Как бързо да почистим плод от нар


Как бързо да почистим плод от нар
22 Ноември 2012, Четвъртък


Екзотичният нар вече се появи по щандовете в плод-зеленчуците у нас, а тези стопани, които имат щастието да живеят в

Автор: Дина Харизанова

по-топлите части на страната и го отглеждат в градините си, сега усилено прибират тазгодишния урожай от елегантните дръвчета. Особено по Южното ни черноморско крайбрежие и близките до него територии, практически нар може да се открие във всеки двор.
Народните лечители ценят особено много тези плодове, които са изключително полезни при ангина, анемия, диабет, стомашни и чревни разстройства, гнойни кожни възпаления и различни други заболявания и неразположения. Те препоръчват често да се пие сок, изцеден от рубинените му зърна и разреден с вода, или пък отвара от целебната му кора.

Качественият и добре узрял нар трябва да бъде твърд и по повърхността му не бива да се забелязват зелени петна. Иначе във вътрешността му сочните семена ще бъдат червени, но няма да са достатъчно сладки.
Мнозина обаче избягват да ядат или изцеждат сокове от ценния плод, тъй като отделянето на зърната му става доста трудно. Но има начин това да става по-лесно и бързо.

Измиваме нара и изрязваме с остър нож върха му заедно с дръжката, така че под отрязаната кора да се виждат повече от белите му жилки (сн. 1).  След това от тях надолу правим недълбоки прорязвания по кората на плода (сн. 2). Обръщаме нара обратно с отвора надолу. Взимаме една лъжица и започваме с нея да почукваме равномерно по кожата – зърната започват да падат в подложения съд (сн. 3). Добре е съдината да е с по-високи стени. По описания начин ще я напълните много бързо и лесно с готови за употреба вкусни и сочни нарови рубини (сн. 4). 



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки