Светът е изправен пред „шоколадена“ криза


Светът е изправен пред „шоколадена“ криза
15 Ноември 2012, Четвъртък


Не ни стига жестоката примка, която непрекъснато затяга около джоба ни икономическата криза, ами тези дни стана ясно, че светът


Автор: Дина Харизанова

е изправен на границата на ново премеждие. Едно от най-утешаващите удоволствия на човечеството – шоколадът, е напът да се превърне в една от най-дефицитните стоки.
Да си го кажем направо – какаовото изкушение може да изчезне от магазините почти напълно. Причините за това е наблюдаваната нестабилност в районите, където се отглежда какаото, и нарастването на търсенето в развиващите се страни на произвеждания от него шоколад.

Професор Дейвид Гист от селскостопанския факултет при Университета в Сидни отбелязва, че методите за отглеждане на какаовата култура, които сега се прилагат от нейните производители, спешно се нуждае от модернизация. Той предупреждава, че световното производство на шоколад би трябвало да се увеличи почти с една четвърт към 2020 г., за да насмогне да удовлетвори търсенето му от страна на Китай и други бързо развиващи се държави.

За да стане това, трябва да се решат сериозните проблеми, с които фермерите се сблъскват при отглеждането на какаото в по-изостаналите и нерентабилни райони. Като цяло ученият изтъква, че основно суровината се произвежда в Западна Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион, които се намират под заплахата от промени в климата, политическа нестабилност, нападения на вредители и болести. Неговата прогноза е, че всичко това може да повлияе твърде негативно върху цената на любимото лакомство, което освен че е много вкусно, напоследък е издигнато в култ и като много здравословно. Доказано е категорично, че тъмният шоколад понижава кръвното налягане и премахва стреса.  



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки