Героите с бели престилки на фронта


Героите с бели престилки на фронта
Проф. Константин Пашев в кабинета си в София през 1935 г.
28 Ноември 2012, Сряда


Редом със сраженията на бойните полета през Балканската война българските медици водят самоотвержена битка със страшните болести и епидемии

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Дълго време след Освобождението в младата българска държава е жив патосът на Възраждането. В това отношение не прави изключение и организираната с помощта на специалисти от Русия здравеопазна дейност. Периодът на войните, започвал със справедливата Балканска война,  доказателство за достойното място, което заемат в тогавашното общество първите български служители на Хипократ.

В началото на Балканската война в България вече работят около 600 лекари. Тяхната основна задача е да се води борба срещу санитарните неблагополучия и връхлитащите епидемии. Защото ширещите се холера и петнист тиф по това време покосяват повече хора, отколкото вражеските куршуми.

В това отношение изключителна практическа стойност имат проучванията на професорите Методи Попов (който в наши дни е удостоен със званието академик, б. а.) и Васил Д. Моллов върху върлуващата на фронта и в страната епидемия от петнист тиф. В тях те отчитат добрите резултати от лечението на болестта следствие на приложението на т. нар. ваксина на Безредка.
Нещо повече. За първи път в света, точно по време на Балканската война, акад. Методи Попов проучва и използва т. нар. „микробиоцидни” свойства на... чесъна върху причинителя на смъртоносната холера. Така той става един от пионерите в проучването на групата вещества от растителен произход, които убиват микробите, наречени впоследствие „фитонциди”.

Пак по време на Балканската война акад. Попов става пионер и в използването на непознатата дотогава антибиотична сила на плесените срещу различни бактериални инфекции. По-късно – от 1948 година до смъртта си, академикът ще ръководи новосъздадения Институт по биология.
Проф. Моллов пък от своя страна, през Балканската война пръв обръща внимание върху специфичността в протичането на скорбута и инфекциозния хепатит (известен сред народа като жълтеница) в действащата ни армия, както и на проблемите, свързани с масовите заболявания от малария. Особено важен въпрос, който той разрешава по време на войната, е този за връзката между маларията и жълтеницата. Професорът се спира и върху някои недостатъци на хининовото лечение.

Малко известно е, че проф. Моллов разкрива първия рентгенов кабинет в България – на 1 май 1903 г. в Александровска болница. Той е и един от основателите на Медицинския факултет в столицата.
Балканската война утвърждава окончателно значението, ролята и мястото на хигиената, микробиологията и клиничната лаборатория в здравеопазването. По фронтовете се организират множество бактеорологични и хигиенни лаборатории, които развиват активни изследвания на широка основа. Наред с противоепидемичната дейност, те спомагат много армията ни да бъде предпазена, доколкото това е било възможно за времето си, от развитието на масови заразни болести.

В това отношение особено голяма е заслугата на д-р Михаил Иванов, който има определени приноси за предпазването на България от чума, холера и тиф през Балканската война. По нейно време той е епидемиолог и бактериолог на армията. Иванов въвежда производството на противодифтеритен серум и става основател и пръв ръководител на Бактериологичния институт  в София.
За развитието на българската хирургия основоположна роля играят участвалите във войната хирурзи Параскев Стоянов (станал впоследствие професор, б. а.), Александър Недялков и Мирчо Морфов. По това време се въвежда етерно-маслената упойка и се провеждат проучвания на лечението на инфектираните рани с пясъчни вани и обливането им със стимулиращи разтвори.

Особено развитие получава ортопедичното и травматологичното дело. За първи път по време на войната се прилага аероморско и калолечение на огнестрелни и други наранявания. В това отношение голям принос има д-р Стефан Ватев, който проучва състоянието на физикалната терапия у нас (включваща използването на минерални извори и естествени лечебни места), както и нейното място в лечението на болестните и травматични последици от войната.

Друг известен наш учен-медик – проф. Константин Пашев, пък прави, пак през Балканската война, изследвания върху невроофталмологията. По задълбоченост, широта и оригиналност на изследването наблюденията на проф. Пашев нямат равни на себе си в нашата военномедицинска литература. С проучванията си в хода на тази война той навлиза по-дълбоко до разбирането на по-нататъшните явления, съпътстващи нараняванията в областта на зрителния нерв.

Д-р Анастас Козарев е друг наш изтъкнат лекар, който привлича вниманието на медицинската общественост у нас и в чужбина с труда си „Някои нервни заболявания, наблюдавани през Балканската война”, издаден в Женева през 1914 г. Тезата на д-р Козарев представлява първото и оригинално проучване върху проблема на военнополевата неврология.

Българските лекари, още в зародиша на съществуването на следосвобожденска България, доказват, че са патриоти. Те са в първите редици на освободителите на българските земи през Балканската война и чрез своята саможертва и всеотдаен труд с цялото си сърце са се борили за спасяването на живота и здравето на прославения български воин.



Акад. Методи Попов Проф. Васил Моллов Д-р Стефан Ватев Ранени в офицерското отделение на софийска болница

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки