Сорго


Сорго
22 Ноември 2012, Четвъртък


Несъмнено основен източник за осигуряване прехраната на хората на планетата и хранителна база за животинския свят са растенията.



88 на сто от хранителните продукти се получават от земеделската дейност на човека.
Една от културите, която притежава универсални възможности да бъде използвана като храна както от представителите на хомо сапиенс, така и от всякакъв вид животни, е соргото. При това тази зърнена култура бива успешно преработвана на етилов спирт, който се използва като добавка към бензина – т. нар. биоетанол. От 1 тон сорго се получават 330 л от него.

По обем на производството си това зърнено растение заема пето място в света, нареждайки се непосредствено след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика. Насажденията с него заемат площи от общо 50-60 милиона хектара земя, като през последните 50 години тези територии са се увеличили с 60 процента.
Към днешно време соргото се отглежда в повече от 85 страни по света. Основни негови производители се явяват САЩ, Нигерия, Индия, Мексико, Судан, Китай, Аржентина, Австралия, Бразилия и Буркина фасо. 

Тази земеделска култура, която все повече набира популярност на планетата, минава за една от най-топлоустойчивите. Тя расте добре и се развива при температури от 30-35 градуса и понася дори екстремални горещини до 40˚С.
Заради изключителната си сухоустойчивост пък растението е получило названието „камила на растителния свят“. У нас по-дивите му видове са известни повече като метла, тъй като от тях се изработва именно този домакински атрибут. Иначе в страната ни то не е от масово отглежданите култури.



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки