Иво Санадер вече влезе в затвора


Иво Санадер вече влезе в затвора
Иво Санадер
23 Ноември 2012, Петък


Политици, кипърски офшорки, че и лекари в тотална корупция


Бившият премиер на Хърватия Иво Санадер бе осъден на 10 години затвор за вземане на подкупи от две чуждестранни компании.
След като изслуша присъдата, на Санадер бяха сложени белезници и той беше пратен в загребския затвор "Реметинец". Хърватската телевизия излъчи директно пристигането на полицейския конвой, съпътстващ колата, в която се намираше бившият премиер, в затвора. 

59-годишният Санадер, който заемаше поста министър-председател на Хърватия в периода 2004-2009 г., стана най-високопоставеният държавен служител, осъден за корупция в бъдещата членка на ЕС.
Загребският окръжен съд призна Санадер за виновен за вземане наподкуп от австрийската "Хипо Алпе Адрия банк" през 1995 г. и от унгарската компания МОЛ - през 2008 г.

Санадер отхвърля обвиненията, които според него са политически. Съдът обаче го намери за виновен за вземане на 10 млн. евро подкуп от директора на унгарската петролна компания МОЛ в замяна на придобиване на контролния пакет акции в хърватската компания ИНА.

Съдът също така намери Санадер за виновен по обвинението, че е взел около 545 хил. евро комисиона за кредит, който Хърватия е получила от австрийската банка "Хипо" в средата на 90-те години, когато Санадер е бил зам.-министър на външните работи.
Случаят се разглежда като незаконно забогатяване от войната, тъй като Санадер се е възползвал от военното положение и високата инфлация, заради които страната е имала ограничен достъп до международните финансови пазари.

От унгарската компания МОЛ изразиха възмущение от присъдата на Санадер и категорично отхвърлиха обвиненията, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.
В съобщение, издадено от компанията, се посочва, че процесът срещу Санадер има повече връзка с политиката, отколкото с ИНА и МОЛ.

"Не е наша работа да коментираме днешната присъда на загребския съд. Като най-голям инвеститор в Хърватия очевидно трябва да зачетем тази присъда, но както и много пъти досега, категорично отхвърляме обвиненията срещу МОЛ и ще продължим да го правим", посочва унгарската компания, като подчертава, че е поела управлението на ИНА, за да я спаси от технически банкрут.
Очаква се Хърватия да се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 г. Усилията на страната за борба с престъпността и корупцията ще бъдат внимателно следени преди това, припомня Ройтерс.

Предисторията

Хърватски бизнесмен заяви, че е организирал през 2009 г. трансфер на 5 млн. евро, отпуснати, по думите му, от унгарския петролен гигант МОЛ за бившия хърватски премиер Иво Санадер.
Роберт Йежич, собственик на хърватска частна нефтохимическа фирма, който свидетелства на процеса срещу Санадер, посочи, че сумата е била преведена през юни 2009 г. на сметката на швейцарската компания "Ксенопласт", в която този бизнесмен, близък до Санадер, е имал дялове.

Йежич обясни, че сумата от 5 млн. евро е била отпусната от две кипърски фирми за "фиктивни" консултантски договори. Бизнесменът заяви, че Санадер го е попитал дали може да организира трансфер на сметката на една от неговите фирми на цялата сума, а именно 10 млн. евро, за неговите "консултантски услуги" за компанията МОЛ.

Йежич посочи, че не е превел парите на Санадер и те се намират още на сметката на неговата компания. Той заяви, че е отказал да получи на сметката на своите фирми останалите 5 млн. евро.
Санадер подаде оставка през 2009 г. Той бе арестуван през декември 2010 г. в Австрия, а после бе екстрадиран в Хърватия. Бившият премиер бе освободен през декември 2011 г. под гаранция от 1,7 млн. евро, но както се вижда – не за дълго.
10% от лекарите в Хърватия са замесени в корупционната афера "Хипократ"

Компания "Фармал" е подкупвала медици и аптекари да предписват на пациентите нейни медикаменти, като им давала "комисиона".
 Хърватските власти разследват 350 лекари на обща практика за участие в голяма корупционна схема, потвърди министърът на здравеопазването Райко Остоич.
Това са малко под 10% от общия брой на лекарите в страната, който се движи около 4500, каза Остоич.

При операция на прокуратурата и службата за борба с организираната престъпност и корупцията, наречена "Хипократ", бяха задържани цялата администрация на фармацевтичната компания "Фармал" от северния хърватски град Лудбрег, 26 сътрудници на компанията и 50 лекари.
Разпитите на задържаните вече започнаха. Разследването на аферата продължило повече от три месеца.

Съществуват основателни подозрения, че компания "Фармал" е подкупвала лекари и аптекари да предписват на пациентите нейни медикаменти, като им давала "комисиона" 10% от предписаните или продадени лекарства.
Хърватският в. "Слободна Далмация" посочи, че разследването може да се разшири и в Германия, тъй като компания "Фармал" е клон на германската фармацевтична фирма "Дермафарм" и има доказателства, че германците са стимулирали и финансирали практиката на "комисионите".

Според изданието "Фармал" е харчел за подкупи на лекарите около 14 млн. куни (1,86 млн. евро) годишно, като освен пари лекарите са получавали части за коли, телевизори, мебели и екскурзии.
"Слободна Далмация" пише, че с изписването на медикаментите по искане на фармацевтичната фирма, а не според нуждите на пациентите, лекарите са причинили ненужни разходи на здравната каса, които тепърва ще се изчисляват, но се предполага, че възлизат на над 500 млн. куни (над 66 млн. евро) годишно.

Остоич заяви, че няма да толерира никаква форма на корупция в здравеопазването, нито ще проявява разбиране към лекари, използващи работата си за лична печалба. "Такива лекари нанасят голяма вреда на мнозинството свои колеги, вършещи почтено работата си, и което е най-лошото, рушат доверието на пациентите в медицинския персонал", каза министърът.

Кръстникът от Прага

Ортак на бившия кмет е крал като бесен, но ще лежи за телесна повреда в пияно състояние
В центъра на скандал, който разтърси Чехия, са чешки бизнесмен и бивш кмет на Прага, обвинени, че двамата на практика са правели каквото си поискат с бюджета на града в размер на 2 млрд. евро.
Медийният предприемач Роман Янушек отдавна носи прозвището "кметът в сянка", което се дължи на близките му връзки с кметството.

Но едва когато в чешкия ежедневник "Млада Фронта Днес" бяха публикувани записи от това, за което се смята, че са подслушани разговори между него и дългогодишния му съюзник, бившият кмет на Прага, Павел Бем, започнаха да излизат на светло мащабите на предполагаемите злоупотреби с бюджета на града.
Разговорите изглежда включват обсъждания за уреждане на продажби на общинска и публична собственост, уреждане на скъпи подаръци за общински представители и придобиването на високи постове по нечестен начин.

За записите се смята, че са били направени от местната контраразузнавателна "Служба за информация и сигурност", като по този начин на бял свят излезе често пъти съмнителното припокриване между света на политиката и бизнеса в Чехия.
Те изглежда потвърждават витаещите отдавна слухове, че Бем, политик от Гражданска демократическа партия, и Янушек, който е наречен "Волдемор", по името на едноименния герой от поредицата книги за Хари Потър, са били начело на мрежа, която се е разпореждала с градския бюджет като със своя собственост.
Записите са пълни с ругатни, кодови думи и ексцентрични прозвища като Писе, Глезльото, Колибрито, Кралицата на маорите, Капитана и Коломбо.

Скандалът достигна развръзката си, когато джипът на Янушек, "Порше Кайен", бе замесен в пътностранспортно произшествие с друг автомобил.
Свидетели твърдят, че Янушек ударил другата кола, а после прегазил жената, която опитала да го спре на следващия светофар. След инцидента той опитал да избяга пеша.
Неговата забързана интоксикирана походка през градски парк била заснета от охранителни камери и по-късно записът бе качен в ЮТюб.

По думите на източник от болницата Янушек бил арестуван и - както се твърди - е бил с превишаващо допустимото от закона съдържание на алкохол в кръвта при шофиране, както и под влиянието на наркотични вещества.
След това беше казано, че не са му били поставени белезници, нито пък е бил арестуван, и му е било позволено да напусне полицейското управление през задната врата, за да избегне медиите.

На Янушек, срещу когото отдавна има твърдения, че е изпрал милиони долари чрез швейцарска банка, както и доста други обвинения, включително печелене на публични търгове с измама, в крайна сметка беше повдигнато обвинение за причиняване на тежка телесна повреда, както и за шофиране под влиянието на наркотични вещества.

Бем, който преди две години беше свален от длъжността си на кмет, отхвърли обвиненията срещу себе си. Той нарече записите "брутално и недопустимо посегателство върху личното пространство" и заяви, че е жертва на политическа кампания, целяща да го оклевети.



Роман Янушек

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки