Шишковци се стяга за концерт, посветен на своя патрон


Шишковци се стяга за концерт, посветен на своя патрон
Малките певци към читалището в Шишковци жънат успех след успех по всички конкурси, в които участват
19 Ноември 2012, Понеделник


 В двора на читалището, носещо името на българския художник, се намират и тленните му останки

Автор: Веселина Николова

През 1924 г., един велик българин решава да погостува на свой приятел от фронта (от Първата световна война) в китно село, разположено в подножието на кюстендилската котловина. Очарован от приказната природа и гостоприемството на местните, той се установява тук за дълго време. Селото се казва Шишковци, а човекът, влюбил се от пръв поглед в него, е художникът Владимир Димитров – Майстора.

Сред пасторалната идилия край Кюстендил той прекарва цели 28 години. Това е мястото, на което намира усамотение и твори. Тук се раждат много от неговите шедьоври, които го правят известен и търсен автор от световна величина.
Питайте и най-малките в Шишковци, кой е Майстора и те ще ви кажат – най-големият български художник. При това ще изрекат с гордост името на прочутия си „съселянин“.

Към днешната дата в Шишковци има няколко обекта, съхранени като културни паметници и свързани с живота и творчеството на Владимир Димитров Поппетров, както е цялото име на известния наш художник. Сред тях е и местното читалище.
То е създадено през 1919 г. от будни българи от различни социални прослойки, но обединени от любовта към изкуството и почитта към традициите. Кръщават културната институция „Наука“.

По това време дейността там се изразява преди всичко в театрални постановки, които се радват на небивал успех. Селото тогава е наброявало повече от 1000 души. След известно време, чрез дарения от местното население, се слага началото и на библиотечния фонд.
През 1972 г. е изградена нова сграда, която в чест на 90-годишнината от рождението на Майстора е именувана на него.

„Той за нас е не само патрон на читалището, той е светецът, огънчето на светилото, което и днес гори и всички се гордеем, че е избрал точно нашето китно селце. И най-вече с това, че в читалищния парк се намират тленните останки на Владимир Димитров – Майстора“, отбелязва Ваня Ризова, читалищен секретар.
Тази година се навършват 130 г. от раждането на великия български художник и всички дейци в културната институция очакват с притаен дъх тези дни да им одобрят проект, с който да финансират грандиозен концерт по този повод.

Предвидено е в него да вземат участие самодейни състави от цялата община и да бъдат поканени хора, имали удоволствието да се докоснат до Майстора.
Всяка година в негова чест се провежда кръжок по изобразително изкуство. В една от залите има и постоянна изложба с репродукции на картини на Майстора.

Най-голямата гордост и радост на местните хора е Детската певческа група, която изпълнява обработен фолклор. Години наред даровитите малки жители на селото жънат успех след успех на международни и национални конкурси. Вече са неколкократни първенци в детския фолклорен фестивал „Слънце иде“ например.
Като цяло тукашното духовно средище отбелязва всички големи национални и религиозни празници. Особена почит се отдава и на отколешните български традиции. В последните дни на септември т. г. в Шишковци за втори път се проведе фестивалът „Балканска черга“. Той събра стотици участници и гости от България, Сърбия и Македония.

„Целта на инициативата е да се покаже всичко истинско и българско, като произведение на изкуството от порядките на прабабите до тези, характерни за днешно време. Участие взеха и самодейните състави от региона, които изпълняват автентичен и обработен фолклор. Надяваме се тази традиция да се запази и занапред“ , каза Ваня Ризова.
В рамките на тридневния празник се проведоха и редица конкурси – за ръчно тъкани черги, майсторската традиционна скара, най-вкусни погачи, баници и зелници и... за най-пивка домашна ракия.
Уменията си демонстрираха и представители на различни традиционни занаяти от трите балкански страни.



Красотата на „Балканска черга“ се изразява не само в занаятчийството, но и в даровете на природата през този сезон НЧ „Владимир Димитров – Майстора 1919“ се гордее с библиотечния си фонд

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки