Съвременни литургични беседи


Съвременни литургични беседи
епископ Атанасий Йевтич
16 Ноември 2012, Петък


Латинка Минкова, журналист по занаят, но художник по призвание, предлага свои картини в Младежкия културно-просветен център


Автор: Веселин Максимов

ИХТИС в Сливен, за благотворителна изложба. Парите, събрани от всички, които купят нейните вълшебни картини, ще отидат за издаване на една от най-интересните богословски книги, написана от сръбския епископ Атанасий Йевтич „Беседи върху литургията”.
Епископ Атанасий е неслучаен човек, известен по целия свят с интересните си интерпретации върху източнохристиянското православие. Неговите книги са написани в много лек стил и лесно разбираем поглед върху основополагащи постулати от живота, според каноните на Светите книги. Той е един от водещите богослови в целия православен свят.

Приема монашеско пострижение от преподобния Юстин Попович. Преподавал е в Православния богословски институт ,,Свети Сергий" в Париж и в Богословския факултет в Белград. През 2007 година е удостоен със званието ,,доктор хонорис кауза" на Православната семинария ,,Свети Владимир" в Ню Йорк.
Идеята на тази книга е насочена най-вече към християните, които по някакъв съвременен начин са „извън него.” Авторът има предвид истински кръстените в Светата православна църква, но изгубили през последните години своята вяра и надежди за упование.

Преводът от сръбски език на богословските размисли на епископ Йевтич е на неговия любим ученик доцент Свилен Тутеков, в момента преподавател във Въликотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий”.
Официалното откриване на изложбата на Латинка Минкова е на 20 ноември в 17.30 часа. Тя е посветена на следващия ден, който целият православен свят уважава като Деня на християнското семейство и младеж. Мястото е Клубът на дейците на културата в Сливен.

Организаторите обявиха официално банкова сметка, от която бъдещото издание на Епископ Атанасий Йевтич ще бъде финансирано.

Тя е: BIC STSABGSF IBAN: BG90STSTA 93000019610415



В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки