Показват златни реликварии от военния фонд


Показват златни реликварии от военния фонд
Вниманието на посетителите привлича мощехранителницата с главата на св. Дионисий, която е обкована със злато. До нея стои кутията за нейното съхранение, върху която пък са представени сцени от житието на светията
14 Ноември 2012, Сряда


Съкровището е придобито от българската армия по време на Първата световна война от Македония и Северна Гърция и доскоро е било държано в тайна



Автор: Здравка Христова снимки: Даниел Йорданов

Безценни християнски реликви от V до XVII век, засекретени във военния фонд на България, за първи път са показани пред публика в обща изложба. За премиера на уникалната по рода си експозиция са избрани залите на хан „Хаджи Николи“ в етнографския комплекс „Самоводската чаршия“ във Велико Търново.
Съкровището включва мощехранителници, дарохранителници, процесийни кръстове, икони, медальони и реликварии, изработени от злато и сребро, бронз и скъпоценни камъни, алабастър и мрамор. Предметите са притежание на Националния, Варненския и Русенския исторически музеи.

12 от експонатите са били с гриф „секретно“ до 90-те години на миналия век, тъй като са били придобити от Македония и Северна Гърция по времето на Първата световна война. Тогава големият български археолог Богдан Филов, включен в така наречената „културна рота“, информира щаба на тогава действащата българска армия, че се натъкват на много ценни паметници в районите на военните действия. Специализираната армейска част получава задача да прибере най-ценните неща.  
Първата световна война е гибелна за България и покрай закопаващите клаузи на Ньойския мирен договор страната ни е задължена да възстанови ценните предмети на държавите, от които ротата на Филов ги е събрала.

Тогава големият български политик и държавник Александър Стамболийски отсича: "Няма да ги върна!". И така тези изключителни експонати на християнството и на ювелирното изкуство остават под ключ няколко десетилетия.  
Така нареченият военен фонд е създаден през 1916 година. Експедицията, ръководена от Богдан Филов, тайно успява да върне в Народния музей в София над 400 експоната, които пък са били плячкосани някога от българските земи. Те се съхранявали в Криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" в София, където престояват чак до 1992 г.

За съществуването им са знаели малцина.
Един от тях е сегашният директор на НИМ проф. Божидар Димитров, който проучва документите, свързани с тях. През 1994 г. Националният исторически музей ги изважда и част от тях са показани пред широката публика. Почистването и реставрирането на колекцията пък е отнело близо 14 години.
Златните реликварии от секретното съкровище са дело на Чипровската и Охридската златарски школи. Най-ценният и атрактивен експонат е мощехранителницата с главата на свети Дионисий, патриарх Константинополски. Находката е датирана от 1788 година и за неин автор се сочи Георги Златар. Тя е била предназначена за манастира "Света Богородица" в Косиница, Гърция, и е свързана със съдбата на светията, обезглавен на верска основа от турците през 1744 г.

Обковът й е изработен от позлатено сребро, скъпоценни камъни и емайл. Според специалистите, независимо от надписите на гръцки, високата класа на изработка и типичният български филигран, характерен за Възраждането, поставят извън всякакво съмнение българското авторство на този предмет.
Интересното в експоната е наличието на отвор с капаче в металния обков в областта на темето, за да могат богомолците да целуват и докосват мощите. Това става при специална церемония, която се извършва в олтара на църквата. С прецизната и майсторската си изработка вниманието приковава и специалната кутия за мощехранителницата на св. Дионисий.
Много интересни са и т.нар. таксидиотски кутии. Те са специални и по форма напомнят отворена книга. Носили са ги пътуващи монаси-дамаскини, които проповядвали християнската религия по нашите земи.

От едната страна на тези кутии се съхранявали мощи на светци, които удостоверявали тяхната божия автентичност, а от другата имало кръст, обикновено с обков от злато и сребро, с който свещениците благославяли миряните. В тях се събирали помощи и дарения за храмовете и манастирите.
В изложбата в хан "Хаджи Николи" във Велико Търново е показана таксидиотска кутия от 1812 г., която е била открита в манастира "Света Богородица” от Косиница. Изработена е от сребро с позлата, а върху нея са гравирани образите на светите Константин и Елена, на св. Параскева, св. Йоан Златоуст и св. Трифон. Най-вероятно вътре са били съхранявани частици от техните мощи. Образци на филигранната техника са представените напрестолни кръстове от XVII и XVIII век, които също са изпълнени от сребро с позлата.

Филигранът е фина бижутерска техника, при която от сребърна или златна нишка се изработва мотив, подобен на нежна дантела. Методът е познат на Балканите още от Средновековието. Владеят го и ювелирите в Западна Европа, но незнайно защо рядко си служат с него. В България по традиция златарите, които са използвали филигран, са предимно албанци и арменци, разказват историците. От векове сребро се използва за направата на църковна утвар, защото се счита за олицетворение на идеята за духовна чистота. Още в първите години на християнството бялото се свърза с непорочността и духовния подвиг. В християнските текстове например самата св. Богородица се представя като лилия, светлина или морска звезда.

Това е причината мощехранителници, дарохранителници, реликварии и други християнски реликви да се изработват изключително от сребро. Златото само придавало допълнителен блясък на предметите, поясняват историците.
С ювелирната си изработка се отличава дарохранителница от 1833 г., направена от чисто сребро с позлата. В продължение на десетилетия тя е била съхранявана в манастира "Свети Наум" в Охрид.
Реликвата е на три нива и е с височина от около 70 сантиметра. Заслужено тя се определя като един от акцентите в изложбата. В нейния най-горен регистър са изобразени светите Седмочисленици.

Дарохранителницата е уникална, защото е единственият засега паметник с изображения на Кирил и Методий.
На нея, освен образите на светите братя са изобразени още и техните ученици св. Климент, св. Наум, св. Горазд, св. Сава и св. Ангеларий, които идват по нашите земи по времето на Първото българско царство и създават православната книжовна школа. Всеки седмочисленик е изобразен със съответния манастир, където е служил.

Сред експонатите е и мощехранителница от епископската базилика на Одесос, която стана известна през 2009 г. В нея е имало костици на неизвестен светец. Основната част е изработена от мрамор и алабастър и по нея личат черни нишки, които са следи от коприната, която е обвивала съда. А самият съд пък е с формата на антична бутилка, което също прави находката единствена по рода си в света.

Гостите на изложбата могат да видят и две икони с релефни изображения. На едната изображенията са на Христос Пантократор и св. Георги, а на втората са св. Георги и св. Тодор Стратилат. Те са част от най-голямата сбирка на Балканския полуостров от златни и сребърни накити от ХIII-ХIV век. Освен иконите реликварии, в експозицията има и кръстове енколпиони - двойни кръстове, в които някога са се поставяли мощи или миро.

Изложбата "Християнски реликви и реликварии от България" ще остане във Велико Търново до март 2013 г. Тогава на нейно място в музея на хана ще бъдат показани копия на други две старобългарски съкровища - на кан Кубрат от Вознесенка и находките от Наги Сент-Миклош, Унгария. И двете копия са единствени в света. Съкровището на Кубрат се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург, а второто е във Виена.


С ювелирната си изработка се отличава дарохранителница от 1833 г., направена от чисто сребро с позлата. Това е единственият засега открит паметник с изображения на Кирил и Методий Бронзовата матрица с изображението на Христос Пантократор. Открита е в крепостта Кастрици, датировката е от XII век. Таксидиотска кутия от 1812 г. е била открита в манастира

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки