ГЕРБ присвоява инициативите на Националния фронт


ГЕРБ присвоява инициативите на Националния фронт
Такава стена ще се издигне край Сарафово. Бургаският кмет от ГЕРБ си приписа заслугите за това, без да спомене, че съветниците от Националния фронт от месеци настояват за нейното изграждане
26 Ноември 2012, Понеделник


И противошумната ограда край летището в Сарафово бе представена като заслуга на бургаските гербери

Автор: Георги Ваташки

С приближаването на  парламентарните избори ГЕРБ не се притеснява най-нагло да  използва всякакви методи за злепоставяне на своите опоненти. Тревогата сред властимащите се засилва с всеки изминат ден. Повод за това им дава продължаващото спадане на доверието към тях. За да запазят властта си, герберите са готови на отчаяни ходове. Дори и да присвояват  предложенията на опозицията и да ги представят за свои.

Без да му мигне окото премиерът Бойко Борисов обяви подписването на споразумението за изграждането на газопровода „Южен поток“ за свое постижение. Това, че цели три години се плюнчеше как всички проекти, свързани с Русия, са неизгодни за България, изобщо не го смути.

Примерът на вожда си последваха и неговите хора в града, превърнал се във витрина на властта – Бургас. В началото на тази седмицата те обявиха, че ще издигат изолираща стена, която ще предпазва жителите на квартал Сарафово от шума на излитащите и кацащи самолети на близкото бургаско летище. Така излезе, че идеята за нейното изграждане е тяхна. Но истината за предприемането на тази инициатива е съвсем друга.

Проблемът с шума на прелитащите над морският град самолети не от вчера. Още през 2006 година концесионерът на летището – „Фрапорт“, направи свое изследване и установи, че в шумозамърсени сгради в морския град живеят 38 хиляди души.
През 2008 г. кметът обеща проблема да бъде решен колкото може по-скоро. Четири години по-късно не бяха забелязани никакви промени в обстановката. Иначе старателно бе изработена „Стратегическа карта на шума“, но обещаната шумоизолираща стена около Сарафово така и остана в сферата на добрите намерения.

По тази причина общинските съветници на втората по големина група в местния парламент „Национален фронт за спасение на България“ внесоха през юни тази година питане до кмета Димитър Николов за това, докъде е стигнало изграждането на стената. Успоредно с това те настояха да се вземат мерки и за спирането на шумовия терор в комплексите „Славейков“, „Зорница“ и „Изгрев“. Резултатите от замерванията на тяхна територия сочат, че пиковите стойности при прелитането на аеропланите редовно надвишават максималната гранична норма от 85 децибела, като в някои моменти дори достигат до 99,5 децибела.

Последва пространен отговор на администрацията, изпълнен обаче само с общи приказки и обещания, без каквито и да било конкретни решения на проблемите. През следващите месеци управляващите демонстрираха пълна амнезия по „досадната“ тема.
На 5 октомври тази година съветниците от партията на СКАТ внесоха докладна, с която отново настояват за спешното издигане на противошумовата бариера. Тя обаче бе отхвърлена от постоянните комисии към общинския съвет, които са изцяло доминирани от старейшините на управляващите.

И не щеш ли, след малко повече от месец, в началото на тази седмица пиарите на Община Бургас триумфално обявиха  на бургазлии, че „кметът Димитър Николов успя да спести време, като предварително изготви технически проект, заплатен с общински средства“ и дори, че „договорът за изграждането на шумоизолиращата стена е вече подписан“. Като оставим настрана лъжата за спестеното време, натрапва се очевидното сходство с утвърдилата се вече обичайна практика гербаджиите да предприемат някакви стъпки, едва след като Националния фронт утъпче добре пътеките с настоявания да се предприемат действия по различни въпроси. След което ГЕРБ обират лаврите и гръмко бият тъпана какво са свършили.

Тази практика не е нова за партията на Борисов. Методът на отлагане и после на откровена кражба на инициативите на патриотите бе използвана и през юни, когато общинският съветник от НФСБ Христиан Митев предложи да се направи пешеходна пътека в парк „Езеро“. Неговата докладна умишлено бе задържана до края на октомври, за да да може местната власт да постави пътеката на мястото и да си припише активите за това.

Още по-фрапиращ е случаят с предложението на водача на групата на партията на СКАТ в местния общински съвет Валентин Касабов, който пък още през пролетта внесе предложение да се организира редовен транспорт до Бургаския гробищен парк. По познатата схема и неговата идея бе оставена да чака височайшо „становище“, а през това време бургаският кмет Димитър Николов гордо обяви... пускането на автобус по въпросния маршрут до гробищата на морския град.


От последния час

От началото на следващата година самолетите, излитащи от Бургаското летище, ще се плащат такса шум, които правителството въведе на последното си заседание в сряда с утвърждаването на промени в Наредбата за таксите за използване на летищата и за аеронавигационно обслужване в България. До края на 2012-та тече гратисен период за начисляването на този налог, но от началото на следващата година аеропортите в Бургас и Варна ще трябва да си го плащат, като размерът му ще се определя според шума, произвеждан от конкретния тип самолет – колкото е по-голям той, толкова по-голяма ще е сумата на таксата. Формулата за изчисляването й се основава на базова единица от 3.74 евро, която ще се умножава по коефициента, получен като разлика в нивата на шума на съответния тип аероплан над минимално допустимите.



В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки