Медийната съвест потъна в брюкселската мъгла


Медийната съвест потъна в брюкселската мъгла
Румяна Угърчинска е единственият български емигрант, който обяви бойкот на безсмислената среща в Брюксел
09 Ноември 2012, Петък


ГЕРБ поведе над 100 журналисти на екскурзия в Белгия, платена с народни пари. Поводът - безсмислена среща на българската емиграция

Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

Не може да се отрече, че управляващите имат политика към българските емигранти. Мине се не мине време и някой от ГЕРБ се сети за тях с приумица, която дълго след това хората не могат да забравят. Преди време премиерът Бойко Борисов им отиде на крака в Чикаго, за да съобщи, че те това са истинските жители, които България заслужава. Не онези, дето са останали да живеят в родината, а именно “качественият човешки материал”, който е избягал от нея и вече се намира зад граница, по-специално в Америка.

Тези дни политиката към емигрантите бе доразвита със своеобразно продължение, ново място на събитието и нови действащи, вече президентски, лица. Най-напред да видим лицата. Това са вицето на Росен Плевнелиев - Маргарита Попова, и Емил Стоянов, брат на бившия държавен глава Петър Стоянов.
На властта определено й се е получило с тях. Няма по-подходящи хора, които, заставайки пред емигрантите, да ги агитират качествено да работят за родината и дори да се върнат да живеят в нея.

След покойната поетеса Блага Димитрова, най-върховният пост на страната не помни друга жена, която да играе ролята на мъж в президентската двойка. В този смисъл включването на Попова, а не на вечно кисело ухиления и по дамски скършен Росен Плевнелиев, в новата политика към емигрантите е правилно и насърчително. Тя ще им тропне по масата, а те ще плеснат с ръце и тутакси ще се преселят в България.
Братът на Петър Стоянов пък би отправил възможно най-ясния сигнал към българите в чужбина – продължавайте да си стоите зад граница, защото виждате как е – за да си в джаза, трябва да лижеш задници.

Докато на власт бе СДС, Емил Стоянов бе плътно в редиците им, а БНТ, на която стана зам.-генерален директор, от сутрин до вечер се занимаваше с възхвала на синята идея и носителите й. След това, за по-сигурно, основа телевизия “Европа”, за да може още по-ударно да брани правилните политици.
След като видя, че синята идея бавно, но сигурно се сгромолясва, собственикът и телевизията му направиха елегантен завой към ГЕРБ.

При СДС на Стоянов не му се налагаше да влиза директно в политиката, защото бизнесът му си вървеше и така. Но откакто хората на Бойко Борисов взеха властта, ще не ще, трябваше, тъй като в момента в кризата оцеляват само фирмите на онези българи, които най-системно демонстрират преданост към премиера с лично облизване на задните му части и персонално включване в разни държавни постове.
Като евродепутат Стоянов има нелеката задача да рекламира в Брюксел онова, дето не с­тава за реклама – сегашната власт и нестихващите й скандали.

Да хвърлим поглед и към мястото на събитието. След Чикаго, където живеят стотици хиляди българи, сега главна сцена на новата политика към емигрантите е сивият, борюкратичен и най-безсмислен, от политическа гледна точка, град Брюксел.
Посланието към българите зад граница е ненадминато. Това е град, където мъглата, стелеща се всеки ден на талази в небето, се слива по един много хармоничен начин с мъглата в нароилите се там европейски институции.

Та в сряда и четвъртък, тази седмица, това градче, което по света малцина все още помнят, че е столица на Белгия, а за народите все повече е символ на изродилата се в бюрокрация, мързел и доволство мечта за нова Европа, стана домакин на среща между изредените по-горе двамца представители на ГЕРБ и над 150 лидери на български организации зад граница и журналисти от БГ медии в чужбина.

Можем да наречем срещата и изненадващ подарък-екскурзия. Първо, защото цялото мероприятие е платено от българския данъкоплатец. Вярно, Емил Стоянов няколко пъти се потупа в гърдите, обяснявайки, че той лично бил уредил залата, в която ще се проведе мероприятието.
Този, който е наясно с порядките в бюрократичната столица на ЕС обаче, знае, че там никой евродепутат не плаща за нищо. Всичко се осребрява от бюджета на ЕС, който пък се съставя от вноски на държавите-членки, които пък идват от данъците, събирани от обикновените хора.

Така че Стоянов действително е осигурил зала, но парите за тока, светлината и поддръжката й в тези два дни, както и парите за хотел, транспорт и храна на участващите в срещата, са платени съвместно от бюджета на ЕС и от хазната на България.
И второ, понеже за българите, били те в родината или не, последният град, където предпочитат да ходят на туризъм, е Брюксел. И как иначе! Какво можеш да очакваш да видиш в град, станал известен с това, че е успял да събере на едно място най-безличната маса от политици в Европа, чиято цел денонощно е как да измислят начин да закрият националните държави, за да превърнат и целия континент, по подобие на белгийската столица, в една мъгла.

До последно така и не стана ясно какви точно цели си поставя въпросната среща в Брюксел. И това е съвсем нормално. Обикновено, след като някоя държава реши да проведе толкова церемониално мероприятие, то тя би трябвало да има какво да предложи на него, за да поиска нещо друго в замяна.
Примерно – промяна в закона, с която да превърне българите зад граница в отделен избирателен окръг, който да излъчва свой депутат, а срещу това те пък да се закълнат, че ще гласуват на изборите само и единствено за ГЕРБ.
Това можеше да се случи, но ако срещата бе проведена в някое китно българско градче, чиито патриотични послания да бъдат ясно разбрани. Не и в Брюксел.

След като си поканил лидерите на емигрантите в най-безличния, в политически смисъл, град на света, който няма никакво патриотично отношение към България, е редно и темата на това събиране да е също толкова безлична и мъглива.
Затова Попова обяви в интернет страницата на президентството, че целта на събирането била да се обсъди, моля ви се, “как в XXI век България и българите, независимо от географската ширина, могат да общуват и заедно да осъществяват добри проекти”.
Какви именно проекти – госпожата мълчи. Защото проекти няма. Два дни в Брюксел едни 150 емигранта плюс още цяла дузина транспортирани до Белгия български административни лица и журналисти, се занимаваха с безсмислено бля-бля на финансовия гръб на народа.

Нещо повече – в изявлението си Попова дава да се разбере, че това няма да е някаква откъслечна среща. Напротив – госпожата замисляла подобни екскурзионни пътувания с хапка и пивка да станат ежегодни. Демек, безсмисленото леене на пари в България си е намерило още една ниша. Всички поканени, без един, най-радостно приеха да участват и никой, пак без един, нито се усъмни в странното място на събирането, нито в липсата на конкретна тема за провеждането му.

При всичко това, чест прави на една-единствена българка, която обяви бойкот на форума. Румяна Угърчинска, която стана световноизвестна с книгите си „Истината за атентата срещу Йоан Павел II”, „КГБ и сие” и „Газовата война”, издадени първо на френски, а сетне преведени и у нас, обяви, че няма да участва в срещата и честно посочи мотивите си за това.
Тя каза, че е грешка подобно важно мероприятие да не се провежда в България, където в него ще могат да участват и жителите на страната. Още повече, че в България има много градове, където и гостите ще се чувстват по-комфортно, а и местните хотели и ресторанти имат нужда от оборот в кризата, наместо парите да се наливат в безличната столица на Европа.

 „Каква е точно ролята на президентството не е ясно, както и дневният ред на срещата. Ние няма да участваме в нея, защото считаме, че един толкова важен проблем трябва да бъде обсъждан в България, пред българското общество и с негово участие”, заяви г-жа Угърчинска.
Нейната теза е, че емигрантите имат нужда да представляват отделен избирателен окръг, който реално да излъчва свой депутат, наместо гласовете им да се вливат в различните градове и така да се претопяват.

По този начин най-сетне ще бъде сложен край и на постоянното наливане на гласове от Турция за ДПС – в общата емигрантска квота, вотът на гласуващите от Турция ще се разтвори и няма да има вече особена тежест в изборите.
Вицепрезидентът Маргарита Попова обаче вече се изказа уклончиво относно такава промяна в избирателния закон. “Демократичната история на България е все още много кратка, затова към радикални устройствени решения трябва да подхождаме умно”, каза тя.

Преведено от брюкселско-витиеват език, това изявление означава: Гледайте си работата! Според г-жа Угърчинска нито организаторите, нито участниците разполагат с необходимата легитимност за правене на закони.
„Политика с покани не се прави”, смята тя. Всъщност, никой няма и намерение да прави политика. Факт е, че мъглата на Брюксел предразполага към безлично, безсмислено говорене, към мързел и доволство, не и към патриотично мислене. Послание, което може би емигрантите, постояли два дни в тази атмосфера, добре са разбрали.



Маргарита Попова се срещна с българите зад граница в мъгливата столица на Белгия и два дни си говориха куп мили празни приказки Бойко Борисов остана в историята с най-правилното послание към емигрантите: Вие не сте кофти човешки материал, какъвто остана в България Брюксел – вятър и мъгла Емил Стоянов се похвали, че лично е уредил залата за срещата, но тактично премълча, че е платена иначе с пари на данъкоплатците

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
димо райков
10.11.2012 09:18:20
0
0
Приятели, лека поправка от моя страна - още през септември аз написах писмо до президента, което всъщност бе бойкот на това наистина безсмислено "мероприятие"...Поздрави от париж и благодаря за доброто отношение към моите текстове! Ето и линка:http://e-vestnik.bg/15608
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки