НАТО се готви за агресия срещу Сирия


НАТО се готви за агресия срещу Сирия
Андерс Фог Расмусен
23 Ноември 2012, Петък


Турция официално поиска ракети „Пейтриът"


Новината:
НАТО обяви, че е получила официално искане от Турция за разполагане на ракети "Пейтриът" по турско-сирийската граница. "Получих искане от Турция за разполагане на ракети "Пейтриът". Съюзниците ще го обсъдят без отлагане", съобщи генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в социалната мрежа "Туитър". Подобно разполагане ще увеличи възможностите за въздушна отбрана на Турция, за защита на населението и територията на Турция, изтъкна още Расмусен. То ще съдейства за намаляване на кризата по югоизточната граница на НАТО, добави той.

Още в понеделник Расмусен каза, че ако Турция поиска от НАТО защита на територията и суверенитета й заради нападения от Сирия, Алиансът ще разгледа такова искане в условията на спешност.
През уикенда германският всекидневник "Зюддойче цайтунг" съобщи, че Берлин е готов да изпрати ракети "Пейтриът" в Турция. Такава готовност бе декларирана и от Холандия. Холандия и Германия са единствените страни в Европа, които разполагат с ракети "Пейтриът".

Турция води интензивни преговори със съюзниците от НАТО, за да обезпечи сигурността по 900-километровата си граница със Сирия, след като артилерийски снаряди, изстреляни от Сирия, паднаха на турска територия. В началото на месеца се заговори за разполагането на ракети "Пейтриът".

Какво е „Пейтриът”:
Пейтриът се състои от ракети за въздушен прехват и високопроизводителна радарна система за проследяване и насочване.
Четирите основни функции на комплекса са комуникации, командване и контрол, радарно наблюдение и ракетно наведение. Комбинирането им оформя надеждна система за отбрана с добро координиране и лесно интегриране към останалите войски.

Пейтриът е сравнително лесен за разполагане комплекс и една батарея може да се разположи и приведе в пълна бойна готовност за по-малко от час. Всички компоненти – ракетните установки и системите за управление на стрелбата (радари, отсек за прехващане, компонент с антенни мачти и електрически генератори) са или поставени на камион, или могат да се теглят на ремарке от камиони.

Експлоатацията им започва през 1984 г., като тогава са били предназначени само за прехващане на самолетни и вертолетни цели. През 1988 г. е направена първата модернизация, позволяваща прехващането на тактически балистични ракети.

ТТ-данни за комплекса PAC - 1:
Маса – 700 кг
Дължина – 5,8 м
Диаметър – 41 см
Гориво – твърдо
Бойна глава – осколъчна
Взривна мощност – 91 кг взрив
Обсег – 70 км
Скорост – Мах 3 +

Според независими анализи на видеоматериали от 1991 в Ирак, системата „Пейтриът” е имала голяма успеваемост в прихващането, но под 10% ефективност при свалянето на целта. Израел също остава недоволен от комплекса.
Дори осъвремененият модел комплекси PAC-3, които се използват доста по-успешно през 2003 г. срещу иракски ракети с малък обсег, като Ал-Самуд 2 показват неприемлива неефективност – на 7 април 2003 г. твърдогоривната версия на Ал-Самуд 2, Аб-Абил-100, удря щаба на 2-ра бригада от 3-та дивизия на американската армия. Експлозията убива трима войници, двама журналисти, ранява 14 други войници, както и унищожава 22 бронирани машини.

Коментар:
Продължава да се разиграва водевилен геополитически театър, като първоначално отвъдокеанският кукловод направи нужните внушения на Турция да се включи в дестабилизацията на Сирия, с която до този момент Анкара имаше отлични икономически и политически връзки. В един момент отношенията между двете съседни държави се обтегнаха твърде много, стигна се до провокационен полет на турски изтребител в сирийското пространство, който бе свален от сирийската ПВО.

Чрез посредничеството на наемници от „Ал Кайда”, започнаха спорадични обстрели срещу Турция от сирийска територия, от местности, контролирани от ислямистите. За да не бъде обвинявана Сирия, Башар Асад разпореди сирийските войски да се отдръпнат н­­а десетки километри от линията на 900-километровата сирийско-турска граница.

Всичко това е отлично известно на Вашингтон и съюзниците му, но след като целта не е умиротворяване, а разбиване на сирийския суверенитет и завършване изграждането на близкоизточния пояс на хаоса, истината грижливо се прикрива от западните медии, а Турция продължава да бъде окуражавана да извърши агресия срещу Сирия. Забележете, Расмунсен, без някой от турска страна да е правил каквито и да е изявления, заяви преди седмица, че „ако Турция поиска от НАТО защита на територията и суверенитета й заради нападения от Сирия, Алиансът ще разгледа такова искане в условията на спешност.” По-нататъшен коментар смятам, че е излишен.

Засега, единственият въздържащ фактор пред Турция е обединената и безкомпромисна позиция на Китай и Русия срещу всякаква агресия срещу Сирия. Затова с интерес ще проследим реакцията на тези две велики сили на поредната провокация на Турция и НАТО.




В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки