Самурай размахва меч край Плевен


Самурай размахва меч край Плевен
Дружественият дом на Софийското бакалско сдружение "Св. три светители", завършен през 1926 г.
14 Ноември 2012, Сряда


Преди 200 години
Преди два века се поставят основите на обединяването на гилдията



на търговците в България,като се основава най-старото известно Софийско браншово търговско-бакалско сдружение „Свети три светители“. Още в далечни времена ролята на търговците в обществото е била твърде значима и те са се ползвали с голямо уважение и авторитет. И преди, и след Освобождението именно тяхната гилдия заема важно място в процеса на икономическото изграждане на страната ни.

В националноосвободителната борба пък тази прослойка на българското общество е осъществявала редица социални функции като финансово е подпомагала изграждането на училища, вкл. занаятчийски, подпомагала е дейността на читалищата и църковните настоятелства, поддържала е сиропиталища и др. Търговско-промишлените палати в България официално са създадени преди 117 години – през 1895 г., но са се учредили на основата на предишни търговски и занаятчийски обществени организации. От тях именно Софийското браншово търговско-бакалско сдружение „Три светители" е най-старото, като дейността му продължава до Втората световна война.

През това време многобройните му членове проявяват грижа за обикновеното население, на  което отпускат стоки на кредит и дават пари за благородни каузи като строителство на училища и читалища. Правят го не по задължение, а от обикновена човещина и съпричастност. Бакалите практически се явяват предшественици на сегашните универсални, квартални и др. магазини, предлагайки всякакви продукти – както местно производство, така и вносни артикули.  


Преди 135 години

Освен гарибалдиеца Франческо Рива, когото споменаваме в публикацията на стр. 37, знае се, че в боевете при Шипка взимат участие още двама италианци.
Малко известно е обаче, че по време на Руско-турската война за освобождението на българите от омразния турски гнет се бият и представители на други националности, освен руската.
Един от най-екзотичните чужденци, който се сражава с османците, е... японецът Ямадзава Каран. Смята се, че той е и първият пришълец от Страната на изгряващото слънце, стъпил на българска земя.

По време на обсадата на Плевен самураят, който се явява генерал-майор от руската армия, е командир на взвод. Той е завършил руското юнкерско училище и прекарва в служба в редовете на руските войски близо 11 години.  
Жълтокожият офицер е размахвал на бойното поле не остра сабя, а истински самурайски меч. Но всъщност почти не му се е наложило да го използва, тъй като суеверните турци, съзирайки екзотичния военоначалник с развято кимоно и с присвити дръпнати очи, директно са си плюли на петите, призовавайки Аллах да ги спаси от „Дявола с изрязаните очи“.

 Така Ямадзава успява да отблъсне атаките на фесоносците само с малобройна чета от петнадесетина героични юнаци. За смелостта си на бойното поле японецът е награден с Плевенски кръст и орден „Св. Равноапостол кн. Владимир“ ІV степен. Той е носител и на най-висшето японско отличие – Ордена на Хризантемата.
Ранен край Плевен, тридесетгодишният самурай е изнесен от мястото на полесраженията, след което е откаран обратно в Русия. Няколко години след това Ямадзава се завръща в родината си, където умира през 1897 г. на 51-годишна възраст.



Патриотичен календар

9 ноември 1880 г. — Роден е българският писател Йордан Йовков

10 ноември 1444 г. — Състои се Битката при Варна, при която кръстоносците, предвождани от крал Владислав ІІІ, претърпяват поражение от османците на султан Мурад ІІ

10 ноември 1989 г. — Пленумът на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков, който 35 години преди това управлява Народна република България като генерален секретар на комунистическата партия   

13 ноември 1863 г. — Умира изтъкнатият български просветен деец и общественик от епохата на Възраждането Сава Филаретов  

13 ноември 1912 г. — Българските войски влизат в Дедеагач

14 ноември 1878 г. — По силата на Санстефанския мирен договор в Северна Добруджа е въведено цивилно румънско управление.

14 ноември 1885 г. — Започва Сръбско-българската война  

14 ноември 1943 г. — Над София е извършена Първата бомбардировка от британско-американската авиация.

15 ноември 1990 г. —  Седмото Велико народно събрание променя името на държавата от Народна република България на Република България  



Японецът Ямадзава Каран е един от бранителите на Плевен в битките, състояли се  преди 135 години

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки