. От доста дълго време ние (в това число и кабинет „Десант“) предупреждавахме, че е опасно за щяло и нещяло да се стимулира имунната система, без специфичните за това имунолабораторни изследвания да са доказали, че действително има нужда от такова активизиране. Но жадни за печалба търговци, за жалост неконтролирани от никого, изпълват ефира на електронните медии и страниците на вестниците с умопомрачаващи излияния от рода на „Използвалите „Златно чудо 1 макс“ боледуват рядко.

Уникалният еликсир засилва рязко имунитета и срещу вирусни и бактериални инфекции“... „Вилкакора“ намалява риска от рак. Проучванията сочат, че мобилизира имунната система, която атакува раковите клетки още при появата им в организма“... „Имуноефект“ бори грипа безотказно.  „Имуноефект“ вече получи овациите на българските лекари. Той е един от малкото препарати, които успешно се борят с нахлувущите грипни щамове“... И т.н., и т.н.

Възниква веднага справедливият въпрос: Ами защо не се чуха в пространството тези т. нар. „овации на българските лекари“? А напротив – появи се официално съобщение, озаглавено „ЕС изтегля от българския пазар 55 хранителни ментета заради лъжливи данни върху опаковката“. И в него четем: „Над 50 продукта и хранителни добавки се продават на пазара, придружавани от реклами за здравословния им характер, но тези реклами не са подплатени с конкретни научни доказателства (!!!)“. Това е установено от европейския орган за безопасност на храните и лекарствата ЕМА. Неговият говорител изтъкна тогава:

„Проучихме научната обосновка, с която компаниите подкрепят твърденията за здравословния характер на продуктите си и установихме, че в много случаи такава обосновка изобщо няма“.
В това отношение от нашата Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) обявиха за фалшиви и за особено опасни желираните капсули за отслабване „МейЗиТанг“, добавката „Кава-кава“, лекарствените продукти „Ремифемин“, „Климадион“ и други.

Лично аз, в качеството си на първия лицензиран у нас специалист по клинична фармакология и терапия, смятам, че що се касае за стимулирането на имунната система, действително може да има добавки с такова  действие. Но то в никакъв случай не може да се отдаде на вълшебното действие на някакви магически билки и „продукти с неспецифичен имуностимулиращ ефект“, а по-скоро на нелегално включени синтетични имуностимулиращи средства. Точно такъв бе случаят с познатото средство за отслабване „ЛиДа Дай дайхуа“, което неофициално имаше включено в състава си веществото сибутрамин, което е опасно при болни от исхемична болест на сърцето, хипертония и други.

И още нещо научихме от нашите медии. На т. нар.„Женски пазар“ в София имало магазинче, което масово продавало на мераклиите любовни хранителни добавки (афродизиак). Но вместо в леглото на любимата, клиентите на магазинчето се отзовали в... токсикологията на „Пирогов“...

Всеки ден хората се сблъскват с продукти на знайни и незнайни „гении“ (народни лечители, бизнесмени, знахари, пък даже и лекари), които продават своите еликсири именно като универсална панацея. И това става пред погледа на контролните органи, които не предприемат почти нищо, въпреки че по отношение на продажбата и рекламата на хранителните добавки действа прословутата Наредба №  47, в която съвсем ясно е посочено, че всякакви продукти и билки, които нямат статут на лекарства, не могат да бъдат лечебни средства! Този нормативен документ не забранява употребата на билки, а само на опасната за здравето и живота на пациентите злоупотреба с тях.
Което не пречи от всякакви средства за масова комуникация да ни се внушава, че тази или онази добавка била лекувала рак, да речем.

„Това за съжаление е възможно – казва председателят на Националната браншова стопанска камара на търговците-дистрибутори на едро на лекарствени продукти и медико-санитарни и билкови продукти Владимир Найденов, – защото хранителните добавки подлежат само на регистрационен режим по силата на Закона за храните, а пък се разпространяват в аптечната мрежа“.

И всичко това е така, тъй като в Европа действа едно законодателство (Кодекс алиментариус на Световните здравна и търговска организация и Директива 2004/24ЕС на Европейската комисия), което определя хранителните добавки точно като такива, докато нашето законодателство дава възможност използването им да се тълкува и коментира по различен начин, безспорно изгоден само за производителите и търговците.
Но защо хората ги купуват така масово? „Това се получава по икономическа принуда – подчертава Владимир Найденов. – Всеки човек би искал да се лекува най-качествено и да му се оказва най-добрата квалифицирана медицинска помощ. Всеки знае, че в България, когато отидеш на доктор, най-напред те гледат в ръцете.

Говорим, че държавата е социална, че се грижи за хората, а виждаме, че за здравеопазването се отдели най-ниският бюджет. Виждаме как здравната каса прави какви ли не комбинации, за да спести средства от аптеките и търговците на едро, за да закрепи собствения си бюджет“.

Българите сме една от нациите, сред чиито представители неконвенционалната медицина е широко разпространена. В това няма нищо лошо. Но не бива да се забравя, че алтернативните форми на лечение се основават на научно обосновани методи като фитотерапия, диететика, апидиететика, ароматерапия, фитокозметика, балнео- и климатолечение и много други. И то при условие че това лечение се практикува само от добре подготвени лица с висше медицинско образование,  т. е. лекари. Всички останали: билкари, знахари, баячи, екстрасенси, самопровъзгласили се лечители и какви ли не други, следва да бъдат само помощен персонал.


Имам поставени три байпаса. Има ли хранителна добавка, която е добре да използвам в моето състояние?


Георги Станков Петков,
Кърджали


Бих посъветвал читателя да стои настрана от всякакви такива препарати и да не посяга изобщо към тях. Нека да приема редовно медикаментите, предписани му от лекуващия го лекар и стриктно да спазва неговите препоръки. Нека не се подвежда по примамливите реклами на хранителни добавки, които ги представят като лечебни продукти, защото покрай тяхното използване болният може да занемари сериозното си лечение и това да стане причина той да изпусне навременна медицинска помощ – нещо, за което преди време  официално предупреди и проф. Стефка Петрова – национален консултант по хранене и диететика към МЗ.



В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки