9 милиона евро за хвалби на Борисов


9 милиона евро за хвалби на Борисов
Експертите от индустриалния капитал, които гушнаха 9 милиона лева, за да хвалят епичната битка на правителството със сивия сектор
17 Ноември 2012, Събота


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е гушнала 8,9 милиона лева, за да докаже, че


Автор: Галя Пеева

правителството на Бойко Борисов се бори ефективно със сивата икономика.
Парите са отишли за анкети сред работодатели и работници, както и за публикации в медиите. АИКБ е поредната организация, която пилее европейски пари от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, за да изследва сивия сектор. Тя е част от пискливия хор на слугинажните присъдружия и твърди, че мерките на правителството за елиминиране на сивия сектор дават бързи резултати.

Според последното проучване по проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, представено за пръв път в Кърджали, имало много положителни резултати от титаничната битка на кабинета на Борисов.
„Темата за сивата икономика ще бъде в центъра на дневния ред на обществото поне още 10-15 години. Ако през 2010 г. типичната неформална практика е работа без договор, то през 2012 г. неформалността е в посока на работата по договор за сума равна или малко над минималния осигурителен праг и допълнително заплащане на ръка”, изтъкна зам.-председателят на АИКБ Боян Бойчев.

Експертът посочи още, че сивият сектор заема около 33 % от българската икономика, като най-висок е делът му в Бургас и Видин, докато Кърджали бил в „златната среда”.
Изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов така и не можа да обясни защо проучването е с премиера в Кърджали, след като дори не знае кои са местните членове на организацията му в родопския град. Той обаче бодро обяви, че само за 2 г. обхватът на сивата икономика, според работодатели и работници, се е свил със 7 пункта.

Общите загуби на държавата са за 10 млрд лева годишно. Сега сивият сектор владее една трета от икономиката на страната, такива са били позициите му в Кърджалийско преди 2 години, посочи още Иванов. За тази година обаче данни нямало, въпреки тлъстите милиони от ЕС, погълнати от експертите за голямото проучване.



В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
еВа
22.11.2012 08:26:42
0
0
Ето затова Е С ще пропадне.Защото дава отпуска пари за щяло и нещяло-за каквото и поискаме-обикновено за далавери.Какъв е проблема и в Б-я да се направи проучване за най-потребяваните стоки,внос от чужбина и преференции за местните производители,ама истински.Работни места,излизане от сивата икономика,просперитет на държавата.А не умишлено унищожаване на дребния бизнес/малките бензиностанции напр.,което допринася за обезлюдяване на селата.../И да се търси причината за "сивия сектор",за да има ефективност в борбата.Защото понякога това е единствения начин да оцелееш-държавата те дави,вместо да те спаси т.е.тя да е твой съюзник,а не враг.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки