Не ми дават интеграционни добавки


Не ми дават интеграционни добавки
15 Ноември 2012, Четвъртък


На 72 г. съм и страдам от исхемична кардиомиопатия; микозис фунгоидес; стенокардия;



хронично предсърдно мъждене ЖССИ ІІІ ФКЛ; захарен диабет; чернодробна стеатоза; сакат съм с дясната ръка и съм прекарал два инсулта. От вестник „Десант" научих за правото ми на интеграционни добавки. Социалните служби в Раднево обаче ми казват, че не ми се полага нищо. Получавам 350 лева пенсия и от тях давам 130 лева само за лекарства. Съпругата ми също е болна от сърце. Тя получава 145 лева пенсия, а само медикаментите й струват 70 лева.
Към коя институция трябва да се обърна за помощ?


Стоян Стоянов от с. Ковачево, общ. Раднево  


Законодателната уредба на т. нар. интеграционни добавки се съдържа в чл. 42 - 42ж от Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ).  
Съгласно чл. 42 от закона хората с трайни увреждания имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности съобразно степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.
Добавката е диференцирана и представлява парични средства, които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на допълнителни разходи за:

1. транспортни услуги;
2. информационни и телекомуникационни услуги;
3. обучение;
4. балнеолечение и рехабилитационни услуги;
5. достъпна информация;
6. наем на общинско жилище;
7. диетично хранене и лекарствени продукти.

Индивидуалните потребности на хората с трайни увреждания се определят въз основа на методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика, по предложение на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.
Общият размер на месечната добавка се формира като сбор от средствата, които са предназначени за покриване на горепосочените допълнителни разходи.

Добавката се отпуска по предложение на консултативна комисия към дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане  въз основа на социална оценка.
Добавката се отпуска въз основа на молба, подадена от правоимащия или от упълномощено от него лице до директора на съответната дирекция "Социално подпомагане" (ДСП). Във вашия случай това е ДСП - Раднево.

След преценка на всички обстоятелства, отразени в социалната оценка, той или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускането й. Заповедта за отпускане или за отказа се съобщава писмено на лицето, подало молба, в 7-дневен срок от издаването й.
Отказът за отпускане на месечна добавка за социална интеграция задължително се мотивира.
Заповедта може да се обжалва пред директора на регионалната дирекция „Социално подпомагане" (РДСП), в случая РДСП - Стара Загора по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Дадените отговори не заместват консултацията с адвокат по интересуващите ви въпроси



В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
иван
31.07.2013 12:04:55
0
0
как стоят нещата с добавка за диетично хранене и лекарства,ако е записано само диетично хранене без лекарства полага ли се добавка?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки