В Троян възродиха самодейния театър


В Троян възродиха самодейния театър
Троянци традиционно почитат Лазаровден, за чието честване се организират интересни прояви
26 Ноември 2012, Понеделник


НЧ „Наука – 1870“ поддържа и Общество на шегаджии и чешити

Автор: Веселина Николова

По течението на живописната река Бели Осъм, сред изключително красиви хълмове и планински разклонения е разположен възрожденският град Троян. Не случайно този град е предпочитан туристически обект, а щастливците, веднъж станали свидетели на омайната му природа и вдишали от свежия планински въздух, винаги се връщат поне още веднъж.

Освен с красота и история, този град може да се похвали и със стотици хора с буден патриотичен дух и самосъзнание. Тяхното духовно средище – НЧ „Наука–1870”, въпреки че не разполага с много средства, успява да поддържа завиден брой школи и студиа в различни културни направления.
Само преди няколко дни то успя да възроди една отколешна традиция. На 21 ноември т. г. самодейният читалищен състав представи пред препълнена зала премиерата на театралната постановка „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников.

„Повод за това бе отбелязването на 140 г. от първото театрално представление в Троян. За нас това е една изключително важна годишнина и успяхме да съберем 24 дългогодишни самодейни актьори, които от дълго време не са се качвали на сцена“, все още развълнувана от събитието разказва секретарят на читалището Станка Марешка и допълва: „Това бе един празник за всички нас и ни се иска с тази инициатива да възродим театралното изкуство”.
Преди години тук на особена почит са били  действащите куклен театър и оперета.

Наскоро бе отбелязан и друг юбилей – 120 г. от създаването на библиотеката към културната институция.
Читалището, както се подразбира от името му, е създадено през далечната 1870 г. Счита се, че в този период за пръв път посещават Троян отец Матей Преображенски и Васил Левски и именно те поставят идеята за неговото основаване. Още същата година няколко изтъкнати представители на троянската интелигенция правят опит да го създадат. Появяват се обаче противници на тази идея, които възпрепятстват осъществяването й.

Две години по-късно в къщата на председателя на местния революционен комитет все пак е поставена първата театрална постановка „Многострадална Геновева“. През 1880 г. тукашният учител Смилов наема едно кафене и го превръща в място за сказки,  където започва да се развива и културна, и просветна дейност. По стечение на обстоятелствата даскалът се налага да напусне града и след неговото заминаване духовната дейност затихва. През 1892 г. Ганко Семерджиев, подкрепян от местни учители, със свои средства основава библиотека и я нарича „Наука“. По-късно е учредено и Новообразователно дружество „Наука“ със свои устав и правилник.

Днес троянското читалище може да се похвали с успехите на своето Вокално студио „Усмивка“, което вече има близо 40-годишна дейност. Неговите гласовити участници, които са от 3- до 15-годишна възраст, са носители на десетки престижни награди. Студиото завоюва и Второ място в детския формат на „Евровизия“.
Най-голяма е групата на читалището, която изучава българския фолклорq „Ха, за здраве“. В нея са включени повече от 100 човека. И точно най-талантливите от тези ентусиасти са създали и фолклорния ансамбъл „Траяна“, който също е отличен с множество национални и международни награди. Тази година той прави успешно турне в Италия и Франция.

Преди известно време се възстановява и детската музикална школа, където децата изучават пиано, китара, акордеон и флейта.
Студио „Гласове“ е сред най-новите формации в читалището, но пък бързо жъне успехи. Елица Наумова, която е негов член, миналата година се нарежда сред финалистите в национална надпревара за музикален идол на България. Друг представител на студиото –  Христо Младенов, пък вече е преминал началните кастинги в тазгодишния конкурс.

Най-голямата радост за троянци е, че от скоро имат честта да работят с треньорите Яна Екимова и Калоян Иванов, чиито имена също нашумяха в танцови телевизионни формати. Те водят школата за латиноамерикански танци.
Няма как да пропуснем да изтъкнем изявите и на Дамския камерен хор, който умело съчетава изпълнения в областта на фолклора с планинарски, патриотични и дори църковни песни. Съвсем наскоро ансамбълът се завърна от изключително успешно турне във Франция.

Читалището в Троян се явява стабилен партньор на Дружеството на троянските писатели, които наскоро издадоха новия си алманах „Гласове от Балкана“.
Възрожденското градче особено се гордее със своето Общество на шегаджии и чешити, което се грижи за настроенето на местните жители и техните гости по празниците. Те изпълняват и централна роля в традиционния тукашен празник на сливата и троянската ракия.



Елица Наумова

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки