Къде е космическият скафандър на втория ни космонавт


Къде е космическият скафандър на втория ни космонавт
Скафандърът на Александър Александров
10 Април 2018, Вторник


След завършването на космическата мисия на „Съюз-33“, на борда на който лети на 10 април 1979 г. първият ни аеронавт, у нас се завръщат българските участници в проекта, придружени от съветските си колеги и специалисти

Автор: Янко Крумов

В експозициите на Исторически музей-Омуртаг е изложен един експонат, който не може да се види в нито една от залитена другите български музеи. Това е полетният скафандър на родения в Омуртаг Александър Панайотов Александров – дубльор на първия български космонавт Георги Иванов и впоследствие втория българин, излетял в околоземна орбита.

След завършването на космическата мисия на „Съюз-33“, на борда на който лети на 10 април 1979 г. първият ни аеронавт, у нас се завръщат българските участници в проекта, придружени от съветските си колеги и специалисти.

Те са посрещнати с всенародни тържества. Екипажът на „Съюз-33“, заедно с дубльора Александър Александров, представители на центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин”, на програмата „Интеркосмос” и редица други официални лица посещават на 17 май с. г. Търговище, Омуртаг и село Ястребино.

След приключване на мероприятията по посрещането делегацията се връща в Търговище на тържествена вечеря. Тогава партийното ръководство на Омуртаг отправя искане полетният скафандър на Александър Александров да бъде подарен на родния му град. Идеята е приета с разбиране от руснаците. Те обещават и удържат на думата си.

Няколко месеца по-късно на Сточна гара-София пристига пратка, адресирана до партийния комитет в Омуртаг, която съдържа искания космически костюм. Той е придружен от официално писмо на съветската Академия на науките до „първия секретар на Градския комитет на БКП в Омуртаг другаря Иван Иванов”, в което се изразява волята на руснаците експонатът да бъде изложен в Музея на българо-съветската дружба.

Но към ценната реликва проявяват интерес и Окръжният музей, и Окръжният комитет на БКП в Търговище, които настояват скафандърът да остане в Търговище, тъй като в Омуртаг няма да могат да го съхранят. Тамошното партийно ръководство обаче успява да удържи на натиска и полетният костюм остава в родния град на дубльора. 

Първоначално той е поставен в експозицията „Работническо и комунистическо движение”, разположена в приземието на музейната сграда. Облечен е върху изработен тук манекен, изправен в цял ръст в плексигласова витрина.

В средата на 80-те години на XX век обаче, поради влагата в залата и застрашаването му от увреждане, ценната реликва е преместена на горния етаж и изложена в експозицията, посветена на Възраждането и националноосвободителните борби.

През 1997 г. са направени проучвания с цел да се изясни дали друга музейна институция притежава полетен космически скафандър. След множество консултации с Министерство на културата, Музея на авиацията в Крумово, Историческия музей в Ловеч и специалиста по история на авиацията Найден Дичев става ясно, че скафандърът на Александър Александров, съхраняван в омурташкия музей, е единствен в България.

По-късно се оказва, че Националният исторически музей притежава космическия костюм на първия ни космонавт Георги Иванов. Той обаче не е част от неговата експозиция, а се представя само във временни изложби.



В категории: Новини , Нова история , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки