„Калинки“ налазиха и БАН


„Калинки“ налазиха и БАН
Стефан Хаджиниколов
25 Ноември 2012, Неделя


Поредната „калинка“ изгърмя през седмицата, този път не къде да е, а в Българската академия на науките (БАН).

Автор: Янко Петров

В уж елитарната институция показаха нагледно как се лови риба в мътна вода по време на криза.
Финансисти от Института за експериментална морфология, патология и антропология на БАН за периода от 2010 до 2012 година са източили 371 000 лева. В дъното на схемата е главната счетоводителка на института Елена Димитрова, която при това се оказа с фалшива диплома, издадена от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) .

Докато съучастничката й, касиерката Надежда Хинкова, вече е уволнена, мнимата висшистка се скри зад поредица от болнични. Изненадващо, в отпуск излезе и директорът на института професор Нина Атанасова. С цел "сваляне на напрежението", обясниха от БАН. Все още не се знае дали тя е взела някакво участие в схемата. 

Димитрова и Хинкова са действали с подправени първични счетоводни документи и успели да останат неразкрити цели 2 г. За този период смогнали да отклонят сума, равна на 1/3 от годишния бюджет на института, който е около 1 милион лева.
„Наистина сме много огорчени, шокирани сме, че това се е случило. На фона на мизерията, в която години наред кретаме, подобни нарушения обаче са разбираеми“, опита се да оправдае крадлите главният научен секретар на БАН професор Стефан Хаджитодоров.

Ръководството на академията е разбрало за голямото ужилване при вътрешен одит, разпореден още през юли от покойния вече шеф на Академията Стефан Дуднеков. Още преди това обаче директорът на института получил сигнал, че има слабости в работата на главната счетоводителка. Това била и причината да бъде изпратено запитването до УНСС, относно ценза на Димитрова.

Скандалът си е чисто криминален, но пък налива вода директно в мелницата на финансовия министър Симеон Дянков, коментират от няколко дни в БАН. Още през 2009 г., финансовият министър нарече учените „феодални старци“ и оряза с близо 50 процента бюджета на институцията.
Конфликтът между академиците и държавния ковчежник не стихна през последните 3 години, като учените периодично протестираха за повече средства за наука. Дянков не само че не се смили над тях, но им се скара в началото на ноември: „Да не седят по улиците, а да вземат да работят“.

Сега разкритите злоупотреби утежняват още повече положението на цитаделата на българската наука. Близо месец националната обсерватория в Рожен, която част от БАН, алармира, че парите за издръжка са свършили и тя трябва да хлопне врати.
Нужните средства, за да бъде спасена обсерваторията, са по-малко от половината от откраднатите от „калинката“. Не стига това, ами са констатирани и нарушения в Ядрения институт, където ръководството е изцяло сменено.

В Геофизичния пък намерили човек, който свил 40 000 лева от касата, но след като бил даден на прокурор, върнал парите.
Иди доказвай сега на Дянков, че всичко е наред в Академията. Въпреки че ако започнем да изреждаме дипломите-менте и злоупотреби на ГЕРБ, няма да ни стигне целият вестник. Като започнем от легендарната вече шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева, превърнала се в нарицателно за измама, и стигнем до сегашния кмет на Димитровград гербера Иво Димов, който също се оказа с фалшива тапия за висше образование.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки