В Одеса отбелязаха Деня на бесарабските българи


В Одеса отбелязаха Деня на бесарабските българи
Гайдарджията Галин Георгиев разчувства залата с изпълнението си
13 Ноември 2012, Вторник


За жителите на Одеса 17 октомври бе един истински български ден. Обществената организация „Конгрес на българите в Украйна“

Автор: Георги Ваташки

 и Българският младежки клуб „Актив“ подготвиха грандиозен концерт, с който отбелязаха Деня на бесарабските българи. Проявата се състоя в Двореца на студентите, където гостуваха множество фолклорни състави от Родината-майка България.
За да зарадват своите сънародници в Украйна, при тях гостуваха ансамбълът за народни песни и танци „Овчарица“ от село Ковачевица, женската фолклорна група от читалището в Раднево, великолепният гайдарджия Галин Георгиев и народната певица от Котел Димитринка Динева.

Към гостите от България се присъединиха и съставите на нашенци от Бесарабия – танцувалната група „Лудо младо“ и вокалистите от „Радо младо“. Пред многобройната публика запяха и солистите Елена Янкова и Виталий Зеленков.
Събитието стана възможно благодарение на помощта на кмета на село Полски градец Тончо Михов и президента на организацията на българите в Украйна Юрий Граматик.

Концертната зала на Двореца на студентите се оказа малка да побере одеските българи, копнеещи да чуят автентични български мелодии. С Димитринка Динева запя целият салон – толкова близки за всички бяха нейните песни „Полегнала е Гергана“ и „Мятало е Ленче ябълка“. Народните хора на „Овчарица“ пък не оставиха равнодушни дори и най-малките зрители, които захласнато и с възхищение изгледаха красивите и кръшни български танци. Развял родния трибагреник, снажен левент предвождаше хорото и приканваше присъстващите да се хванат на него. На сцената прозвучаха и незабравимите народни песни „Йовано Йованке“ и „Момини игри“, а „Търновската царица“, изпълнена от Елена Янкова, напомни на всички за величието на българската нация.  

Изявената деятелка на културата в Украйна Сузанна Инглидан пък подари на бесарабските българи своето вдъхновено изпълнение на „Очи чорние“. Кулминацията на вечерта стана изпълнението на безсмъртната песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България“, която  цялата зала изпя заедно с Виталий Зеленков.
Атмосферата на този октомврийски ден в Одеса може да се опише само с една дума – тя бе изцяло българска!



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки