Свинарка, пастир и Хитлер като калугер


Свинарка, пастир и Хитлер като калугер
Въпреки масовото въздържателно движение у нас, работата на бъчварите не е секвала
07 Ноември 2012, Сряда


Преди 67 години
Колкото и да е странно, само година след събитията около 9 септември 1944 г.



 централна тема в периодичния печат заема състоялият се на 28 октомври 1945 г. конгрес на... въздържателите. В броя си от 4 ноември преди 67 години титулуващият се като безвластнически седмичник вестник „Работническа солидарност” отбелязва:
„Преди фашистите да ги разтурят, въздържателните съюзи бяха се издигнали до завидна идейна, организационна и обществена висота. Но реакцията не можеше да търпи възхода на едно борческо, прогресивно и народническо движение, каквото беше въздържателното, и го разтури”.

От дописката разбираме още, че най-активен е бил Младежкият въздържателен съюз, който „още в началото на своето развитие излезе от идейната безпътица” и рано е съумял да скъса с „тесния противоалкохолизъм”. Заключението, до което стига авторът на статията, подписал се като Трезвозар, е направо фундаментално:
„Всеки борец-антифашист трябва да бъде и трезвеник” – обобщава той.

Газетата отделя място и на филмовото изкуство, отбелязвайки, че при него „печалбата е главният критерий, ако дори не единствен”. Но все пак от време на време на публиката се поднася и „здраво изкуство, наситено с една човечност, която разтваря опошлената до крайност действителност”.
Такъв филм се оказва руският „Свинарка и пастир”. За него се изтъква, че:

„В различие от други филми, тук господства здравото отношение към труда и зрителят вижда живота на героите, осмислен в служба на колектива, където отделната личност има предвид, че щастието на индивида е тясно свързано с щастието на цялото. И тук любовта е основата на цялото действие, но тая любовна интрига е така умело свързана с основната идея, че само в труда е истинското щастие... Отношенията се зараждат не в кабарето, където алкохолът и тютюневият дим правят да се валят в калта най-святите човешки чувства; не под звуците на джаза, а под тихия ромон на капещите цветчета... В колхоза, в ударната работа за общото благоденствие, това чувство ще укрепва, за да осмисли живота на героите”.

И ако някой си мисли, че едновремешната преса е била само сериозна, много се лъже. По нейните страници също се срещат „жълти” дописки, като тази, озаглавена „Хитлер станал католически калугер”. В нея става реч за това, че въпреки многото версии около смъртта на Хитлер, „изглежда кореспондентът на „Нюз кроникъл” е попаднал най-сетне на „сигурни дири” и скоро светът ще открие под калугерското расо на скромен монах довчерашния фюрер на Третия райх”.

По-нататък се цитира разговор на оперния певец Калкюн, който, бидейки личен приятел на Хитлер и Гьобелс, е съобщил, че:
„Малко преди падането на Третия райх, Хитлер се помири с католическата църква и бе подпомогнат от монаси, за да се скрие в един от католическите манастири в Европа, като е приел монашески чин”.


Патриотичен календар


2 ноември 1912 г. — Българските войски отбелязват с победа края на Люлебургазко-Бунархисарската операция

4 ноември 1881 г. — В Русе е построен първият български кораб „Бот-1” с дължина 16 м, широчина 3 м и водоизместимост 60 тона, с което се поставя началото на българското корабостроене

4 ноември 1915 г. — В бой с френски части край село Криволак, Щипско, загива видният деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско и поручик от българската армия Христо Чернопеев

6 ноември 1920 г. — На основание на Ньойския мирен договор армията на Сърбия окупира Западните покрайнини (площ 1555 кв. км, население тогава 65 000 души). В България е обявен 3-дневен национален траур

6 ноември 1943 г. — Англо-американската авиация бомбардира Пловдив по време на Втората световна война

7 ноември 1885 г. — Българските войски удържат победа над сръбската армия в Битката при Сливница

7 ноември 1959 г. — Започват емисиите на първия тв канал в България на Българската телевизия, днес БНТ1



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки