Какво представлява склеродермията


Какво представлява склеродермията
22 Ноември 2012, Четвъртък


Една моя съседка страда от склеродермия.



Тя е възрастна жена, на 80 години е и от нейно име се интересувам какво представлява това заболяване и как се лекува?

Жана Ангелова,
Димитровград


Това е автоимунно кожно заболяване, проявяващо се в уплътнение на кожата и подлежащите тъкани. Названието му произлиза от гръцките думи „склерос“ – твърд и „дерма“ – кожа. Развитието на заболяването може да бъде свързано с остри и хронични инфекции (скарлатина, дифтерит, сифилис, туберкулоза и пр.), интоксикации (с олово, арсеник и др.), травматични увреждания на кожната повърхност и т. н. От съществена важност са нарушенията във функциите на нервната и ендокринната системи. Според най-новите проучвания обаче става дума за автосенсибилизация на организма, т. е. за автоимунен процес.

От клинична гледна точка склеродермията бива генерализирана и ограничена. Генерализираната или дуфезна форма може да се появи във всяка възраст и протича по-тежко. Обикновено започва подостро с банални оплаквания: висока температура, ставни болки, невралгии. Нерядко се появява дифузно или петнисто зачервяване на кожата (еритема). След няколко месеца започват типичните кожни изменения, които протичат в три стадия: оток, уплътнение (склерозиране) и атрофия. Най-често срещаните изменения се откриват по лицето, шията и горната половина на тялото. Кожата става напрегната, гладка и блестяща, събрана на бръчки. Цветът й е нормален или бледорозов със син отенък.

След няколко седмици настъпва стадия на склерозирането и кожата придобива дървовидно уплътнение и блести, подобно на слонова кост. Лицето става маскообразно.  След продължителен период от няколко години кожата рязко изтънява, започва да наподобява пергамент и добива бял или светлокафяв цвят. Често се откриват поражения и върху слизестата обвивка на устната кухина, хранопровода, влагалището и други места. Обичайни усложнения на заболяването са появата на различни ставни изменения (артропатии), миокардит и пр.

Ограничената склеродермия е значително по-леко заболяване. Тя се характеризира с развитие по тялото или само по крайниците на няколко петна, овално кръгли, със синьо-розов цвят, които се издигат над нивото на кожата. Последователно в тяхната централна част се развиват склеротични изменения, поради което тя се превръща в гладък блестящ диск. След няколко години огнището на поражението атрофира.

Лечението на склеродермията е сложен процес и трябва да се извършва само в специализирани заведения от лекари дерматолози. Необходимо е отстраняването на възможни хронични и в частност фокални инфекции (болни сливици, зъбни грануломи) и интоксикации. За радикалното лечение се прилага специфична терапия. Като помощни средства могат да се използват и топли процедури – вани, калолечение, парафинотерапия и др. Целесъобразни са и морски и сероводородни бани, радонови водни процедури и т. н.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев



В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки