Очарованието на селския двор


Очарованието на селския двор
29 Ноември 2012, Четвъртък


Да забравим модерната конфекция и да заложим на „кънтри“ стил

Автор: Дина Харизанова

Забелязали ли сте, че днешните дворове – не само във вилните места, но и в обикновените селски къщи, започнаха да изглеждат по един и същи начин, сякаш са правени по конфекция. Повсеместно вече може да се видят вечнозелени храсти, фонтани, езерца, алпинеуми... Изцяло се изгубиха някогашните градинки от „Извора на белоногата“ със стените, „зиме със здравчец обрасли, лете със сива лиляка“, с мушкатата и надничащите над дувара любопитни личица на слънчогледите.

Малцина стопани си дават сметка, че дворовете в „селски стил“ никога не излизат от мода и се явяват класика в градинарското изкуство именно със своята простота, уют и автентична красота.  
А толкова е лесно да го създадем, без да се съобразяваме с никакви композиционни „рамки“ и скъпи модерни материали. Полето на фантазията е безгранично по отношение на декоративните елементи в него. Това може да са стари кошници, бъчви, каци, каручки, кани, лейки и всякакви други стари предмети от бита на нашите баби и дядовци. В такъв двор вече съвсем естествено се вписва и кладенецът, който дори може да е и истински, а не само бутафорна имитация.

И, разбира се, оградите тук може да са изпълнени от възможно най-простия материал – плетеница от пръти или дървени тараби, вместо бетонните цокъли, телени мрежи и метални пана, имитиращи нескопосано уж ковано желязо. По плета лесно се захващат и различни пълзящи растения, които нежно го обгръщат с омайващ цветен акцент.
За одушевяване на този възрожденски уют е задължително цветята да са възможно най-обикновени и традиционни за нашата флорална култура – мушката, маргаритки, хризантеми, гергини, лалета, невени, здравец... А защо не от някой ъгъл да не наднича дори и свенливият шипков храст.  Тук имат място и лехите с дъхави подправки – босилек, лавандула, мента и пр.

В един такъв прекрасен кът ще стоят нелепо екзотичните дървета и храсти. Ако искате сянка – моля, много по-красива в този ансамбъл ще изглежда и най-семплата овошка или пък редица от малинови насаждения. Да не говорим, че от тях ще имаме не само естетическа, но и практическа полза. И в такъв случай спокойно точно тук можем да отделим място и за една леха с марули, лук или чесън, вместо да скриваме тези салатни растения някъде из алеите в задния двор на къщата, който обичайно не е за пред хора.

В такъв кънтри стил може да бъдат изработени дори и оранжериите. Прекрасно украшение покрай оградата може да създадат и яркооранжевите тикви, оставени на воля да повличат ластуните си „накъдето им видят очите“.
За украса на такава приказна бабина градина може да влязат в употреба също и стари колела от каруца, сламено чучело, статуи от по-грубо обработено дърво и пр. Важен принцип е всичко това да не претрупва, защото иначе дворът ще заприлича на етнографски музей.

И накрая – нека не забравяме добрата стара дървена пейка, която изисква наистина от време на време да й удряме по една четка с лак, но пък за сметка на това създава усещане за комфорт и спокойствие, каквито никоя от нейните пластмасови посестрими, препълнили хипермаркетните градински центрове, не може да ни създаде.



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки