Нов скандал по делото за мръсния въздух


Нов скандал по делото за мръсния въздух
Михаил Екимджиев е един от вносителите на колективния иск срещу община Пловдив
23 Ноември 2012, Петък


Процесът окончателно зацикли, след като и втори съдия си даде отвод

Автор: Камен Христов

Безпрецедентното дело срещу замърсяването на въздуха в Пловдив продължава да цикли, вместо да върви към приключване. Във вторник (20 ноември) съдийката Мария Златанова си даде отвод. По-рано нейната колежка Мариета Бедросян също се оттегли от процеса, който стартира на 8 март тази година в Пловдивския окръжен съд.

Колективният иск бе внесен от Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Бизнес-експертния съвет, от председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев, юристите Михаил Екимджиев, Емилия Недева, Катина Бончева и над 100 граждани на Пловдив.  
Претенциите им са насочени срещу местната община и регионалната инспекция по околна среда и води, заради чистотата на атмосферния въздух. В исковата си молба те посочват, че според доклад на Италианския статистически институт за периода 2004-2008 г. Пловдив се нарежда на едно от първите места по мръсен въздух, изпреварвайки градове като Милано, Бреша и София.

Това, според ищците, означава, че общината не е изпълнила поетите ангажименти в официалните си документи като стратегии и програми за чистотата на атмосферата в града.  
„Едно е да знаеш, че дишаш мръсен въздух в София или Перник, но в град без индустрия и промишленост не е нормално”, казва един от основните инициатори за внасянето на иска адвокат Михаил Екимджиев. Проблемът с атмосферата в Пловдив е високото съдържание на фини прахови частици. Според данните от доклада през 2008 г., превишение на нормите е имало през 208 дни, а максимално допустимият им брой е бил 70. Отделно от това, в определени моменти концентрацията на праха е била 2,5 над допустимото.

В колективния иск не се настоява за финансово обезщетение, а в 6-месечен срок община Пловдив да вземе мерки за подобряване на атмосферния въздух. Ищците предлагат няколко решения на проблема - нова транспортна схема и организация на движението в града, газификация на общинските сгради, които в момента се отопляват с нафта, и редовно миене на улиците. Идеята на председателя на Бизнес-експертния съвет Радослав Бозуков е на сайта на общината да бъде качен график за всяка улица и така всеки гражданин да може да контролира дали тя се мие в посочения ден.

Същевременно пловдивските управници контрират, че по всички тези въпроси се работи, но трябва да се обявят обществени поръчки. За тях има срокове, после се предполагат обжалвания, а друг бил въпросът, че няма достатъчно пари за подобренията.
Тактиката на ищците е да поискат съдът да назначи комплексна експертиза за чистотата на въздуха, а след това и медицинска експертиза за това как замърсяването се отразява върху здравето на хората. В същото време от общината вярват, че може да спечелят делото.

Шефът на правния отдел Илиян Иванов възнамерява хората му да представят пред магистратите над 3000 страници доказателства, че мерки за чистотата на въздуха са взети. Той се съмнява, че докладът на Италианския статистически институт ще бъде приет за доказателство от съда, тъй като в него е формулиран „съвкупен показател за чистота”, а в нашето законодателство такъв критерий няма и е възможно документът да не отговаря на нашата нормативна уредба. Освен това от общината, която се управлява от ГЕРБ, твърдят, че 60% от фините прахови частици се дължат на това, че мнозина пловдивчани се отопляват на твърдо гориво.

Вторият най-голям замърсител са газовете, отделяни от ауспусите на автомобилите. Излиза, че според управляващите пловдивчани сами замърсяват въздуха в града, възмутени са ищците. Още в самото начало общината направи хитър финт и се опита да блокира процеса – представи писмо от Министерството на екологията, според който една от двете станции за замерване била поставена на едно от най-мръсните кръстовища в Пловдив и това правело италианския доклад неверен. Затова управата поиска станцията да бъде преместена, а адвокат Екимджиев окачестви това като „жалък опит”.

После започнаха отводите на съдиите. Последният, на съдия Мария Златанова, бе поискан от ищците с мотив, че не е безпристрастна. Тя изготвила  проектодоклад, в който не им харесало как е разпределена доказателствената тежест. На съдебното заседание през септември отново бе поискан отвод на Златанова, тъй като оставила без уважение част от направените от ищците  искания. Излиза, че всеки път, когато не им угодим, искат отвод на съдията, коментираха от Съдебната палата. 

„Процесуалното им недоволство е съпроводено с медиен шум и опити за обществен натиск върху съда. През последните дни един от ищците по делото проявява медийна активност, като изказва публично негативна оценка за качеството на работа на съдиите, между които е и съдията докладчик, определя Пловдивският съдебен район като феодален и сравнява условията на работа с казарма”, мотивира отвода си съдия Златанова. И добавя, че тези изяви са опит за въздействие върху съда и рефлектират върху вътрешното убеждение за безпристрастност. Очаква се по делото да бъде избран нов съдия докладчик и то да бъде насрочено за нова дата.



Според общинските чиновници замърсяванията на въздуха идвали от изгорелите газове, изхвърляни от автомобилите

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки