Зад стан се сяда с любов и търпение


Зад стан се сяда с любов и търпение
Лидия Раева с част от своите творби
13 Ноември 2012, Вторник


Майка и син създават килими и икони в ползотворен творчески тандем

Автор: Веселина Николова

В началото на 40-те години на миналия век в една от най-образцовите къщи във възрожденския град Перущица нещо като неписан закон е всеки да усвои и разпространи поне един нашенски занаят. Стопанката на този дом е Радка Раева. Тя е изуважавана шивачка, която умее да бродира с изключителна прецизност и търпение.

Съпругът й пък Александър Раев е майстор на кована мед, един от основателите на Задруга на майсторите на художествени занаяти. В дома им всеки си има ателие и в него се провеждат изпитите на някои от новопостъпилите майстори в Задругата.
Заради бомбардировките през 1944 г. над Перущица, семейството е евакуирано. Наред с лошите емоции обаче Радка и Сашо Раеви получават безценен подарък – точно тогава се ражда дъщеря им Лидия.

След това семейството за кратко живее в Пловдив, а по-късно се установява за постоянно в София.
Съдбата отрежда на Лидия да стане лекар по инфекциозни болести и да посвети живота си на това да помага на хората. Тъй като обаче в природата няма как крушата да падне по-далеч от дървото, в един момент жената разбира, че занаятчийството силно я привлича. Един ден решава да отиде на урок по тъкачество. И така открива своето ново хоби, което практикува и до днес.

С времето Раева се увлича все повече по създаването на различни фигури на стана, а и явно е наследила дарбата на майка си, защото всяко следващо килимче се оказва по-хубаво от предишното. Така майсторката става все по-амбициозна и прецизна. След време започва да участва в изложби в цяла България. Не закъсняват поканите за изяви и в чужбина.
Д-р Раева работи на вертикален или така наречения килимарски стан. На него освен килими, черги, пътеки и платчета могат да се измайсторят и много различни художествени произведения.

Под сръчните пръсти на тъкачката в бяла престилка се раждат прекрасни  репродукции на две старобългарски икони – „Рождение Богородицьи“ и „Свети Георги“. Върху тази, в която светецът пробожда змея, Лидия работи около 4 месеца и половина и влага цялата си любов към занаята, като я посвещава на сина си, който носи името на светията.

Тъкачката споделя, че предпочита да работи с гладки килимарски тъкани, като всичките й произведения са изработени върху памучна основа. Тя обяснява, че абсолютно всеки отделен артикул и дори елемент по него има своя собствена сложност при направата си.
В произведенията си Лидия използва както фолклорни мотиви от богатото ни народно творчество, така и модерни орнаменти. Тя често използва за образец в работите си прекрасните и легендарни чипровски и котленски килими.

Всичките й творби са авторски и са създадени по нейна идея или по проекти на сина й Георги Георгиев, който също е приложник. Днес той е на 46 години, но още докато е в казармата се отдава на народните занаяти и става ръководител на войнишкото художествено ателие. Така намира доста време да се занимава с изкуство и тъкмо там започва да рисува модели за килими, които изпраща на майка си. При това по-късно, вече като художник, лично въвежда майка си и в тънкостите на боядисването.
След две години Лидия Раева ще навърши 70 г. Нейното съкровено желание е да успее да  направи съвместно със сина си една юбилейна изложба, обединена под общото за двамата мото: „За да тъчеш, трябва много любов и търпение и един живот не стига“.


История на тъкачеството
Тъкачеството по нашите земи е засвидетелствано още през VІ – V хил. пр. н. е. Българският народ е наследил тъкаческата сръчност и изкуство от съставните етноси – славяни и прабългари. Те пък заварили на Балканския полуостров хилядолетната такава култура от причерноморските гърци и траките. Освен наследените традиции, се откриват и по-късни заемки, внесени от историческите контакти, нашествията и търговския обмен, които някога са се развивали тук.
Древният занаят се предавал от поколение на поколение, обикновено в кръга на семейството. Момичетата са израствали край стана и вече като моми сами пристъпвали към изработването на чеиза си. Копнежът на тъкачката към домашен уют, както и нейният творчески инстинкт, издигат тъкаческата сръчност до степен на художествено творчество.

Домашното тъкане на постелки, платове за дрехи и други тъкани, нужни за уюта и топлината в жилището и попълването на гардероба на българите, е част от нашата култура от древни времена, та чак до началото на ХХ век. За съжаление в днешните ни домове стан не може да се види. Все по-рядко се използват и останалите в раклите на баба като наследство за поколенията автентични артикули, изработени от старите българки. Богатството на битовите художествени тъкани сега може да бъде видяно предимно в българските музеи, манастирите, църквите и някои от селските домове, чиито стопани продължават да залагат на някогашните ни традиции в обзавеждането.




Станът на изкусната майсторка Иконата „Св. Георги“, която тъкачката в бяла престилка посвещава на сина си

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки