Митинг в Босилеград заради Ньойския договор


04 Декември 2012, Вторник


На 27 ноември т. г., под засилено полицейско присъствие, Демократичният съюз на българите в Босилеград проведе

Автор: Десант

възпоменателен митинг по повод 93-годишнината от подписването на Ньойския диктат. Митингът частично се провали поради това, че сръбските власти нарочно задържаха повече от три часа четири автобуса и няколко коли от България на ГКПП „Рибарци – Олтоманци”.      

В словото си председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов изтъкна: „Целта на този митинг е да отправим призив за помощ към нашите сънародници в България, към Европа и към Сърбия и да припомним откъде тръгват причините за нашата драма. Европа тръгна напред, след като се освободи от наследството на Версайските договори. И ние, за да тръгнем напред, трябва да се освободим от тежкото наследство на Ньойския договор, от страха и насилието като метод на управление”.

В изказванията прозвучаха и конкретни призиви за решаване на проблемите с обучението на български език, отваряне на границата като условие за свободно развитие на бизнеса, богослужение на български език, опазване на културно-историческото наследство, здравеопазване и решаването на други битови нужди на населението.

Въпреки че кметът на община Босилеград Владимир Захариев скоро направи изявление, че българското малцинство трябва да се освободи от диктата на сръбските политически партии, да се обедини и да укрепва връзките си с България, той не се отзова на поканата да присъства на митинга.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
kapitana graf petko vojvoda
04.12.2012 15:35:20
0
0
POGLEDNATO JURIDISHESKI I PRAVNO NJOISKIA DOGOVOR E NEVALIDEN ZASHTOTO NASILSTVENO SASDADENATA DARSHAVA JUGOSLAVIA NE SASHTESTVUVA.
MOSHE DA SE NAEMAT EVREI,GERMANZI,RUSNAZI I DRUGI HONORAR SAVETNIZI KONSULTANTI POSREDNIZI KOITO IMAT OPIT V TAKIVA SDELKI KATO NAPRIMER PRODASHBATA NA OKUPIRANA ISTOSHNA GERMANIA GDR NA OKUPIRANA ZAPADNA GERMANIA FRG I SARBIA MOSHE BI ZA OPREDELENI PARI MOSHE DA SE SAGLASI DA PRODADE NA BALGARIA TESI IKONOMISHESKI I STRATEGISHESKI NEINTERESNI RAJONI.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки