„На Човека, който видя ангел“


„На Човека, който видя ангел“
Андрей Тарковски
30 Ноември 2012, Петък


Руснаците откупиха на търг в „Сотбис“ архива на Тарковски, чиято 80-годишнина от рождението светът на киното отбелязва тази година


Архивът на Андрей Тарковски, предложен на търг в аукционната къща "Сотбис" в Лондон, беше купен от представител на Ивановска област и ще бъде предаден на дома-музей на великия кинорежисьор в град Юриевец, съобщи губернаторът на областта Михаил Мен.
Архивът беше продаден за 1,3 милиона паунда при първоначална оценка 80-100 хиляди паунда. В наддаването са участвали 22 души, включително известният скандален датски режисьор Ларс фон Триер.

Архивът, събиран в продължение на 20 години, беше предложен на търга от Олга Сокурова, кинокритик, ученичка на Тарковски, която е съавтор на книгата му „Извайване във времето” (Sculpting In Time), в която режисьорът разказва за своите филми а също за киното и изкуството като цяло.
Сред вещите са бележници на автора, сценарии за филмите му, които се различават от окончателния вариант, 32 аудиозаписа и записи, съхранили разказите му за филмите, над които е работил, а също и писма.

В колекцията има също семейни фотографии на Тарковски, някои правени по време на пътуванията му в САЩ, Великобритания, Италия. Има и фотографии със знаменитости, например с виолончелиста дисидент Мстислав Ростропович.
Сред най-интересните документи според в. "Гардиън" е писмото на Тарковски до някогашния генерален секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев (1907-1982). Режисьорът го моли да разреши прожекции на забранения от цензурата в СССР филм "Андрей Рубльов" (1966) и уверява, че в него няма антисъветска пропаганда.

Тарковски иска също от всевластния владетел да му се даде възможност да снима нов филм.
През 2012 г. в цял свят с различни прояви се отбелязва 80-ата годишнина от рождението на Андрей Тарковски, когото критиците причисляват към гениалните автори в киното наравно с Ингмар Бергман, Микеланджело Антониони и Федерико Фелини.
Андрей Арсениевич Тарковски е роден през 1932 г. в село Завражие, Юревецкия район на Ивановската промишлена област.

Починал от рак на белите дробове на 29 декември 1986 г. в Париж, където е погребан. На надгробния му паметник, създаден от скулптора Ернст Неизвестни, пише: "На Човека, който видя ангел" (Человеку, который увидел ангела).
Автор е на филми, които заемат възлово място в историята на киноизкуството: "Иваново детство" (1962, "Златен лъв" от фестивала във Венеция), "Андрей Рубльов" (1966, Награда на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан), "Соларис", по Станислав Лем (1972, Специална награда от Кан), "Огледало" (1974), "Сталкер", по Братя Стругацки (1978, Специална награда на журито в Кан), "Носталгия" (1983, три отличия в Кан), "Жертвоприношение" (1986, "Гран при" и още три награди в Кан).

Многократно подлаган през годините на ограничения и пречки в родината си, след като заснема "Носталгия" в Италия през 1984 г., Тарковски завява, че няма да се завърне в Съветския съюз. След това прави само един филм, продуциран в Швеция - "Жертвоприношение".
Поставял е "Хамлет" от Шекспир в московския театър "Ленком" и операта "Борис Годунов" от Мусоргски в Лондонската кралска опера "Ковънт гардън".



Кадър от филмовата сага „Андрей Рубльов“

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки