Българи от цял свят събират пари за филм за Левски


Българи от цял свят събират пари за филм за Левски
Любимият на поколения българи актьор Иван Иванов ще играе бащата на Левски
27 Ноември 2012, Вторник


Иван Иванов от „Всичко е любов” ще изиграе бащата на Апостола, адвокатът на Милото от „Седем часа разлика” е поканен за Поп Кръстю


Автор: Камен Христов

Българи от цял свят събират дарения, с които да се заснеме български филм за Дякона Левски. Детенце от Плевен вече е превело 4 лева в разкритата банкова сметка, а българка от Рим е пратила 50 евро. Най-щедрата сума, платена по сметката на асоциация „Българска кинокласика и култура”, е 10 000 лева от анонимен спомоществовател, разказват авторите на идеята.

Сценарист и режисьор на лентата е популярният актьор Максим Генчев, който се прочу с филма си „Гераците”. В момента той играе ролята на неприятния персонаж Кирил Коцев в сериала „Седем часа разлика”. В същата лента като адвокат на Милото се превъплъщава и актьорът от Пловдивския драматичен театър Стефан Попов. „Той ще влезе в образа на Поп Кръстьо”, съобщи в Пловдив Максим Генчев.

Освен в Драматичния театър под тепетата, Попов асистира на доцент Иван Налбантов, с когото преподават актьорско майсторство в ПУ „Паисий Хилендарски”. От 28 г. е режисьор на самодейния „Театър без диплома” в Хисаря, а на театралната сцена е от 38 години. За ролята на бащата на Апостола Максим Генчев е поканил Иван Иванов – любимецът от близкото минало, който запомнихме с „Всичко е любов”.

Все още Генчев не разкрива кой ще се превъплъти в Дякона.
Неотдавна той каза, че се колебае между двама наши актьори, единият от които е и каскадьор. Сега обаче твърди, че познава поне 20 артисти, които чисто визуално могат да влязат в образа. Един от тях ще бъде избран на кастинг, а предварителна информация няма да се издава, тъй като вече плъзнал слух, че за ролята е поканил Калин Врачански. „Ще изберем около 30-годишен мъж, за да може по-лесно да влезе в образа на Левски в различните периоди от живота му.

Не искам да е известен и да приема това предизвикателство като поредната роля”, отсече Генчев. Още един актьор от Пловдив е избран за новата лента - Симеон Алексиев. Той е завършил НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” през 1979 г. в класа на проф. Елка Михайлова. Оттогава е в Пловдивския театър и е изиграл над 90 роли - Лупахин във „Вишнева градина” ,  Димитър Общи в „Тайната вечеря на Дякона Левски”, Оберон в „Сън в лятна нощ”,  Витанов в „Когато гръм удари”.  В новия филм за Левски е поканен за ролята на каруцар, какъвто игра пред пловдивска публика и в „Албена”. Първите сцени от бъдещия трилър ще се заснемат още тази зима, когато завали сняг.

Екипът ще започне от последните дни на Апостола – отвеждането му по пътя Велико Търново-Ловеч-Къкрина-София. Филмът обаче няма да включва във финалните сцени обесването на Левски. „Аз не искам да си го представям така. Искам да покажа човешката му история, връзката му с Бог, с майка му, с неговата предполагаема любима”, планира режисьорът. В неговите представи Апостола е изключителен - „турците са били изумени как за пет години е направил 400 тайни комитета, без да бъде заподозрян, при това е имал рана в корема. Това е държава в държавата!”.  Затова Генчев ще бяга от театралния психологизъм и документалистиката, а ще заложи на трилъра.

Част от сцените ще бъдат заснети в Стария град в Пловдив, както и в Карлово. Целта е филмът да има своята премиера през есента на 2013 г., когато се навършват 140 години от гибелта на Апостола на свободата. Финансирането на проекта се осъществява чрез национална дарителска кампания с есемеси и по банков път. Освен българи по целия свят, се обаждали и родолюбиво настроени бизнесмени и общински администрации.

Бюджетът на филма е 2,5 милиона лева. До момента средства са дарили над 112 000 души. Контролният съвет на асоциацията „Българска кинокласика и култура” ще отчита дарените суми до стотинка, „иначе присъдата е една”, посочи Маргарита Русева от неправителствената организация. Тя добави, че са направили проучване и се оказало, че близо 72 на сто от българите искат да видят на екран точно историята на Апостола. „А все пак в списъка ги имаше и българските ханове, Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Йордан Йовков”, обясни Русева.

Максим Генчев решил да се заеме с филма, тъй като киното ни се задръстило от интровертни истории, които оплюват родината и взимат награди по чуждестранни фестивали. Освен това в рода на режисьора имало предание, че една от прабабите му е срещала някъде Левски. Така в детското му съзнание се заселила мисълта, че Апостола е „много голяма светлина за България”. Според Генчев, досега такъв филм не е бил направен заради големия страх да се поеме риска от разочарования на публиката, понеже всеки българин има своя Левски в съзнанието си. „Самият герой е лишен от его. Всичко неестествено, всичко свръхестествено, което човек би могъл да си помисли и да каже, се отнася за нормалния живот на Апостола на свободата”, добавя Максим Генчев.



Максим Генчев ще е сценарист и режисьор на лентата

В категории: Културен Десант , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Левски
29.11.2012 23:02:01
0
0
Най-после!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки