Подбрано


Подбрано
16 Ноември 2012, Петък


В сезона на зимнината


Пукани чушлета

Необходими продукти:
чушлета - сорт Рибки
чесън
копър
сол
оцет
захар

Начин на приготвяне:
Чушлетата измивам, подсушавам и им махам цялата дръжка като просто я отчупвам. Чесъна и копъра нарязвам на ситно.
За пукането на чушлетата използвам тефлонов тиган, става по-бързо и по-лесно. Готовите изваждам в тенджерка и похлупвам, за да се запазят топли, докато се опука цялото предвидено количество.

Веднага след това ги пълня в бурканчета, като помежду слагам от нарязаните копър и чесън. Редя максимално плътно. Когато се напълнят бурканчетата, наливам догоре оцет, след което от всяко, едно по едно изливам оцета в тенджерка като придържам да не изпаднат чушлетата.
Доливам малко оцет, за да компенсирам загубата от преливането и заваряването. Правя саламура като към оцета добавям солта - по 1 чаена лъжичка на буркан, ако са малки, и по 1 лъжица супена, ако са по-големи.

Същото е и количеството на захарта, но аз лично слагам по-малко, освен ако не са много люти чушките. Слагам и едно малко дафиново листче, което изваждам след това.
Като заври саламурата, веднага я наливам върху чушките и затварям, ако са на винт, или запечатвам с машинка, ако са обикновени капачки, и обръщам. Престояват обърнати 12 часа, след което ги прибирам.


Шарена туршия


Необходими продукти:
зелени, жълти и червени чушки
карфиол
моркови
зеле
зелени домати
целина
магданоз

За саламурата:
12 с. л. морска сол
8 ч. ч. вода
4 ч. ч. оцет
1 ч. ч. олио
2 ч. ч. захар

Начин на приготвяне:
Измийте добре чушките и ги почистете от дръжките и семките. Нарежете ги на кръгчета или парчета. Морковите почистете добре и нарежете на колелца. Карфиолът почистете от зелените листа и накъсайте на малки букетчета. Доматите нарежете на резени. Зелето нарежете на ситно. Магданоза и целината нарежете на дребно. Пригответе саламурата като сложите всички продукти в тенджера и я поставите на печката. Оставете да заври и внимавайте всичко да е добре разтворено. В буркани от 3 л наредете ред зеле, моркови, чушки, домати, като между тях ръсите магданоз и целина. Изсипете врящата саламура в бурканите и веднага затворете с капачки. Обърнете бурканите наопаки и покрийте с кърпа, за да изстинат по-бавно. Съхранявайте на тъмно и прохладно място.




В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки