Екологично чистите продукти


Екологично чистите продукти
15 Ноември 2012, Четвъртък


В последните години все повече хора започват да полагат усилия да водят здравословен начин на живот.


Автор: Дина Харизанова

И тъй като не всеки има възможност редовно да посещава фитнес залите, да спазва строг дневен режим и да не се преуморява на работното си място, най-достъпно в тази насока остава да контролираме качеството на храната си.

Важно условие за прилагането на здравословното хранене е да се използват здравословни хранителни продукти. За съжаление, в наше време все повече менюто ни е запълнено с изобилстващи от калории и изкуствени съставки хамбургери, полуфабрикати и консерви. Отделно почвата, в която се отглеждат растенията, е наситена с множество химикали, за да растат плодовете и зеленчуците по-бързо и да стават по-големи, а животните биват угоявани с хормони, като дори в млякото се добавят всевъзможни химически вещества. Затова единствената алтернатива за осигуряване на здравословно хранене е използването на екологично чисти продукти.

Хората обаче са станали твърде подозрителни и подозират „химия“ във всяко нещо. Мнозина се съмняват, че добавянето на приставките „еко“ и „био“ е само маркетингова хватка за привличане на доверчиви клиенти. Примери за подобни измами наистина има много по света. И няма как да е иначе, докато големите производители и доставчици продължават да се интересуват не от качеството на продукцията, а от нейното количество и масово потребление.
Как все пак можем да разпознаем истинските екологично чисти продукти?

Преди всичко специалистите съветват да се проверява сертификатът върху етикета. Евросъюзът например въведе специален логотип за органичната продукция още през юли 2010 г., като от тази година вече е задължително той да бъде поставят върху всички разфасовки с такъв асортимент. Системата на европейската сертификация се прилага строго и контролира целия процес – от всички етапи на производството до транспортирането до мястото на продажбата, гарантирайки високото качество на продуктите.

Несъмнено трябва да се има предвид цената. Екологично чистите продукти, за най-голямо съжаление, струват доста повече от традиционно отглежданите. Наистина тяхното производство излиза по-скъпо, тъй като за него са нужни по-особени условия. И ако цената на стоките, предлагани като „еко“, е нищожна в сравнение с другите от този вид, то по-скоро се опитват да ви измамят. Тук можем да направим уговорката, че значителна част от българите, най-вече пенсионерите, които живеят на село и все още кретат, с удоволствие сами си отглеждат и плодове, и зеленчуци, и домашни животни – при това напълно в традициите на биоземеделието и биоживотновъдството.

Останалите български поданици са изправени пред избора да се хранят с традиционните евтини продукти, или пък да предпочетат по-скъпоструващите натурални храни. Все пак става въпрос за здравето, а не само за кулинарното удоволствие.
По данни на нашето Земеделско министерство в България производството на органични продукти през миналата година се е увеличило с 30 %. Основно това са медът, орехите, млечните продукти, пълнозърнестият хляб, някои видове плодове и зеленчуци, натуралните напитки и биокозметиката.



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ник
15.11.2012 13:21:46
0
0
не е вярно,че природосъобразните продукти струват по-скъпо.Обратнво е!Но,за да се направят недостъпни до обикновения човек /нали ще му редуцираме бройката/,им лепват изкуствени цени!С всичко е така и пирамидата е наопъки!Жалко,че интелигентни хора застъпват подобни тези,което говори,че или не са толкова интелигентни, или че са "от другата страна на барикадата!"
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки