БСП и ДПС лустрираха църквата, ГЕРБ я довърши


БСП и ДПС лустрираха църквата, ГЕРБ я довърши
Митрополит Николай и рокерът Малено в странна комбинация, като първи приятели на Светлия понеделник в Батак т. г.
16 Ноември 2012, Петък


Сергей Станишев, Ахмед Доган и Бойко Борисов са лично отговорни за новия разкол в БПЦ, който може да я унищожи



Автор: Велизар Енчев

Партията на червената буржоазия пак показа дяволското си лице. На деветия ден от кончината на патриарх Максим левият Сергей Станишев заклейми дясната ГЕРБ като рушител на църковното единство и обвини премиера в политически натиск върху Българската православна църква. След като уличи директора на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов в лобиране за патриаршеските амбиции на Пловдивския митрополит Николай, Станишев се върна в годините на първия разкол в БПЦ и припомни с патос намесата на синия премиер Филип Димитров в делата на църквата.

Крокодилските сълзи на Станишев разчувстват само нечуващите и невиждащите бабички, още вярващи на политбюровското синче. Но фактите говорят за нещо друго, граничещо с брутален цинизъм. Ала цинизмът е другото име на БСП, проповядваща социално равенство с лявата ръка, а с дясната – налагаща десетпроцентен плосък данък. От който милионерите стават мултимилионери, а последните-милиардери.

Какво се крие зад смешния плач на Станишев за единство на православната ни църква? Преди пет лета правителството на БСП, ДПС и НДСВ гласува в парламента Закона за досиетата. Автори на закона са червената Татяна Дончева – бивша юристка на Светия синод на БПЦ, Касим Дал – тогава дясна ръка на Ахмед Доган, и адвокатът Минчо Спасов – царски депутат.

Без да прави разлика между служителите на балканското разузнаване и контраразузнаването, борили се срещу турския, гръцкия, македонския и сръбския национализъм, и доносниците на политическата полиция, Тройната коалиция прие лустрационен по същността си закон. И ловът на вещици започна.   
Година и половина преди края на мандата си, виждайки колко крехко е здравето на Максим, Бойко Борисов реши да разтърси Светия синод, като опозори митрополитите с досиета и така ги принуди да подкрепят патриаршеските амбиции на 43-годишния митрополит Николай – любимецът на герберския министър-председател и на медийния му слуга Николай Бареков.

След като научи от шефа на комисията, че 11 от 15-те митрополити са с агентурни псевдоними, премиерът нареди на Евтим Костадинов да отвори техните досиета. Преди това доскорошният член на ВС на БСП получи нов четиригодишен мандат начело на комисията, като награда за укритото досие на щатния старшина в Седмо управление на ДС, днес вътрешен министър и вицепремиер.

Пак по инструктаж от „Дондуков“ 1, предаването „Вяра и общество“ на БНТ оплю митрополитите-агенти, дори ги охули заради шпионската им дейност срещу антибългаризма на гръцките и македонските попове. Сякаш е ерес български свещеници да информират Националната разузнавателна служба за състоянието на безценни български ръкописи в Атон. Или пък е смъртен грях наш дякон в Хилендарския манастир да скрие под расото и върне в България „История славянобългарска“.

През януари т.г. водещият Горан Благоев дори подло удари и патриарха, показвайки документ от 1959 г., който трябваше да внуши, че Максим също е агент, но е скрит по целесъобразност.
Година преди смъртта на патриарх Максим, лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов, по-известен като пловдивския свинар, започна кампания за налагането на Николай за наследник на боледуващия 97-годишен патриарх Максим. Ако сте забравили, да припомня и това: освен олигарх, Гергов е и почетен консул на Руската федерация – престижен пост, даващ не само дипломатически номер на лимузината му за 100 000 евро, но и привилегията да е до руския посланик при  обиколките му из страната.

Амбициите на руския губернатор в Пловдив растяха заедно с банковите му сметки. И съвсем логично свинарят си пожела и персонален патриарх. А какъв по-добър избор от митрополит Николай, пристрастен към парите, мерцедесите, ролексите и пищните банкети?
Така червив с пари червен капиталист и черното духовенство се коалираха – тъй като са си лика-прилика, а и защото целта оправдава средствата. За целта през април 2012 г. руският патриарх Кирил посети България и уважи с визита само Пловдивската митрополия.

Смирено стоящ зад гърба на Николай, Гергов се наслаждаваше на пищната церемония, организирана и режисирана от самия него. Със седем топовни салюта градът под тепетата възвести пристигането на главата на Руската православна църква, а на хълма Бунарджика се проведе военно-църковен ритуал с участието на армейски духов оркестър. От градинката на площад „Джумая“ пое литийно шествие към храма „Света Марина“, месец по-рано облепен с тапети, наранили непоправимо вековни фрески.

„Нека Господ окаже своята помощ на Пловдив”, каза руският патриарх и подари на Николай знамето на света Великомъченица Марина и яйце с образа на свети Николай. Внушението бе ясно – Николай е моят избраник за следващ български патриарх.
Станишев, Доган и Симеон сториха пъкленото си дело със Закона за досиетата, но Борисов ловко го приложи, за да провокира нов разкол, разчистващ пътя на Николай към патриаршеската корона. И митрополитите се хванаха за брадите.

След като Варненският митрополит Кирил измести фаворита на ГЕРБ и стана временен наместник на БПЦ, пловдивският митрополит оспори избора на Светия синод. Дали заради външен натиск, дали от гузна съвест, Великотърновският митрополит Григорий се отрече от гласа си за Кирил и мина в лагера на  Николай. Писмото на Григорий може да предизвика прегласуване на решението и само Господ знае как ще завърши епопеята за жезъла на патриарха.

Ще го кажа открито: нито Николай, нито Кирил са достойни да водят БПЦ. Ако първият е любимец на ГЕРБ и съюзник на ДПС в Кърджали - чрез своя наместник отец Петър Гарена, вторият е още по-ревностен просител за премиерската любов. Нека припомня какво изрече Кирил в село Падина преди 17 месеца. Тогава коментирах в „Дискусионно студио“, че има странно съвкупление между Борисов и варненския митрополит, заличаващо границата между светската държава и църковните дела.

На 18 юни 2011 г. премиерът бе във варненското село Падина и гордо отбеляза: „Всяка седмица откриваме нови или реставрирани църкви и манастири, тъй като в условията на икономическа и нравствена криза религията играе важна роля в живота на хората. Аз съм свидетел как лицата на хората се променят и те започват да гледат по-оптимистично в бъдещето“...
Митрополит Кирил използва премиерското присъствие и му засвидетелства лоялността си с това унизително откровение:„Управляващите днес са продължители на великото дело на княз Борис I“...

Митрополитската ода оскверни славното ни минало и нарани и без това оголените морални сетива на нацията. Да сравняваш човек от мутренския свят с княз Борис I – покръстителят на българите, e принизяване на християнството до ранг на премиерска слугиня.
Затова не е изненада, че митрополитът, поставил сикаджията Борисов до Борис I, качи телесата си в „Линкълн Хибрид“, модел 2012 г. Без срам и свян към бедните и болните, Кирил им демонстрира скъпата си придобивка, изтъквайки колко икономичен и екологичен е суперавтомобилът. Сякаш гладуващият ще се нахрани, щом узнае, че попската лимузина гори 6 на сто и не замърсява пейзажа.

Аз приемам Кирил да се вози в безбожно скъп „Линкълн“. Но само ако някой ми посочи цитат от Библията, където четем, че Исус носел скъпи накити, живял в дворци и се радвал на безпределно охолство. А да напомня ли и това -
Исус е влязъл в Ерусалим на магаре, а не в обкована със злато колесница.
След изнесеното дотук потресеният читател се пита: Е, как при това положение Кирил още е митрополит, дори четири месеца ще се кичи с патриаршеско було? И защо християните в Пловдив и Кърджали търпят своеволията на Николай, превърнал се в църковната мутра на ГЕРБ, БСП и ДПС?  

Ето защо миряните бягат от храмовете, а младите странят от вярата, отвратени от безочието на висшия клир. Почвам да разбирам защо богомилството се е зародило по българските земи и е рушило държавата отвътре, докато отвън напирали ордите на Мохамед. Защото и тогава духовенството се управлявало от циници, лицемери и алчни за пари архиереи.
Май сме обречени да сме покорно стадо, водено от недостойни пастири.


Анализирай това
Ще го кажа открито: нито Николай, нито Кирил са достойни да водят БПЦ. Ако първият е любимец на ГЕРБ и съюзник на ДПС в Кърджали - чрез своя наместник отец Петър Гарена, вторият е още по-ревностен просител за премиерската любов.




В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
30.11.2012 14:13:49
0
0
Добра статия.Че в БПЦ много неща не са наред е безспорно,че митрополити с пагони на ДС нямат морално право да претендират за патрияршеско було също.Но заради шепа бивши доносници да се откажем от БОГ?Все пак това са само едни служители в храма,а БПЦ принадлежи на православният български народ.Почти сигурно е че ще имаме патриярх с агентурно минало,но дано да се покае и последва примера на апостол Павел,който също е бил римски легионер.Сега повече от всякога ни е нужен духовен пастир като патриярх Евтимии,който да застане начело на объркания и изстрадал народ.Дано БОГ чуе молбата ни и просветли ума на бъдещият избранник!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки