Наследството на Негово Светейшество


Наследството на Негово Светейшество
16 Ноември 2012, Петък


След отварянето на завещанието на покойния патриарх Максим стана ясно, че той е единственият сред висшите архиереи,



който е нямал нито банкова сметка, нито спестявания, нито някакво недвижимо имущество. Единственото, което е притежавал приживе като лична своя собственост, са били книгите, един часовник „Луч“ и една стара пишеща машина марка „Континентал”, която купил на старо преди 44 лета. Подаръците, получавани от него по различни поводи, ще влязат във фонда на Църковно-историческия музей, където ще бъдат изложени в специална експозиция.

В пълен контраст с мебелите на „Версаче“, с които се разчу, че е обзаведен домът на Пловдивския митрополит Николай – фаворит за наследник на патриарха на властимащите от ГЕРБ, се оказа, че в покоите на Дядо Максим е можело да бъдат видени само една кушетка, старо дъбово бюро, настолна лампа, открита етажерка с книги и три стола.

Нека припомним и, че докато старият и непретенциозен часовник „Луч“ е отмервал минутите за споминалия се патриарх, на ръката на владиката под тепетата цъкаше луксозен швейцарски „Ролекс“.
От разказа на служители в Софийската митрополия пък се разбра, че като глава на Българската православна църква той е получавал 680 лева заплата, от които за себе си е оставял само 100, а останалите в продължение на 30 години изпращал в Дома за изоставени деца със зрителни проблеми в столичния квартал „Надежда”.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки